8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAnglia şi Franţa, ultimele echipe calificate în sferturi

Anglia şi Franţa, ultimele echipe calificate în sferturi

Echipa de fotbal a Suediei a învins Franţa cu scorul de 2-0 (0-0), marţi seară, pe Stadionul Olimpic din Kiev, în grupa D la EURO 2012, dar numai francezii merg în sferturile de finală ale competiţiei care are loc în Polonia şi Ucraina (8 iunie-1 iulie). Echipa de fotbal a Angliei a învins Ucraina cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seară, la Doneţk, şi a câştigat Grupa D la EURO 2012.

Suedia a reuşit o victorie frumoasă de palmares, prima în competiţie, prin golurile marcate de Zlatan Ibrahimovici (54) şi Sebastian Larsson (90+1). Franţa, care a jucat modest în acest meci, va juca în sferturile de finală cu Spania, campioana europeană şi mondială en titre.

Suedia, deja eliminată din competiţie după primele sale două meciuri, a început foarte bine partida şi a avut două ocazii în primele minute de joc, prin Toivonen (3) şi Larsson (4), lovituri de cap care au creat pericol la poarta lui Lloris.

Ribery a semnat prima şansă clară de gol a francezilor, dar şutul său din unghi a fost respins de Isaksson (8). Peste doar două minute, Ben Arfa a şutat puternic, dar peste poartă (10).

Scandinavii au ratat cea mai mare ocazie a primei reprize, prin Toivonen, care a scăpat singur după gafa lui Mexes, l-a driblat pe acesta, dar şutul său din unghi a lovit doar bara (10).

Au mai existat faze periculoase la ambele porţi, dar cele mai clare au fost de partea francezilor, mai prezenţi în joc în prima parte. Ben Arfa a tras peste transversală (35), iar Ribery a fost blocat în momentul şutului la 16 metri de Mellberg (45).

După pauză, prima ocazie a avut-o Franţa, prin Benzema, al cărui şut a trecut pe lângă poartă (51).

Suedia a reuşit să deschidă scorul în min. 54, când Larsson a centrat, iar Ibrahimovici a înscris un gol de senzaţie, cu o execuţie acrobatică, din voleu. „Les Bleus” au acuzat şocul şi Lloris a avut mult de furcă , la şutul lui Wilhelmsson (57) şi reluarea lui Mellberg (58).

Franţa a depăşit momentul de slăbiciune şi a reluat ofensiva la poarta lui Isaksson, care s-a remarcat în min. 71, la şutul lui M’Vila. Francezii au cerut penalty în două situaţii, după ce mingea a atins mâna unui suedez, dar arbitrul a lăsat jocul să continue. Menez a fost aproape de egalare (82), dar Isaksson a salvat din nou, după care Giroud a trimis mingea cu capul pe lângă poartă (83).

Suedia a marcat şi al doilea gol în prelungiri, pe o contră, prin Larsson, după ce Holmen trimisese mingea în bară (90+1).

Pentru Franţa, acest eşec înseamnă sfârşitul unei serii de 23 de meciuri consecutive în care nu a pierdut.

Unicul gol al partidei a fost marcat de Wayne Rooney (48), dar se poate considera că rezultatul a fost viciat, deoarece Ucrainei nu i-a fost acordat un gol valabil la Devic (62).

Obligată să câştige pentru a se califica în sferturile de finală, Ucraina a avut iniţiativa din startul meciului, în faţa unei selecţionate a Albionului care a abordat meciul în expectativă. Situaţiile la poarta lui Hart, chiar dacă nu foarte mari, nu au întârziat să apară. Garmaş a tras peste transversală (7), Iarmolenko s-a pierdut cu firea într-o poziţie bună la 16 metri şi a fost deposedat de Terry (8), Devic a şutat în blocajul lui Parker (12), Konoplianka l-a nimerit pe Terry (18), Gusev a şutat puţin peste poartă (22).

Anglia a avut şi ea o perioadă în care a ieşit din propriul teren şi a creat un pic de panică la poarta lui Piatov. Goalkeeperul ucrainean a ezitat la lovitura liberă executată de Gerrard (24), iar Rooney a reluat pe lângă poartă (27), la centrarea lui Cole.

Ucraina a mai avut o situaţie până la finalul primei reprize, prin Iarmolenko, dar mingea expediată de talentatul mijlocaş s-a oprit în braţele lui Hart (30).

La reluare, Anglia a reuşit să deschidă repede scorul în urma unei faze fixe: Gerrard a centrat de pe dreapta, portarul Piatov a gafat, iar Rooney, la meciul său de debut la EURO 2012, a împins mingea în plasă (48).

Echipa lui Blohin a reluat ofensiva, iar Hart a avut o intervenţie excelentă la şutul-centrare al lui Gusev (52). Milevski a ratat şi el din doar 6 metri (61), după care Ucrainei nu i-a fost acordat un gol valabil (62): Devic a trimis mingea spre poartă, iar Terry a respins balonul după ce acesta depăşise clar linia porţii, cum au arătat reluările TV, dar arbitrul adiţional maghiar nu a semnalizat nimic.

Anglia a fost aproape de a tranşa disputa, dar Piatov a respins şutul trimis la colţul scurt de Cole (68). De partea cealaltă, Hart a salvat golul la şutul surprinzător al lui Konoplianka (73).

Echipa lui Hodgson a gestionat bine finalul de joc, iar Ucraina nu a reuşit să-şi mai creeze ocazii clare de gol.

Anglia va juca în sferturile de finală cu Italia.  

Sferturi de finală

După ce marţi seară s-au decis şi ultimele două sfert-finaliste de la EURO 2012, acum avem programul complet al celei de a doua părţi a Campionatului European de fotbal.

Joi seară, Cehia va întâlni Portugalia la Varşovia. Câştigătoarea acelei partide va evolua în semifinale cu învingătoarea din disputa Spania – Franţa. Deţinătoarea trofeului şi echipa care a terminat pe locul secund în grupa D vor juca sâmbătă seară la Doneţk cel de al treilea sfert de finală al competiţiei. Până atunci însă vineri, la Gdansk, Germania va întâlni reprezentativa Greciei. Ultimul sfert de finală va avea loc duminică seară, la Kiev, Anglia urmând să întâlnească Italia.

Program sferturi de finală EURO 2012 şi cote pariuri:

Cehia – Portugalia (21.06, 21:45, Varşovia) 5.50/3.50/1.72

Germania – Grecia (22.06, 21:45, Gdansk) 1.33/5.00/11.00

Spania – Franţa (23.06, 21:45, Donetsk) 1.80/3.50/5.00

Anglia – Italia (24.06, 21:45, Kiev) 2.87 /3.10/2.70

Program semi-finale EURO 2012:

Cehia/Portugalia vs Spania/Franţa (27.06, 21:45 Donetsk)

Germania/Grecia vs Anglia/Italia (28.06, 21:45 Varşovia).

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă