6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecial"Furtuna" intr-un bazin (olimpic?) cu apa

“Furtuna” intr-un bazin (olimpic?) cu apa

Proiectul lansat de Guvern, referitor la constructia a 60 de bazine in intreaga tara, a starnit lungi controverse legate de lungimea acestora. Punctul de vedere al secretarului general al Federatiei de Natatie si Pentatlon Modern, Stefan Iamandi, care critica programul spunand ca hotararea guvernamentala se refera in principal la bazine bune pentru polo, nu pentru inot, a iscat si el o “furtuna” in apa.
Exista specialisti care considera ca din punct de vedere economic ar fi oportun ca Guvernul sa aloce fonduri pentru construirea unor bazine cu lungimea de 25 m. Printre adeptii acestei idei se numara si Remus Dragusanu, fostul antrenor al Cristinei Balaban, inotatoarea care a cucerit prima medalie romaneasca la Campionatele Europene, pe cea de bronz, in 1967. “Avem nevoie de cat mai multe bazine atat in tara, cat si in Capitala, in care sa intre copii, pentru a largi baza de selectie. Altfel, inotul romanesc risca sa intre in moarte clinica. Decat sa se investeasca intr-un bazin ultramodern, cu dimensiuni de 50 m, cu costuri mari de intretinere si administrare, mai bine sa se bage bani in mai multe bazine de 25 m. Cei care cer bazine de 50 m se descalifica prin neintelegerea ratiunilor economice”, a fost de parere Remus Dragusanu, care ne-a contactat ieri la redactie.
Alti tehnicieni pledeaza insa pentru construirea bazinelor olimpice, a caror lungime este de 50 m. Unul dintre acestia este Octavian Tileaga, fostul antrenor al lui Razvan Florea, primul medaliat olimpic din natatia masculina romaneasca – bronz la Atena in 2004. “Bazinele de 25 m sunt excelente pentru antrenamentele din primul ciclu de pregatire (n.r. – adica din septembrie pana cel tarziu in februarie), cand au loc intrecerile din cadrul Grand Prix-urilor sau Cupei Mondiale. Apoi toti inotatorii de performanta, la toate categoriile de varsta, incep pregatirea in bazine de 50 m pentru competitiile de anvergura agreate de forurile internationale, Jocuri Olimpice, Mondiale, Europene. Antrenamentele moderne presupun o zonare a efortului, adica sportivul isi formeaza niste reflexe pe anumite distante. De pilda, daca se antreneaza in bazine de 25 m, dupa parcurgerea acestei distante inotatorul are in reflex sa intoarca, iar acomodarea cu noua dimensiune dureaza in jur de doua saptamani. Intr-adevar este mult mai economic si mai usor de intretinut un bazin de 25 m, dar daca vrei sa faci performanta, nu se poate fara bazine de 50 m”, a precizat Octavian Tileaga.
Ne abtinem sa intram in polemica specialistilor vizavi de oportunitatea construirii unor bazine de 25 m sau de 50 m. Un lucru este insa incontestabil! O capitala europeana fara macar un singur bazin acoperit cu dimensiuni olimpice, care sa poata gazdui o competitie nationala de seniori, este o rusine. Iar Bucurestiul nu-l are!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă