12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialChile asteapta Romania sau SUA in sferturile de finala

Chile asteapta Romania sau SUA in sferturile de finala

Echipa statului Chile a fost una dintre primele care s-au calificat in sferturile de finala ale Cupei Davis, dupa ce a invins in primele trei meciuri ale intalnirii cu Slovacia, finalista de anul trecut. Calificarea le-a fost adusa chilienilor de perechea Fernando Gonzalez/Nicolas Massu, care a invins cuplul Michal Mertinak/Lukas Lacko. Vineri, Gonzalez l-a invins pe Mertinak, in timp ce Massu a trecut de Dominik Hrbaty. Interesant este faptul ca Chile si-a indreptat apoi atentia nu spre ultimele doua meciuri ale partidei (duminica), ci spre jocul… Statele Unite ale Americii-Romania, la finalul caruia urma sa afle care-i va fi adversara din sferturile de finala!

Americanii, mai greu decat credeau

Americanii erau siguri nu numai de victoria impotriva Romaniei, ci si de faptul ca aceasta urma sa fie neta, cu 5-0, la capatul unor jocuri scurte si la dispozitia yankeilor. Nu a fost asa! Dupa doua zile, scorul era 2-1 pentru americani, el fiind facilitat de un abandon al romanilor, in meciul de dublu, acolo unde Victor Hanescu (care a facut pereche cu Horia Tecau) a fost silit sa se retraga din cauza unor probleme medicale! Perechea americana, formata din fratii Bob si Mike Bryan, castigase primul set cu 6-2, romanii fiind nevoiti apoi sa abandoneze, in urma accidentarii suferite, la o coasta, de Hanescu. “Am simtit o durere in partea stanga, una foarte ascutita si puternica. La inceput am crezut ca este o accidentare usoara, dar dupa ce am servit a doua oara am inteles ca trebuie sa fie ceva grav, pentru ca era foarte dureros. Pur si simplu nu am mai putut sa joc”, a spus Hanescu.
Dupa primele meciuri de simplu scorul era 1-1. Primul punct al Romaniei a fost adus de Andrei Pavel, care l-a invins, uimitor, cu 6-7 (2/7), 2-6, 7-6 (10/8), 6-2, 6-4, pe Andy Roddick (nr. 3 mondial), dupa un meci care a durat trei ore si 40 de minute. Din pacate, SUA au restabilit egalitatea prin James Blake, care l-a invins, mai usor decat credeam, cu 6-4, 7-6 (7/5), 6-2, pe Victor Hanescu.
Andrei Pavel considera ca scorul egal dupa prima zi este unul bun, iar in ceea ce priveste victoria lui in fata lui Andy Roddick, “Cneazul” credea ca “dupa 2-0 pentru el era greu sa crezi ca poti invinge un jucator ca Roddick. Totusi, l-am vazut cu capul in pamant, el, un luptator, parea ca nu e atat de sigur pe el, asa ca am incercat, mi-am zis ca am totusi o sansa. Mai ales ca un inger bun ma salvase la mingea de meci, "soptindu-mi" sa dau mingea aceea castigatoare, de la care a repornit totul. Cu Hanescu e greu de spus ce s-a intamplat, la antrenamente m-a batut tot timpul. Cu un jucator ca Blake, daca-i dai incredere, e greu sa o scoti la capat”.

“Dreptatea” americanilor

Site-ul tennisreporters.net noteaza ca accidentarea lui Hanescu poate fi considerata “dreptate poetica” pentru echipa Statelor Unite si pentru Andy Roddick, care a pierdut primul meci al intalnirii dintre cele doua echipe, disputat impotriva lui Andrei Pavel, dupa ce a vomitat si s-a simtit rau. Aceeasi sursa nu acorda nici o sansa de calificare Romaniei dupa accidentarea lui Hanescu, notand ca dupa meciul pe care Roddick il va disputa impotriva lui Tecau sau a lui Sabau “este foarte posibil ca SUA sa fie deja calificate in sferturi”. Los Angeles Times a notat ca Segarceanu a decis sa-l inlocuiasca pe Andrei Pavel cu Horia Tecau in meciul de dublu pentru a-l odihni pe primul in vederea partidei de duminica impotriva lui James Blake. “McEnroe si multi altii au privit aceasta decizie ca pe o cedare a meciului in fata fratilor Bryan, care i-au invins pe Hanescu si Pavel in primul tur la Australian Open, in drumul lor spre titlul la dublu”, a notat publicatia citata. Florin Segarceanu a negat insa o astfel de varianta. “In Cupa Davis nu te gandesti niciodata ca nu ai nici o sansa. Probabil daca fratii Bryan ar fi jucat cu Croatia, ati fi gandit la fel. In Cupa Davis se poate intampla orice.”

Lamuriri mai peste tot

Majoritatea disputelor din optimi s-a decis dupa primele doua zile. Despre Chile am scris ca a spulberat cu 3-0 finalista editiei precedente, Slovacia; la fel de usor si la acelasi scor s-au impus Franta (cu Germania, la Halle, gazdele avand totusi o echipa puternica, cu Tommy Haas si Nicolas Kiefer!), Argentina (cu Suedia, la Buenos Aires), Croatia (cu Austria, la Unterpremstatten, aceiasi Mario Ancici si Ivo Ljubicici dictand “dansul”), Belarus (surpriza cu Spania, la Minsk!) si Rusia (cu Olanda, la Amsterdam). Singurele meciuri cu “prelungiri”, decise in ultima zi, au fost SUA-Romania (2-1) si Elvetia-Australia (1-2). Interesant e faptul ca meciul nostru a fost ultimul care si-a desemnat invingatoarea!

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă