20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDin ce in ce mai aproape de organizarea Mondialului din 2009

Din ce in ce mai aproape de organizarea Mondialului din 2009

Federatia Internationala de Handbal (IHF) ar fi trebuit sa anunte pe 12 martie tara organizatoare a Turneului Final al Campionatului Mondial masculin din 2009, una dintre candidate fiind Romania, numai ca sefii forului mondial au comunicat celor interesati, fara a da amanunte, ca sedinta Consiliului IHF s-a amanat pentru o data ce va fi anuntata ulterior. Implicit, si anuntarea gazdei CM 2009. In cursa pentru organizarea CM din 2009 au mai ramas Romania, Cehia, Croatia si Grecia, in timp ce Spania si Africa de Sud s-au retras. Costurile organizarii CM din 2009 au fost estimate la aproximativ 3,8 milioane de euro, iar Guvernul a dat asigurari ca va sustine financiar o parte a bugetului daca Romania va primi dreptul de organizare.
Ieri, Cristian Gatu, presedintele forului nostru de specialitate, nu era, insa, ingrijorat de aceasta amanare, ci mult mai optimist in privinta sanselor noastre de a gazdui competitia. Veti vedea si de ce.

Prezentare directa

– Domnule Gatu, de ce au amanat sedinta?
– Nu ne-au comunicat. Am primit un telefon de la IHF si ni s-a spus ca sedinta s-a amanat. Consiliul IHF se reuneste de doar doua ori pe an, asa ca va mai dura pana la o alta sedinta. Dupa acest telefon am primit, insa, un fax care ne-a bucurat foarte mult si ne-a facut sa ne gandim foarte serios ca vom primi organizarea CM 2009.
– Despre ce este vorba?
– Am fost informati ca domnul Hassan Moustafa, egipteanul care conduce forul mondial, va veni in Romania intr-o vizita de aproape trei zile, intre 26 si 28 mai. In acest fel, IHF ne da posibilitatea unei prezentari directe a candidaturii noastre la organizarea Mondialului din 2009. E foarte important acest lucru!
– Mai aveti si alte semnale?
– Da. Dupa cum, probabil, stiti, Federatia Romana de Handbal a trimis celor 18 membri ai Consiliului IHF scrisori de sustinere pentru a acorda Romaniei dreptul de organizare a Campionatului Mondial masculin din 2009. Primul vicepresedinte al IHF ne-a raspuns, in numele forului mondial, iar scrisoarea sa a fost una extrem de pozitiva pentru noi.
– Ce le-ati scris sefilor IHF?
– Am enumerat cateva motive, cele principale, pentru care Romania ar trebui sa primeasca organizarea competitiei masculine. Romania este cvadrupla campioana mondiala la masculin si nu a organizat niciodata un Turneu Final, intrarea Romaniei in Uniunea Europeana merita sarbatorita si prin desfasurarea unei competitii majore, handbalul din tara noastra se dezvolta si are nevoie de astfel de modele s.a.m.d.

Primire la presedinte

– Cum veti organiza vizita presedintelui IHF?
– Am facut deja un plan. Domnul Hassan Moustafa a fost impresionat de faptul ca, in decembrie anul trecut, l-a intalnit pe domnul Traian Basescu, presedintele tarii noastre, la finala Mondialului feminin din Rusia. Asa ca i-am trimis domnului Octavian Belu, consilierul prezidential, un proiect de program ce cuprinde si o primire a delegatiei la Cotroceni. De asemenea, am dori sa se intalneasca si cu primarul Bucurestiului, Adriean Videanu, pentru ca acesta sa ii prezinte proiectul salii de 16.000 de locuri ce se va construi in Capitala, locul unde ar urma sa aiba loc finala Campionatului Mondial daca primim organizarea competitiei.
– Ramane doar in Bucuresti?
– Nu. Mergem si la Brasov, unde se va intalni cu oficialitatile locale ce ii vor prezenta proiectul de extindere a salii din localitate cu inca o tribuna, astfel incat si sub Tampa sa se poata desfasura meciuri ale Mondialului. De asemenea, domnul presedinte si-a exprimat dorinta de a vizita si centrul de excelenta de la Sighisoara, asa ca vom face o vizita si acolo.
– Ar trebui sa iasa bine…
– Si mai e ceva. Am scris Consiliului de Onoare al Sportului romanesc o scrisoare prin care le cer sprijinul. Va dati seama, daca si ei se vor alatura demersului nostru pentru sprijinirea candidaturii, poate cei de la IHF vor fi impresionati. Doar e vorba de legende ale sportului mondial ca Nadia Comaneci, Gheorghe Hagi, Ilie Nastase, Ivan Patzaichin, Laura Badea, Elisabeta Lipa, Nicu Vlad, Leonard Doroftei… Avem nevoie de orice sprijin!
– Va multumim si va dorim multa bafta!

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă