7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialDoar 10% dintre sportivi ajung să trăiască bine la finalul carierei

Doar 10% dintre sportivi ajung să trăiască bine la finalul carierei

Dintre cei aproximativ 200.000 de sportivi legitimaţi în România, doar aproximativ 10% ajung să trăiască fără griji la finalul carierei, restul fiind ameninţaţi de sărăcie şi excluziune socială, au arătat iniţiatorii proiectului “Securitate socială şi formare profesională pentru sportivi”, relatează Mediafax.

“Fără studii, fără pregătire profesională şi fără o meserie care să le ofere posibilitatea unui câştig decent, cei mai mulţi sunt ameninţaţi de sărăcie şi excluziune socială. Majoritatea activează în baza unor convenţii civile încheiate cu cluburile sportive. Unii nu ştiu că trebuie să îşi achite contribuţiile sociale – pensii, şomaj şi sănătate – pentru a putea beneficia de serviciile respective. Alţii ştiu, dar nu sunt conştienţi de consecinţele negative ale refuzului de a plăti”, se arată în prezentarea proiectului realizat de către Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori.

Doina Melinte, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, partener în cadrul proiectului, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că speră ca majoritatea sportivilor să se regăsească în această acţiune: “Cu aceste proiecte încercăm să ajutăm sportivii după încheierea activităţii. Sper ca aceştia să se regăsească în acest priect şi să poată fi ajutaţi în activitatea lor în alte domenii. Lumea sportivă se restructurează şi vor fi uitaţi dacă nu ne unim. Majoritatea sportivilor vor abandona domeniul la finalul carierei, deşi eu mi-aş dori să nu renunţe, să rămânem în această familie a sportului”.

În cadrul proiectului activează un birou de informare şi consiliere la care au apelat 807 sportivi din 35 de discipline, mai mult de jumătate făcând parte din loturile naţionale şi olimpice.

Conform raportului întocmit de către iniţiatorii proiectului, 42% dintre cei care au solicitat consiliere nu aveau un contract cu clubul la care activau. 39% absolviseră o instituţie de învăţământ superior şi alţi 10% urmaseră un master.

Potrivit aceloraşi surse, 72% dintre aceştia doresc să îşi continue activitatea în sport la finalul carierei, 8% ar fi dori să-şi continue activitatea în educaţie, doi la sută în poliţie şi unu la sută în management.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă