13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCampionii s-au trezit prea tarziu

Campionii s-au trezit prea tarziu

Revenirea spectaculoasa a Stelei in ultimele 20 de minute, cand a redus diferenta de trei goluri la numai unul si cand a fost foarte aproape de un 3-3, a umplut si mai mult sacul cu amaraciuni al jucatorilor, conducatorilor clubului din Ghencea si al celor care au insotit ros-albastrii la Trondheim. Finalul foarte bun al Stelei are insa si reversul medaliei: s-a apreciat ca Steaua a fost mai buna in meciul cu Rosenborg si merita victoria.
Ei bine, lucrurile nu au stat chiar asa. Campioana noastra a inceput catastrofal meciul cu Rosenborg, intr-o formula care a mirat nu numai “masa presei”, dar chiar si staff-ul celor din Ghencea. Titularizarea lui Petre Marin si urcarea in linia de mijloc a lui Nesu au fost punctele-cheie ale antrenorului Oleg Protasov, mutatii cu care ucraineanul a crezut ca poate inscrie. Schimbarile insa au rupt in doua Steaua, care a evoluat pe stadionul Lerkendal practic fara linie de mijloc. Cu un Paraschiv total inexistent si Nesu incapabil din cauza taliei mici sa se lupte cu masivii aparatori norvegieni, cu Bostina in rolul de coordonator, rol pe care nu l-a mai interpretat niciodata la echipa, si Nicolita ca varf impins, Steaua a fost neputincioasa si nu a reusit sa construiasca nimic, Iacob asteptand in zadar sa primeasca mingi pe care eventual ar fi putut sa le valorifice. Un joc fara orizont, care a permis “batranilor” de la Rosenborg, echipa cu o medie de varsta de aproape 30 de ani, sa isi impuna stilul de joc. Campioana Norvegiei a inceput timid, asteptandu-se la altceva de la echipa noastra avand in vedere prestatia ei buna din primul meci de la Bucuresti. Din pacate, nimic nu s-a regasit in disputa care avea sa hotarasca echipa calificata in grupele Ligii Campionilor.

Protasov, principalul vinovat

Foarte multi il gasesc pe antrenorul ucrainean principalul vinovat de ratarea calificarii. Improvizatiile facute in formula de start dovedesc, intr-un fel, ca Oleg Protasov nu a tratat cu maxima atentie returul cu Rosenborg. In cele trei etape de campionat, tehnicianul nu a incercat in nici un moment echipa cu care a disputat returul cu Rosenborg. Pus in fata faptului implinit, el a alcatuit o formatie in care multi jucatori aveau de indeplinit cu totul alte misiuni decat cele obisnuite. Varianta titularizarii lui Petre Marin s-a dovedit total neinspirata, fundasul neavand meciuri in picioare, revenit pe gazon dupa o boala destul de grava. Chiar si asa, Protasov nu a observat sau nu a avut ochi pentru Paraschiv, la fel de ineficient precum Andrei Cristea in jocul tur de la Bucuresti. S-a vorbit mult de Banel Nicolita, jucatorul care ar fi trebuit sa fie salvatorul ros-albastrilor. Din pacate, Nicolita a fost departe de randamentul lui obisnuit, incomodat si de marcajul strict al norvegienilor. Practic, Steaua, pana la inscrierea golului lui Radoi, nu a contat in atac.

Trei goluri pe constiinta apararii

Din pacate, punctul forte al Stelei, apararea, a fost cel care a permis gazdelor sa faca diferenta. Doua greseli flagrante trecute in contul fundasilor centrali, plus autogolul de antologie al lui Radoi au adus campioana Norvegiei in avantaj cu trei goluri. Nu vrem sa punem in spatele lui Radoi esecul catastrofal pentru gruparea din Ghencea, dar nici nu le putem trece cu vederea. Nimic nu a mers, iar gafele apararii nu au pus decat capacul unei prestatii lamentabile, fara sorti de izbanda.
In ultimele zile Steaua a fost atat de convinsa ca poate trece cu usurinta de Rosenborg incat problema calificarii aproape ca nu se punea si se vorbea doar despre scor si marcatorii nostri. Norvegienii, mai lucizi decat campioana noastra, au tratat cu seriozitate meciul, au luptat extraordinar si au aratat o alta fata decat cea de la Bucuresti. Asta nu inseamna insa ca Rosenborg este o trupa redutabila pe care Steaua nu o putea invinge. La Bucuresti am avut ghinion, la Trondheim nu am jucat nimic!
Infrangerea din Norvegia nu reprezinta numai un insucces pe plan sportiv, ci si un esec pe plan financiar. Steaua aspira de noua ani la un loc in grupele Ligii Campionilor, a avut sansa imensa de a ajunge acolo unde visa, dar i-a dat cu piciorul. Fara indoiala, esecul de la Trondheim nu poate sa treaca fara sa lase urme. Si asta s-a vazut chiar in dimineata plecarii din Norvegia. Jucatorii au plans dupa meci, erau tristi la plecare si refuzau orice fel de comentarii. Stelei i-a ramas acum sansa calificarii in grupele Cupei UEFA, ea nu trebuie ratata si poate fi un inceput de nou drum.

Gigi Becali: “Acum nu sunt suparat pe nimeni, dupa meci am fost pe Protasov. Si pe Mihai Stoica, pentru ca trebuia sa existe un tap ispasitor. El se pricepe la fotbal, eu nu. De ce nu i-a spus ca Nesu nu poate juca mijlocas? Eu nu stiam echipa, el o stia. Am ratat cea mai mare sansa, dar imi ling ranile si o iau de la capat. Poate la anul o sa avem o noua sansa. Data viitoare o sa fiu mai puternic, o sa mai cumpar cativa jucatori. O sa coste cateva milioane, dar asta e”.

Oleg Protasov: “Daca patronul are ceva sa-mi spuna, il astept. Trebuie sa-mi spuna ce-i place si ce nu-i place. Poate o sa avem o noua sansa la anul. Am spus ca, atunci cand pierde echipa, antrenorul este de vina, este normal. Voi incepe sa fac ceva cu jucatorii, pentru ca dupa aceasta infrangere au plecat capul. Putem spune multe, dar cred ca primul meci a fost cel care a decis calificarea. In Norvegia trebuia sa joci logic, nu puteai sa mergi peste ei asa, ca sa nu primesti gol”.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă