Mai mult de jumฤtate dintre români voteazฤ cu USL, iar Crin Antonescu revine în poziลฃia de lider în topul încrederii. Acestea sunt, la prima vedere, concluziile ultimului sondaj IMAS. O analizฤ mai atentฤ relevฤ însฤ motivele pentru care liderii opoziลฃiei nu ar trebui încฤ sฤ deschidฤ ลampania.
Potrivit sondajului realizat de IMAS în perioada 7-17 octombrie, la comanda „Adevฤrul”, USL ar avea în faลฃa PDL un avantaj de aproape 35% (52% faลฃฤ de 17,6%), iar 14,4% dintre românii care spun cฤ se vor prezenta la urne voteazฤ cu partidul înfiinลฃat de Dan Diaconescu. În Parlament ar mai intra, potrivit IMAS,UDMR (7,4%) ลi PRM (5%). Apoi, în ceea ce priveลte topul încrederii populaลฃiei, pe primul loc revine Crin Antonescu (27,7%), iar Victor Ponta trece înapoi pe locul doi (25,7%), dupฤ ce începutul lunii august adusese, potrivit tot unui sondaj IMAS, o inversare a poziลฃiilor celor doi. Din tabฤra puterii, cel mai bine plasat politician este Theodor Stolojan, de abia pe locul al ลaselea, cu 9,7%.
Iatฤ însฤ doar câteva dintre motivele pentru care analiลtii considerฤ cฤ cifrele indicate de sondajele momentului nu sunt tocmai relevante.
Numeroลi factori imprevizibili
Analiลtii spun, în primul rând, cฤ este prea devreme pentru ca sondajele de opinie sฤ reflecte adevฤratele intenลฃii de vot ale românilor. „Luaลฃi toate sondajele realizate cu un an înainte de alegeri ลi veลฃi vedea cฤ variantele de rฤspuns nu au coincis niciodatฤ cu rezultatele de la urne. Oamenii se hotฤrฤsc cu adevฤrat de abia în ultimele luni dinaintea alegerilor”, explicฤ sociologul Alfred Bulai. „Contextul este atât de delicat ลi sunt atât de mulลฃi factori care pot influenลฃa încât ลi dacฤ ar avea cineva în sondaje 60% din voturi nu ar trebui sฤ se simtฤ confortabil”, este de pฤrere ลi Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice. Printre factorii care pot influenลฃa semnificativ „zestrea” de încredere a partidelor se numฤrฤ, potrivit analiลtilor, o eventualฤ accentuare a crizei economice, cum se va rฤsfrânge aceasta asupra nivelului de trai al oamenilor (dacฤ vor fi noi concedieri sau ce se va întâmpla cu puterea de cumpฤrare a oamenilor) ลi, nu în ultimul rând, cum va fi iarna 2011-2012. Adicฤ, mai uลoarฤ sau mai grea, mai scurtฤ sau mai lungฤ, cu cheltuieli mai mari pentru români.
Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare schimbฤ ลi ea regulile jocului într-un mod greu de previzionat. „Rezultatele alegerilor vor depinde mai mult de primari, dar pot apฤrea ลi surprize. Tocmai de aceea, puterea atrage tot mai mulลฃi primari, în special pe cei de comune care nu mai au bani nici mฤcar sฤ plฤteascฤ lumina”, aratฤ Moraru. „În principiu, comasarea avantajeazฤ PDL pentru cฤ vor avea astfel certitudinea cฤ primarii trag la fel de tare ลi pentru parlamentare”, considerฤ ลi Bulai.
Cifrele indicate în sondaje se pot schimba în cazul în care ar apฤrea pe scena politicฤ actori noi. „Este foarte puลฃin probabil ca aceลtia sฤ poatฤ câลtiga alegerile, dar pot fura niลte procente de la unii ลi de la alลฃii”, explicฤ Bulai.
Nu în ultimul rând, situaลฃia poate fi schimbatฤ de adoptarea proiectului votului prin cores-pon-denลฃฤ, proiect iniลฃiat de ministrul Teodor Baconschi. Iar dacฤ opoziลฃia va reuลi sฤ împiedice adoptarea proiectului, oricum rฤmâne un factor imprevizibil: rezultatul recensฤmântului de abia încheiat. „Nu este exclus sฤ descoperim cฤ trebuie sฤ mutฤm cam 30-40 de colegii în afara graniลฃelor, adicฤ aproape 10%”, atenลฃioneazฤ Moraru. Or, românii din afara graniลฃelor nu sunt prinลi în sondajele de opinie.
Trend descrescฤtor pentru USL
La prima vedere, cele 52 de procente ale USL pot fi considerate o cifrฤ foarte bunฤ, mai ales cฤ, indiferent de sistemul de vot pe care se va merge, mai existฤ ลi redistribuirea voturilor formaลฃi-u-nilor care nu depฤลesc pragul electoral. În fapt însฤ, dacฤ ne ui-tฤm pe rezultatele altor sondaje de opinie realizate de la înfiin-ลฃarea USL încoace, se poate observa un trend descrescฤtor. Mai exact, la mijlocul lui februarie, USL era cotatฤ cu 66% (sondaj Centrul de Studii ลi Cercetฤri Infopolitic), prin iulie cu 58% (Centrul de Cercetare Sociologicฤ ลi Branding), iar acum cu 52%. De ce înregistreazฤ USL aceastฤ scฤdere constantฤ, în loc sฤ contabilizeze noi procente pe seama gre–ลe–lilor puterii? „Pentru cฤ nu au nici un fel de idee, nu reuลesc sฤ se impunฤ. Nu vฤd în opoziลฃia actualฤ o soluลฃie nici analiลtii, nici ONG-iลtii, nici presa cât de cât liberฤ”, este de pฤrere Adrian Mo-raru. „USL nici nu a fฤ-cut ceva ca sฤ creascฤ, nici nu a avut ce acuze sฤ primeascฤ, mo-tiv pentru care rฤmâne în jur de 50%. Ar trebui sฤ schimbe tactica pentru cฤ deocamdatฤ nu pare sฤ aibฤ vreuna”, crede ลi Alfred Bulai.