19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCum au "sarit" impresarii de la 6,6 la...86%?

Cum au “sarit” impresarii de la 6,6 la…86%?

Federatia Romana de Fotbal s-a autosesizat in “cazul Bratu” in urma dezvaluirilor din presa, precum si a declaratiilor contradictorii date de Paul Enache, de conducerea clubului Rapid si de agentii de jucatori Ioan Becali, Victor Becali si Gheorghe Popescu, astfel incat a demarat o ancheta. Primele masuri au fost luate la sfarsitul saptamanii trecute: cluburile Tractorul Brasov si AFC Rapid Bucuresti trebuie sa trimita pana luni, 13 februarie, ora 10.00, toate actele si documentele legate de acest caz, altele decat cele care au fost trimise la vremea respectiva; tot luni, 13 februarie, Comisia FRF pentru acordarea licentei de agent de jucator i-a convocat la Casa Fotbalului pe Victor Becali (ora 12.00), Gheorghe Popescu (ora 13.00) si Ioan Becali (ora 14.00). Domniile lor vor trebui sa prezinte, la randu-le, toate documentele justificative legate de cazul amintit mai sus. De asemenea, FRF a solicitat FIFA sa i se comunice stadiul in care se afla cazul, iar la finalul tuturor acestor intrevederi va avea loc o conferinta de presa sustinuta de Florin Prunea, directorul departamentului de relatii internationale din cadrul FRF, dar si presedintele Comisiei pentru acordarea licentei de agent de jucatori, in care se vor prezenta datele oficiale ale cazului.

Impresarii se incurca

Fostul impresar Ioan Becali spune ca suma de 500.000 de dolari pe care a primit-o din transferul jucatorului Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray se justifica prin faptul ca, la data transferului bancar, era presedintele gruparii giulestene. Becali a afirmat ca putea primi suma deoarece era presedintele Rapidului, insa a precizat ca nu-l intereseaza de ce a incasat Gica Popescu suma de un milion de dolari. “In acte eu, Ioan Becali, figurez cu 500.000, da? Popescu figureaza cu 1.000.000 de dolari. In perioada in care s-a realizat transferul, eu eram presedinte la Rapid asa ca din punct de vedere legal sunt OK. Nu ma intereseaza Gica Popescu”, a afirmat Becali.
Numai ca, in urma cu cateva zile, Ioan Becali a explicat altfel cei 500.000 de dolari primiti: “In privinta comisioanelor, trebuie spus ca noi am transferat trei jucatori atunci. Bratu – 2.750.000, Tamas – un milion si Ovidiu Petre – un milion si ceva, in total 5 milioane de dolari. Eu, Popescu si fratele meu am primit pentru aceste transferuri in total 500.000 de dolari. Atat si nimic mai mult. E foarte normal”, a spus Becali la finalul sedintei Comisiei de Apel a FRF de lunea trecuta.

Salt imens printre procente

Transferul lui Bratu de la Rapid la Galatasaray a fost cotat, la vremea respectiva, la 1.750.000 de dolari. Potrivit unor dezvaluiri ale presei sportive din Romania, fostii impresari Ioan Becali si Gica Popescu ar fi incasat insa, peste aceasta suma, 1.500.000 de dolari drept comision, adica aproape 86% din suma de transfer, desi procentul impresarilor ar fi trebuit sa fie, potrivit unor surse, de 6,6% din suma tranzactiei, adica de circa 115.500 de dolari!
Conform unui document remis de Galatasaray la FIFA, publicat in presa sportiva, in care sunt prezentate platile facute de gruparea turca pentru transferul lui Bratu, actualul presedinte al FC Dinamo, Ioan Becali, a primit suma de 500.000 de dolari (suma justificata insa de Becali prin faptul ca ar fi fost bani primiti pentru ca era presedinte la Rapid), iar Gica Popescu un milion de dolari. De asemenea, Gica Popescu a mai primit, in numele clubului Rapid, 600.000 de dolari. Direct in contul Rapidului au fost virati 630.000 de dolari, iar gruparea Tractorul Brasov, unde a fost format Bratu, a incasat aproape 20.000 de dolari, reprezentand indemnizatia de solidaritate.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă