10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialArgint, la final de carieră, pentru Alina Dumitru

Argint, la final de carieră, pentru Alina Dumitru

Sportiva a obţinut medalia de argint, la categoria 48 de kg, la Jocurile Olimpice de la Londra, după ce cucerise aurul olimpic  la Beijing.


Înaintea Olimpiadei de la Londra, Alina Dumitru a anunţat fără echivoc că este ultima sa competiţie. Anii întregi de antrenamente, concursuri, mai mult sau mai puţin importante, dar duse în spate cu aceeaşi ardoare de a fi cea mai bună, dorinţa de a-şi întemeia o familie şi, nu în ultimul rând, şirul nesfârşit de accidentări, de dureri, de strâns din dinţi, şi-au pus amprenta. Cu doar câteva săptămâni înaintea împlinirii vârstei de 30 de ani, Piţi spune adio sportului pe care l-a iubit atât de mult şi care a consacrat-o fără putinţă de tăgadă la nivel mondial. Iar în dreptul ei scria, de fiecare dată, România.

A vrut să renunţe din 2011

În 2011, sportiva cocheta cu ideea renunţării, dar a fost convinsă să continue de antrenorul ei Florin Bercean, dar şi de Simona Richter, prima medaliată olimpică a României (bronz la JO din 2000), şi de colegele sale, potrivit Mediafax. A urmat un an greu, cu alte accidentări, cu concursuri probabil mai puţin reuşite, în care nu a fost totdeauna „number one”, cum ne-a obişnuit, astfel că, în prag de Londra, predicţiile nu o dădeau favorită la apărarea medaliei de aur din 2008, nici măcar la finală. Sâmbătă a fost ziua în care Piţi a făcut ţăndări predicţiile cunoscătorilor, ale caselor de pariuri sau chiar ale forului internaţional de profil. A intrat pe tatami în fiecare luptă, tot fragilă cum o ştim, o combinaţie între o balerină mai scundă şi un terrier drăgălaş, dar atât de aprig, şi a trecut de fiecare adversară. Au despărţit-o 10 secunde de medalia de aur de astăzi şi a încheiat cu un argint preţios. A spus adio cu încă o medalie olimpică la gât, care va obliga fiecare sportivă mai tânără să-şi regândească puterea mentală, nu doar punerea în practică a talentului.

A fost cântecul ei de lebădă şi, chiar dacă mai sunt firave speranţe că se va răzgândi, evidenţa e la îndemână. „Nu mai pot, Olimpiada de la Londra va fi ultima!”, spunea Alina în urmă cu puţin timp, după ultimul antrenament de la Cluj, unde este cantonat lotul olimpic, când şi-a strâns toate lucruşoarele din camera sa.  România pierde o mare performeră, dar trebuie să-i mulţumească şi să se încline în faţa unei fete de aur şi de argint, pe nume Piţi, pentru prieteni, şi Alina Dumitru, oficial.

Multiplă medaliată

Alina Dumitru este multiplă medaliată în toate competiţiile la care a participat, cele mai importante fiind următoarele: JO – aur la ediţia din 2008 şi argint în 2012, CM – o medalie de bronz, CE-7 medalii de aur, 2 de bronz, Cupe Mondiale, Grand Prix-uri, Masters, Grand Slam-12 medalii de aur, 9 de argint, 15 de bronz, CM Under 20 – o medalie de aur şi una de bronz, turnee internaţionale şi Cupe ale Europei – 9 medalii de aur, 2 de argint, 3 de bronz.  

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, o dată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă