23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial"Fara Steaua si Ciuc, in Romania nu exista hochei!"

“Fara Steaua si Ciuc, in Romania nu exista hochei!”

Jucatorul slovac al echipei SC Miercurea Ciuc, Peter Filip, 37 de ani, cel mai bun hocheist din Superliga Nationala in ultimii doi ani, a facut o “radiografie” extrem de dura acestui sport din Romania. Filip, care a mai evoluat la Spisska Nova Ves, Zvolen, Trencin, Poprad (Slovacia), Dorfen (Germania), precum si in echipele U-17, U-18, U-20 si de seniori ale Slovaciei, e de parere ca este foarte greu sa spui ca exista hochei pe gheata in Romania si ca in Superliga Nationala se joaca “murdar”, referindu-se la duritatile din timpul partidelor.
– Esti de doi ani in Romania, cum vezi hocheiul de aici?
– Cand ai doar doua echipe in campionat e greu sa spui ca exista hochei! Practic, tot ceea ce inseamna hochei in Romania se rezuma la Miercurea Ciuc si la Steaua. Restul nu conteaza, e sub nivelul mediu.
– Ca nivel cum ti se pare?
– Este impartit in doua: jucatori care patineaza bine, care joaca foarte bine si jucatori care nu au habar nici de una, nici de alta. Din cei doi ani, plus play-off-ul de acum trei ani, mi-am dat seama ca nivelul hocheiului este foarte slab aici. Repet, daca nu ar fi cele doua echipe nici nu s-ar putea vorbi de acest sport in Romania.
– Ce te-a surprins cel mai mult la hocheiul romanesc?
– Sunt multe lucruri care m-au socat si nu exagerez cu nimic! Primul a fost faptul ca hocheiul se joaca murdar, jucatorii nu sunt preocupati de puc, ci cum pot sa isi loveasca adversarul, sa-i puna piedica.
– Dar exista arbitri…
– Exista doar fizic. Ei permit astfel de lucruri in teren si de aceea unele meciuri degenereaza, tocmai din cauza arbitrilor. Uitati-va la meciurile arbitrate de straini in Romania. Cum se face ca atunci cand arbitreaza un strain, tot meciul decurge ok, fara incidente, iar cand sunt arbitri romani, ai impresia ca pe gheata e vorba de o rascoala? Mare parte din ceea ce se intampla in hochei, si aici ma refer la violenta de pe gheata, e vina arbitrilor.
– Ce ar trebui facut ca hocheiul romanesc sa progreseze?
– Ohooo, multe sunt de facut aici. Prioritatea numarul unu este infrastructura, care este la pamant. Sunt patinoare foarte putine, iar cele existente arata ca in anii '70. In Slovacia, care este o tara mult, mult mai mica decat a voastra, sunt peste 20 de patinoare de nivel mondial. Apoi, este vorba de sectorul de copii si juniori, practic, inexistent. Dar ca sa ai juniori, trebuie sa ai antrenori. Nu exista o scoala de antrenori pentru ca acestia sa se perfectioneze si sa fie la zi cu toate noutatile de pe plan mondial…
– Cum se face ca Ciucul a pierdut finala cu cinci hocheisti slovaci in echipa, plus antrenor, tot slovac?
– Cheia finalei a fost ca am pierdut ambele meciuri de acasa. Orice victorie are un gust amar dar, personal, ma ambitioneaza. O luam de la capat si, poate, anul viitor, vom triumfa noi.
Steaua a castigat cu 4-1 finala Superligii in fata celor de la SC Miercurea Ciuc.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă