4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSportSoarta Guvernului Boc II se joaca astazi in Parlament

Soarta Guvernului Boc II se joaca astazi in Parlament

» Soarta Cabinetului Boc II se joaca astazi in Parlament, dupa ce judecatorii constitutionali au respins ieri sesizarea PDL privind motiunea de cenzura PNL-PSD-UDMR.

» Desi motiunea are toate sansele sa fie adoptata din perspectiva calculului parlamentar, liderii PSD si PNL se tem de dezertari si au anuntat represalii.

» Democrat-liberalii au emotii la vot, dar spera pana in ultima clipa ca vor gasi sustinatori.

Curtea Constitutionala nu a discutat pe fond argumentele invocate de reprezentantii PDL, ci a respins sesizarea pe motiv ca nu intra in atributiile sale si controlul constitutionalitatii motiunilor de cenzura. Aceasta, in conditiile in care democrat-liberalii au spus ca parlamentarii PNL si UDMR nu mai aveau voie sa semneze o motiune de cenzura deoarece au facut deja acest lucru in cazul asumarii raspunderii Guvernului pe pachetul de legi privind educatia, salarizarea si administratia publica.

Chiar daca CCR nu s-a pronuntat pe fond, reprezentantii opozitiei au salutat decizia. In opinia presedintelui PNL, Crin Antonescu, hotararea Curtii ar demonstra ca "aceasta institutie poate da o lectura corecta Constitutiei", iar potrivit sefului PSD, Mircea Geoana, s-ar fi aratat astfel ca "Romania este un stat de drept". Inainte ca judecatorii CCR sa respinga sesizarea PDL, presedintele Curtii, Ioan Vida, a avut o scurta discutie cu Traian Basescu, prezent in Parlament pentru a participa la o conferinta internationala.

PDL are emotii
Democrat-liberalii mizeaza pe voturile "nemultumitilor" din PSD si PNL, cu care au si negociat intens in ultimele zile, sustin surse din conducerea partidului. De altfel, pedelistii si-au exprimat speranta ca vor ramane la guvernare in actuala formula si dupa ziua de astazi, la finalul sedintei saptamanale a conducerii. "PDL este optimist si crede ca, pe de o parte, voturile parlamentarilor nostri, dar si cele ale parlamentarilor responsabili din celelalte partide, si ma refer la PNL, PSD, UDMR, pentru a nu declansa o criza, vor face ca aceasta motiune sa nu treaca", a declarat luni vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur. Pe de alta parte, Elena Udrea, ministrul Turismului, crede ca sansele ca motiunea initiata de liberali sa treaca sunt de 50%. Dar daca unii dintre pedelisti invoca diverse motive ca motiunea de cenzura "11 impotriva Romaniei" va pica, altii pastreaza o doza serioasa de scepticism din cauza raspunsurilor ezitante ale UDMR.

 

"Nu stim ce or sa faca udemeristii, pentru ca ne-au promis si noua, au promis si PSD (n. red. – sprijin la votul de astazi). Am avut intalniri cu ei si duminica seara, si luni pe zi, dar semnalele sunt contradictorii", au declarat pentru Romania libera surse din PDL. Pe de alta parte, "Crin Antonescu a facut o greseala ca i-a amenintat cu excluderile din partid pe cei care vor vota impotriva motiunii, pentru ca ei exact asta asteapta, sa fie poftiti afara, ca sa vina la noi (n. red. – la PDL)", comenteaza sursele citate. si in ceea ce priveste PSD, democrat-liberalii spun ca nu au negociat pe cai oficiale cu o anumita grupare din partid, ci individual, cu anumiti parlamentari.

Boc ramane premier in orice varianta PDL
Daca motiunea de cenzura va trece, Cabinetul Boc ar urma sa inceapa un nou interimat de 45 de zile, timp in care nu are dreptul sa emita ordonante de urgenta, metoda preferata de legiferare de pana acum. Ramasi fara parghiile puterii, democrat-liberalii spun ca vor veni cu un guvern nou in fata Parlamentului, eventual restructurat, cu mai putine ministere. "Intervine, Doamne fereste, o criza, avem deja recesiune, trebuie sa avem dreptul de a da ordonante, deci in mod cert vom veni cu alt guvern pana la alegeri", spun surse guvernamentale.

In aceasta varianta, tot Emil Boc ar urma sa fie propunerea partidului la functia de premier, adauga sursele citate. Greii PDL insista, pe de alta parte, ca gasesc inacceptabila finalizarea eventualului interimat, care s-ar prelungi astfel pana dupa alegerile prezidentiale. Liderii PDL exclud si alternativa unui guvern de tehnocrati, vehiculata de liberali si sustinuta de pesedisti. "Specialistii aia nu invata nici usile in 40 de zile, ce sa mai zici de guvernat o tara", conchid sursele PDL, exprimandu-si astfel preferinta pentru un nou guvern minoritar.

Motiunea de cenzura, ca si adoptata…pe hartie
Din perspectiva aritmeticii parlamentare, motiunea de cenzura este ca si adoptata, in conditiile in care PNL, PSD si UDMR au 279 de senatori si deputati, iar pentru adoptare ar fi necesare 236 de voturi. Nu este insa exclus sa apara si surprize. Udemeristii au batut toate recordurile in materie de ambiguitate. Ei au declarat public ca ar prefera ca actualul Executiv sa-si continue mandatul, "in formula cu atributii pline ori restranse", pana dupa prezidentiale. Or, atributii pline inseamna ca nu vor vota motiunea, in timp ce atributiile restranse inseamna ca o vor vota. La randul sau, presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri ca nu poate anticipa daca parlamentarii Uniunii vor vota motiunea de cenzura. "Eu nu pot sa ma antepronunt, nimeni nu poate sa faca acest lucru. Grupurile parlamentare decid daca voteaza, cum voteaza fiecare", a spus Kelemen Hunor.

In schimb, atat social-democratii, cat si liberalii au dat ieri asigurari ca vor vota motiunea de cenzura. Cele doua partide au impreuna, chiar fara UDMR, 247 de voturi, cu 11 mai mult decat minimul necesar. Dar cu cele cateva plecari din ultimele zile, batalia este cu atat mai mult pe muchie de cutit. In contextul in care s-a vehiculat in ultima vreme ca mai multi parlamentari ai PSD si PNL ar putea dezerta la votul motiunii, conducerile celor doua partide s-au gandit la represalii. Doar liberalii au facut insa public avertismentul. "Absenta sau votul impotriva motiunii de cenzura se va sanctiona cu excluderea din partid si am ferma convingere ca nu vom avea probleme din acest punct de vedere. Vom vota la vedere, pentru ca opinia publica sa cunoasca foarte limpede cine este consecvent cu propriile actiuni politice si cine nu", a precizat liderul PNL, Crin Antonescu.

Acesta a negat, in schimb, ca PNL ar fi cazut la o intelegere cu PSD in ceea ce priveste formarea unei majoritati parlamentare, asa cum au avansat liderii PSD. "Nu avem si nu vom avea nici un fel de intelegere cu PSD pentru constituirea unei majoritati. Avem doar pana la alegerile prezidentiale o propunere de prim-ministru independent pentru un guvern de tehnocrati, pe care o vom supune discutiei celorlalte grupuri. Daca PSD, PDL sau UDMR o vor sustine, este foarte bine", a spus Antonescu. El a refuzat sa spuna public numele celui care va fi propus premier de catre PNL in cazul adoptarii motiunii, precizand doar ca a fost vorba de unanimitate in Biroul Politic Central al PNL. Surse liberale au declarat insa ca ar fi vorba de primarul Sibiului, Klaus Johannis. Pe de alta parte, prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a spus ca, dupa adoptarea motiunii de cenzura, liberalii vor incerca construirea unei majoritati parlamentare in jurul propunerii PNL de premier independent, "astfel incat presedintele Romaniei sa inteleaga ca este obligat sa accepte aceasta solutie". In caz contrar, liberalii ar putea sesiza CCR.

Si PSD apeleaza la Curtea Constitutionala
Purtatorul de cuvant al campaniei prezidentiale a PSD, Victor Ponta, a anuntat ieri ca social-democratii vor ataca la Curtea Constitutionala decretele prin care au fost numiti Vasile Blaga si ceilalti ministri ai Cabinetului Boc II. "Presedintele Senatului va sesiza CCR vizavi de legalitatea decretelor prin care domnul Blaga a fost numit ministru al Internelor si, de asemenea, a celorlalte decrete de numiri in functie de interimar ale celorlalti ministri. E absolut necesar acest lucru pentru ca opinia noastra este ca s-a schimbat structura politica a Guvernului si, asa cum prevede Constitutia, prim-ministrul ar fi trebuit sa vina in fata Parlamentului pentru un vot", a declarat Ponta. Social-democratii vor face, totodata, plangeri penale impotriva ministrilor  PDL pentru demiterile operate in structurile deconcentrate.

Cele mai citite

Este oficial! România cu drepturi depline în Schengen de la 1 ianuarie 2025

O perioadă, vor rămâne la granițe controale aleatorii Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la...

Elena Udrea așteaptă decizia ÎCCJ privind revizuirea condamnării în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea se află, în prezent, încarcerată la Penitenciarul Târgșor, după ce în iunie 2022 a fost extrădată din Bulgaria Fostul ministru al Turismului, Elena...

Poșta Română introduce plata cu cardul la domiciliu

Poșta Română, în parteneriat cu CEC Bank și Visa, implementează o soluție modernă de plată direct la domiciliul clienților Începând cu 12 decembrie 2024, românii...
Ultima oră
Pe aceeași temă