7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAlexandru Maxim "Max", pustiul despre care vorbeste toata Spania

Alexandru Maxim “Max”, pustiul despre care vorbeste toata Spania

» In timp ce echipele importante din Romania platesc milioane de euro pe fotbalisti straini de mana a doua, juniori romani de mare talent isi gasesc consacrarea in strainatate.

» Alexandru Maxim nu a implinit inca 18 ani, dar duminica a devenit campion al Spaniei cu Espanyol Barcelona, el marcand golul victoriei din finala cu Villarreal.

» Presa spaniola de ieri, in frunte cu "As" si "Marca", publica articole ample despre "Max", romanul din Piatra Neamt care are parintii in Italia si se simte perfect la Barcelona.

"Voi da 10 milioane de euro pe un jucator din strainatate pentru a intari echipa", a declarat patronul campioanei Romaniei, CFR Cluj, anuntand intaririle pentru sezonul viitor. Dar Arpad Paszkany nu stie ce a pierdut. Chiar la Cluj, sub nasul sau, se afla o scoala de fotbal care in ultimele luni i-a trimis in Europa, la mari echipe de club, pe Alexandru Maxim si Bogdan Moldovan (ambii la Espanyol Barcelona), Mihai Radut (Sporting Lisabona) si Vlad Chirichies (Benfica Lisabona). Iar pretul acestor juniori care au impresionat pe toata lumea acolo unde au ajuns nu este de milioane de euro, ci de zeci de mii de euro… Iar ca scoala din Cluj mai sunt si altele, cea a lui Gica Popescu sau cea de la Bistrita, de exemplu, avand rezultate la fel de impresionante.
Ziarul nostru isi propune sa deschida, incepand cu acest material care il are ca erou pe Alexandru Maxim, o serie de articole avandu-i in prim-plan pe pustii teribili ai fotbalului romanesc. Jucatori care au ales sa plece in strainatate, la 15, 16 sau 17 ani, pentru ca in tara nu au fost luati in serios, iar ofertele care li s-au facut au fost ridicole.
Dupa cum am spus, azi vi-l prezentam pe Alexandru Maxim, noul campion al Spaniei, iar articolele despre "generatia de aur" care creste in strainatate vor continua cu fotbalisti ca Bogdan Moldovan, Vlad Chiriches, George Bucuroiu, Mihai Radut, Sebastian Mladin, Alexandru Pena, Dumitru Copil, Alexandru Balau, Catalin Varga, Cristian Cigan, Marius Alexe, Lucian Filip, Richard Filaret. Iar lista ramane deschisa.

"Max" si golul care a facut-o campioana pe Espanyol
Alexandru Maxim s-a nascut in Romania pe 8 iulie 1990. De circa opt luni se afla in Spania, joaca la juniorii lui Espanyol Barcelona si, duminica seara, a marcat golul victoriei echipei sale in finala campionatului iberic, cu Villarreal! Astfel, Espanyol a invins cu 2-1 si a devenit pentru prima oara campioana Spaniei la juniori sub 19 ani, iar "Max" a aparut ieri in majoritatea publicatiilor sportive din Peninsula Iberica. Daca de la "Marca" sau "El mundo deportivo", ziare care apar in Barcelona, era de asteptat ca succesul micilor jucatori de la Espanyol sa fie anuntat, e de mentionat faptul ca si "As", publicatie care apare la Madrid si nu se poate spune ca e favorabila cluburilor catalane, i-a dedicat romanului un material amplu si un interviu de prezentare!

Maxim s-a nascut la Piatra Neamt si a fost de mic atras de fotbal. Parintii i-au plecat in Italia, la Brescia, pentru a munci, iar el a ramas acasa sa joace fotbal. A ajuns la Cluj, acolo unde a fost selectionat la o scoala particulara, "Ardealul", unde l-a cunoscut pe impresarul Lucian Marinescu, fostul jucator al Rapidului, cel care si-a obtinut licenta de agent de jucatori pe cand era in Portugalia. Marinescu e cel care l-a propulsat in vara trecuta la Espanyol, acolo unde Maxim a dat probe de joc timp de zece zile, impreuna cu colegul sau Bogdan Moldovan. Antrenorul i-a placut pe amandoi si i-a retinut in lot, Maxim devenind in scurt timp jucator de baza al echipei, mijlocasul de care depinde prestatia ofensiva a echipei.

Incet-incet, Espanyol a urcat etapa cu etapa si a ajuns sa dispute, saptamana trecuta, turneul final. In sferturile de finala, 1-0 cu Las Palmas; in semifinale, tot 1-0, dar cu FC Sevilla; in sfarsit, duminica seara, finala campionatului, cu Villarreal. Nu mai castigase niciodata un titlu si de aceea antrenorul Josep Clotet a avut emotii pana in ultima clipa. 1-0 pentru Espanyol inca din minutul 2, gol David, dar Chumillas a egalat rapid, 1-1, in minutul 14. Meciul mergea spre prelungiri, dar Max a marcat golul victoriei in minutul 84, declansand fiesta printre cei 2.100 de spectatori ai finalei care s-a desfasurat pe stadionul din Colmenar Viejo, o suburbie a Madridului!

MOTIVATIE
» Acuzati de lipsa de patriotism!
Alexandru Maxim stie de ce a ajuns in Spania si spune ca abia asteapta sa joace pentru Romania, in echipa nationala, el nedorind sa obtina cetatenia spaniola pentru a evolua in nationala iberica. "Multi spun ca am venit aici pentru bani, altii ne critica si spun ca nu suntem patrioti, insa nu e totul asa de roz precum pare. Aici muncim mult, iar scopul nostru este sa crestem in valoare. Am avut norocul de a ajunge la aceste echipe si nu putem da cu piciorul. In tara aveam un dusman – mentalitatea, ce era foarte greu de trecut", spune Maxim intr-un interviu acordat site-ului "mysport". si are dreptate. Marile echipe de la noi au considerat ca le fac o favoare daca le propun un contract, in schimb, gruparile din strainatate i-au privit ca talente, ca viitoare vedete, ca potentiali lideri peste nu mai mult de doi-trei ani. Asa i-au castigat ei si, sa speram, nu i-am pierdut noi definitiv. De aceea vorbim azi despre "Max" de la Espanyol Barcelona, si nu despre Alexandru Maxim de la, sa spunem, CFR Cluj.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă