11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCampion mondial interzis la Olimpiadă

Campion mondial interzis la Olimpiadă

Valeriu Calancea a reuşit să câştige alte două medalii mondiale la haltere, dar nu reprezintă o soluţie pentru lotul olimpic al României, pentru că a fost suspendat pentru dopaj.

Valeriu Calancea a devenit campion mondial la stilul aruncat şi a cucerit medalia de bronz la total, sâmbătă, la categoria 94 kilograme, în cadrul Campionatului Mondial de haltere ce se desfăşoară în Turcia. Calancea şi-a adjudecat titlul mondial cu o performanţă de 220 kg, el ratând la ultima încercare (226 kg), când deja îşi asigurase prima poziţie. În proba de smuls, Calancea a ocupat locul 5, cu 177 de kilograme, însă la total şi-a adjudecat medalia de bronz, cu o performanţă de 397 kg.

Doi ani de coşmar

Marea vedetă a halterelor româ-neşti, Valeriu Calancea are o poveste de viaţă teribilă. S-a născut, în urmă cu aproape 30 de ani, la Chişinău, unde a şi început să practice halterele. La nici 20 de ani, în 1999, a venit în România şi, dovedind că are un bunic de origine română, a primit imediat cetăţenia ţării noastre, pentru care concurează de aproape 10 ani.
Are o mulţime de amintiri frumoase de la Campionatele Mondiale şi Europene, unde a cucerit toate titlurile posibile, dar cea mai neagră amintire a sa este legată tot de un Campionat Mondial, cel din Thailanda (2007), când a fost depistat pozitiv şi suspendat pentru doi ani de Federaţia Internaţională.
Chiar dacă nu şi-a recunoscut niciodată vina, a trebuit să stea în afara sportului într-o perioadă în care toată lumea îşi pusese mari speranţe în evoluţia sa la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008.
Din păcate, fiind suspendat din activitate pentru dopaj, Calancea nu va putea face parte din delegaţia României la Londra 2012, decât dacă situaţia sa va fi reanalizată la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) şi va primi dispensă din partea forului pentru a merge la Olimpiadă. Se ştie, România este una dintre ţările care nu le permit sportivilor depistaţi dopaţi să mai participe vreodată la Jocurile Olimpice. Chiar dacă aceste suspendări dictate de federaţiile de profil sunt pe durată limitată – în cazul lui Calancea, doi ani, pedeapsă ispăşită -, COSR aplică suspendarea pe viaţă.

Ajutor de la Nicu Vlad

Idolul lui Calancea este Nicu Vlad, pe care halterofilul îl consideră cel mai bun din lume. De altfel, Vlad este cel care a insistat ca Valeriu Calancea să concureze pentru România, fiind printre puţinii care l-au susţinut pe sportiv în perioada grea de suspendare. Mulţi au crezut că basarabeanul nu va mai reuşi să revină, dar anul trecut, la câteva zile după ce suspendarea sa se încheiase, Calancea a reuşit să ia un bronz la Mondialele desfăşurate în Coreea de Sud, arătând că încă mai rezistă. Acum, cu un aur şi un bronz mondial, progresul este vizibil, dar rămâne să vedem dacă şi optica COSR se va modifica pentru a permite unor sportivi să primească o a doua şansă. Numai aşa am putea spune despre Calancea, în ideea Olimpiadei de la Londra, că este şi un sportiv de mare viitor.

Două titluri mondiale aduse de basarabeni

În mai puţin de o lună, doi sportivi proveniţi din Republica Moldova au devenit campioni mondiali reprezentând România: Victor Mihalachi la caiac-canoe şi Valeriu Calancea la haltere.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă