8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce s-a facut totul "pe sest"?

De ce s-a facut totul “pe sest”?

Din pacate pentru initiatori si din fericire pentru sport, actiunea de trecere a Agentiei Nationale pentru Sport (ANS) din subordinea guvernului in cea a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), desfasurata multa vreme “sub acoperire”, a fost pana la urma descoperita, iar majoritatea celor implicati in acest fenomen au condamnat-o. “Sportul cu epoleti” nu are loc in Romania, indiferent de cei care promoveaza aceasta idee!
Am discutat cu mai multi oameni de sport, unii oficiali ai federatiilor, despre acest subiect. Cu totii ne-au intrebat un singur lucru: “Voi, ziaristii, ati stiut ceva de aceasta initiativa a MAI? Noi, nu!” Nici noi! Iar faptul ca totul s-a facut “pe sest”, cu acest document – sa nu va asteptati ca “initiativa” MAI sa aiba mai mult de o jumatate de pagina redactata de chestorul Nicolae Berechet si contrasemnata de ministrul Vasile Blaga! -, strecurat “printre altele” pe masa de lucru a guvernului, ne face sa credem ca ceva pute. Nu ar fi fost mai corect, mai cinstit ca aceasta initiativa sa fie prezentata mai intai federatiilor sportive spre dezbatere – in fond, ele sunt subiectul principal al acestui “joc”! -, apoi presei? Doar e vorba de o incercare de schimbare din temelii a sportului romanesc, o actiune care nu se face in fiecare zi ci, poate, o data la cateva zeci de ani!
“Am auzit de la unul, de la altul, ca pregatesc asa ceva, dar nu stim nimic oficial” Ð asa ne-au spus toti oamenii de sport ca au luat la cunostinta despre ideea nastrusnica a celor de la MAI. E prea putin, iar acest lucru, asa cum am mai spus, ne duce cu gandul la o actiune care nu miroase prea bine.

Totul e sa fii acolo!
De ce? Iarasi apelam la unii sau altii din domeniul sportului si aflam de finantarile care vor veni de la Uniunea Europeana pentru sport, care au nevoie de un ordonator de credite. Iar acesta se doreste a fi Ministerul Administratiei si Internelor… Mai aflam de bazele sportive care sunt in administrarea ANS, dar care sunt dorite de MAI. Romania e plina de baze sportive care pot fi transformate si, implicit, pot aduce beneficii serioase unor intreprinzatori aflati la locul si momentul potrivit. Iar planurile curg, mai degraba pentru profituri personale. E adevarat ca bazele sportive sunt darapanate, dar poate ca tocmai acesta e avantajul! Accesam fonduri europene pentru refacere si dezvoltare si, daca stim cum, iesim si cu un profit bunicel! Iar cel mai bun exemplu poate fi Stadionul National, care inghite miliarde de ani de zile pentru gazon, tribune, pista de atletism si alte lucrari, iar raporturile din prezent spun ca tot mai trebuie sume de ordinul milioanelor de euro. Cel mai important lucru, insa, e cine se ocupa de administrarea acestor fonduri si cine gestioneaza derularea lucrarilor!
Ani de zile, sportul romanesc a purtat costumul unor politicieni. Acum se doreste ca sportul sa imbrace uniforma militara. Poate ca cel mai bine, insa, ar fi ca sportul sa fie redat celor care au muncit si au trait in acest domeniu, asa cum au fost de-a lungul ultimilor ani Cornel Dinu sau Octavian Morariu. Cu siguranta, asa va trece si criza in care au intrat, de ceva timp incoace, unele discipline olimpice.

S-a amanat!
Proiectul de lege privind trecerea Agentiei Nationale pentru Sport in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor a fost amanat si va fi discutat intr-o sedinta ulterioara, a anuntat ieri Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului. “Proiectul nu contine, in varianta de pana acum, nici un fel de masuri legate de etapa a doua, privind organizarea sau reorganizarea acesteia”, a declarat Marinescu, care a afirmat ca in perioada urmatoare reprezentantii Guvernului vor discuta cu presedintele COSR, Octavian Morariu, si cu presedintii federatiilor despre destinatia bazei materiale a ANS. Exista in prezent propunerea ca bazele sportive de importanta locala sa fie transferate administratiilor locale, urmand sa se ia o decizie in ceea ce priveste bazele sportive. “Directia este ca bazele sportive cu importanta pe plan local sa fie trecute la administratiile locale. Pentru a asigura dezvoltarea sportului de performanta, se va lua o decizie in ceea ce priveste utilizarea si gestionarea bazei sportive de importanta nationala.”

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă