7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDe la fotbal la Muzeul Schiului

De la fotbal la Muzeul Schiului

Dupa victoria lui Rosenborg la Pireu, unde fosta adversara a Stelei a invins campioana Greciei, fotbalul norvegian jubileaza. Antrenorul Per Mathias Hogmo si-a cucerit gloria dupa numai doua meciuri – cel din returul cu Steaua si acum cu Olympiakos in Liga Campionilor – si este deja considerat un viking care a salvat fotbalul. Curios insa, nu antrenorul lui Rosenborg tine primele pagini ale suplimentelor de sport din principalele cotidiene norvegiene ci, poate nu o sa va vina sa credeti, arbitrul danez Kim Milton Nielsen – o mai veche cunostinta a noastra, care a condus primul meci al nationalei Romaniei cu Slovenia in barajul din 2001, iar in meciul cu Anglia de la Euro 2000 l-a eliminat pe Hagi – care a avut curajul sa-i arate cartonasul rosu lui Wayne Rooney in partida Villarreal-Manchester (0-0). Un cartonas galben pentru un fault, apoi aplauzele ironice ale nabadaiosului Rooney adresate arbitrului si imediat jucatorul englez de 19 ani a vazut rosu. Pentru vecinii norvegienilor arbitrul danez a fost si el considerat omul zilei si ziarele ii dedica doua pagini.

5 din 14 in cupele europene

Succesul celor de la Rosenborg a creat o adevarata emulatie in fotbalul din tara fiordurilor si ieri, inaintea primelor meciuri din calificarile pentru Cupa UEFA toate cele patru echipe norvegiene angajate in aceasta competitie – Valerenga, Viking, Tromso si Brann – au devenit brusc favorite, ziarele acordand cele mai mari sanse formatiilor Valerenga si Viking, ocupantele locurilor 1 si 3 in clasament, Tromso fiind plasata pe penultimul loc in clasament, iar Brann ocupand pozitia a sasea. Performanta fotbalului norvengian este, indiferent de ceea ce va urma, una deosebita. Intr-un campionat cu numai 14 formatii Norvegia are cinci reprezentante in competitiile europene, daca o punem aici si pe Rosenborg.

Pregatiri de iarna la Oslo

La mijlocul lui septembrie Oslo se pregateste de iarna. Vine mai grabita ca la noi si norvegienii o asteapta cu nerabdare, este anotimpul lor favorit. Nu-i sperie, oricat de friguroasa si bogata in precipitatii o anunta meteorologii. De cateva zile vremea se joaca. Acum trei zile temperatura a scazut brusc pana aproape de 4 grade, in ziua cand a ajuns Steaua la Oslo ea a urcat la 18 grade, iar ieri erau doar 12 grade la ora pranzului. Nu exagerez cu nimic cand spun ca in capitala Norvegiei ultima zvancnire a verii a fost intampinata cu oarecare dezamagire. Acum inteleg ce am citit ca Ammundsen deschidea larg geamurile locuintei in timpul iernii pentru a dardai de frig. Norvegienii iubesc iarna.
Oslo, cel mai scump oras intre capitalele europene, este considerat de multi copilul mic si rasfatat al continentului nostru, chiar daca o zi obisnuita la Oslo se scurge pentru locuitorii lui intre drumul de acasa la munca si inapoi, care-i da aparent un aer de provincie. Oslo, capitala tarii cu cel mai ridicat nivel de trai din Europa, este un oras incarcat de istorie, pe care o intalnesti la tot pasul, fara sa o cauti. Fortareata, palatul regal, castelul, catedralele, Muzeul Ambarcatiunilor Vikinge, “Corabia Fram”, inchisa acum intr-un cub de sticla, gandita cu sute de ani in urma sa strabata deserturile arctice, sau ambarcatiunea de lemn “Kon-Tiki” si pluta de papirus RA II sunt numai cateva dintre briliantele capitalei norvegiene. Alaturi de ele, magazine ultraluxoase, unde preturile afisate in vitrina iti taie rasuflarea si te opresc sa le mai treci pragul, restaurante ultrasofisticate, sute de pub-uri asaltate de fanii fotbalului, unde poti urmari, dupa preferinte, toate partidele disputate intr-o zi in Liga Campionilor sau meciurile din campionatele altor tari. O retea de transport in comun metrou-tramvai-autobuz care functioneaza la secunda, dar care si costa – 3 euro o calatorie.

De ce iubesc norvegienii frigul

Am vizitat Muzeul Schiului, acest sport fiind considerat o inventie norvegiana, pe care se spune ca oamenii acestor locuri il practicau in urma cu 4.000 de ani, si am inteles de ce locuitorii din tara fiordurilor iubesc frigul. Schiul este sportul national al norvegienilor si merita un muzeu. Celebrul explorator Ammundsen a strabatut 3.000 de km pentru a fixa steagul norvegian la Polul Sud. Aici am aflat ca schiorul folosea la inceputuri un singur baston. Abia in 1887 au aparut cele doua bete in cursele de fond iar inovatia apartine vikingilor. Poate prea repede, dupa numai doua zile de stat la Oslo, am ajuns de la fotbal la schi. In ceea ce ma priveste, recunosc ca am avut aceasta mare sansa sa ma aflu la Oslo datorita fotbalului.

Cele mai citite

ANAF a publicat noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile

ANAF a publicat miercuri Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Potrivit sursei citate, contribuabilii care obțin venituri...

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...

Hidroelectrica și Masdar semnează pentru extinderea scopului acordului de colaborare

O delegație a Hidroelectrica, condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă