13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial"Somajul" salii de gimnastica, o umbra asupra proiectului

“Somajul” salii de gimnastica, o umbra asupra proiectului

Proiectul construirii Complexului Olimpic Sportiv de la Izvorani, care sa contina sala de gimnastica, sala polivalenta, stadion cu pista de atletism, bazin acoperit de inot si polo, sala de tenis si hotel, demarat in 2004 la initiativa omului de afaceri Ion Tiriac, pe vremea aceea presedinte al Comitetului Olimpic Roman, a prins contur. Sarcina a fost preluata, din mers, de actuala conducere a COSR, iar la sfarsitul anului trecut a fost inaugurata oficial prima sala din incinta viitorului complex Ð sala de gimnastica, pentru constructia careia s-au cheltuit 34 miliarde de lei vechi.

Dotari de ultima generatie zac degeaba
Dotata cu aparatura ultramoderna, sala nu este folosita, dar Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, a precizat: “Deocamdata am asteptat solicitari din partea federatiei noastre de gimnastica pentru pregatirea loturilor nationale de seniori, tinand seama ca dotarile sunt de ultima generatie. Este foarte probabil insa ca, daca forul nostru de specialitate nu va veni cu o cerere ferma, sa aducem in pregatire echipe de juniori de la cluburile sportive scolare. Mai asteptam insa pentru ca este iarna, iar in aceasta perioada in general lucrurile se misca mai greu”.
Faptul ca o sala cu dotari de ultima generatie in care s-au investit bani frumosi zace nefolosita de cateva luni a aruncat o umbra de neincredere asupra utilitatii intregii viitoare baze sportive, aflata la aproximativ 30 de kilometri de Bucuresti. “Probabil ca oamenii inca nu cunosc planurile noastre. Intentia noastra este ca aceasta baza, care speram sa fie gata la inceputul lui 2007, sa fie punctul de plecare al intregii delegatii a Romaniei spre Jocurile Olimpice de la Beijing. Daca privim in viitor vom vedea ca aici componentii loturilor olimpice se vor putea pregati, in conditii superoccidentale, departe de ochi indiscreti, la doar 30 de kilometri de Bucuresti, iar pe langa baze de antrenament ultramoderne vor avea la dispozitie si conditii de refacere la nivel mondial”, a explicat Ioan Dobrescu.

Bazinul de inot, deja “antamat” de nationala de polo
Potrivit planurilor constructorilor, pana in toamna acestui an vor fi gata atat sala polivalenta, care va fi construita in totalitate de Compania Nationala de Investitii, cat si bazinul de inot si polo, pentru care au fost alocate 172 miliarde de lei vechi. “Cuva, cu toate instalatiile de ultima generatie, achizitionata din Italia, se afla deja la Izvorani si speram ca pana la finele anului va fi instalata si acoperita”, a spus Mioara Micu, director al Departamentului de investitii din cadrul COSR. Pentru bazinul de la Izvorani, in incinta caruia, conform proiectului, va fi amenajat cel mai modern centru de refacere din Romania, exista deja cereri de utilizare. “Daca bazinul va fi gata, la sfarsitul anului vom face cantonamentul centralizat de pregatire pentru Mondialele de la Melbourne la Izvorani”, si-a propus deja Vlad Hagiu, antrenorul lotului national de polo al Romaniei.

Stadion de miliarde
Sadionul de la Izvorani, care va fi prevazut cu nocturna, gazon din material sintetic de ultima generatie agreat atat de forul international de fotbal, cat si de cel de rugby, si pista de atletism din material care urmeaza a fi achizitionat in functie de cererea federatiei de specialitate, va trebui terminat tot pana la finele acestui an. Costurile au fost estimate la circa 67 miliarde de lei.

Sala de tenis, in plan secund
In etapa urmatoare a proiectului este prevazuta construirea unei sali cu doua terenuri de tenis care, la solicitarea federatiei de specialitate, vor fi unul de zgura, iar altul sintetic, pentru care costurile se vor ridica la maxim 40 miliarde de lei.
De asemenea se vor demara lucrarile pentru ridicarea unui nou hotel cu o minibaza de refacere, pretul estimativ fiind de 200 miliarde de lei vechi. “Dupa ce vom organiza licitatii pentru aceste doua proiecte, vom sti exact la cat se vor ridica costurile si de unde vom face rost de bani”, a precizat Mioara Micu.

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă