11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialArmstrong a folosit EPO in Turul Frantei 1999

Armstrong a folosit EPO in Turul Frantei 1999

Rutierul american Lance Armstrong, invingator de sapte ori consecutiv al Turului Frantei, a utilizat eritropoietina (EPO) in timpul primei victorii in competitia franceza, in 1999, sustine cotidianul “L'Equipe”, citat de AFP. Sase esantioane de urina ale rutierului american, prelevate in 1999 si analizate in 2004, in cadrul unor teste stiintifice, au relevat prezenta EPO. Directorul laboratorului Chatenay Malabry, unde au fost efectuate testele, doctorul Jacques de Ceaurriz, a confirmat, pentru AFP, prezenta EPO in esantioanele de urina. “Pur si simplu voi repeta ceea ce am mai spus pana acum: n-am folosit niciodata substante care sa imi favorizeze performantele. Articolul nu este altceva decat jurnalism de scandal”, a raspuns Armstrong.
Testele privind depistarea EPO nu erau puse la punct in 1999 si nu au fost utilizate decat incepand cu Jocurile Olimpice de la Sydney 2000. In Turul Frantei, testele pentru depistarea EPO au fost introduse incepand cu editia 2001.
EPO este un hormon de sinteza care mareste numarul globulelor rosii si imbunatateste oxigenarea muschilor, producand o crestere a performantei de pana la 30 la suta.
Potrivit “L'Equipe”, care a aflat numele sportivilor carora le apartin probele de urina, sase dintre cele 12 esantioane pozitive sunt ale lui Lance Armstrong. “Bineinteles ca nu este vorba de un control pozitiv in sensul regulamentar al termenului”, scrie “L'Equipe”.
Rutierul american s-a retras din activitate la finalul editiei din acest an a Turului Frantei, competitie castigata de Armstrong pentru a saptea oara consecutiv.

Cele mai citite

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...
Ultima oră
Pe aceeași temă