7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDezastru pe semicerc

Dezastru pe semicerc

20-39 cu Franţa. Este cel mai ruşinos rezultat înregistrat vreodată de selecţionata feminină de handbal la un turneu final. Asta în condiţiile în care echipa antrenată de Radu Voina era văzută printre favoritele Mondialului.

 

Teoretic, România îşi păstrează şansa pentru că este calificată în optimile de finală. Practic, jocul „tricolorelor” în primele cinci meciuri de la acest campionat nu le recomandă ca favorite în întâlnirea de luni cu Croaţia.

Chiar dacă începea turneul din Brazilia fără două dintre cele mai bune jucătoare ale lumii în ultimii ani, Cristina Neagu şi Ionela Gâlcă, România nu ar fi trebuit să aibă mari emoţii în grupa sa, unde doar Franţa părea un adversar care să poată să învingă „naţionala” lui Radu Voina. Că lucrurile nu aveau să stea aşa s-a văzut încă din primul meci, cel cu Tunisia. Româncele au fost conduse pentru lungi perioade din meci de outsiderele din Africa şi numai asaltul de final a făcut ca Adina Fiera şi compania să se impună, la limită, cu 30-28. Cine credea că lucrurile se vor îndrepta în jocul cu şi mai slab cotata Cubă s-a înşelat. România a învins doar cu 33-27, în condiţiile în care diferenţa logică dintre cele două echipe ar fi fost de cel puţin 10-15 goluri. Şi a venit meciul cu Japonia, un alt adversar teoretic facil.

Româncele au fost egalate în ultima secundă a meciului, 29-29, iar ruşinea se contura deja. A fost însă bine trasată, ba chiar îngroşată insuportabil în următoarele două întâlniri: 28-33 cu Brazilia şi 20-39 cu Franţa.

Coşmarul cu Franţa

Jocul cu franţuzoaicele l-a făcut până şi pe ardeleanul Radu Voina să-şi piardă cumpătul. „Uite, 24 de greşeli tehnice neforţate! E uluitor. 14 goluri primite pe contraatac. Asta spune tot de atitudinea echipei!”, a răbufnit antrenorul, potrivit gsp.ro. Concluzia lui Voina: „Nu mai cred în calificare, indiferent de cine va fi adversarul”.

Totuşi, oponentele din „optimi” nu sunt de speriat. Croatele nu au terminat mai sus de locul al 6-lea la vreun Mondial din 1995 încoace, iar la Europeanul de anul trecut, unde România a câştigat medalia de bronz, au încheiat pe locul al 9-lea. Adversarul cel mai de temut al româncelor va fi, probabil, din nou, propria lor „atitudine”.

Istoria obligă

Cel mai jos loc pe care pot termina „tricolorele” la acest Campionat Mondial este al 16-lea. Chiar şi aşa, nu ar fi cea mai slabă performanţă din istorie. România a încheiat pe locul al 17-lea Mondialul din 2001.

Totuşi, o clasare în afara primelor zece echipe ale lumii ar fi dezamăgitoare pentru o selecţionată care a participat la toate cele 19 ediţii ale Campionatului Mondial, obţinând cele mai notabile rezultate în 1962 (aur), în 1973 şi 2007 (argint) şi în 1971, 1975, 1993, 1999 şi 2007 (de fiecare dată locul al 4-lea). 

Meciurile din „optimi”:

Duminică s-au jucat Coreea de Sud-Angola, Norvegia-Olanda, Rusia-Islanda şi Muntenegru-Spania. Meciurile s-au terminat după închiderea ediţiei.

Luni se vor juca Suedia-Franţa, Brazilia-Coasta de Fildeş, Danemarca-Japonia şi România-Croaţia. Jocul României va începe la ora 18.30 şi va fi transmis pe Dolce Sport.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă