PRM, PC si independentul Dan Claudiu Tanasescu au atacat ieri la Curtea Constitutionala aproape intreaga lege adoptata marti de Camera Deputatilor. Sunt contestate punct cu punct articolele cele mai importante, practic esenta legii.
PRM a inaintat ieri o sesizare la Curtea Constitutionala referitoare la legea uninominalului, contestarea fiind semnata de toti senatorii PC si de independentul Claudiu Tanasescu. Sesizarea a fost semnata in total de 26 de senatori. Din partea PC singurul senator care nu si-a pus semnatura pe aceasta contestatie este George Copos, Rodica Stanoiu si Codrut seres fiind varf de lance. "Este o sesizare de analiza globala a acestei legi si a efectelor sale in ceea ce priveste constitutionalitatea, bazata pe consecintele pe care aceasta lege le poate avea asupra unor principii democratice privind pluripartidismul si rolul partidelor politice", a sustinut vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas. Partidul Romania Mare contesta alegerea uninominala a presedintelui consiliului judetean, pragul electoral, delimitarea colegiilor prin hotarare de guvern, conditionarea inscrierii candidatilor de depunerea unei sume de bani. Potrivit sesizarii, PRM sustine ca depunerea a cinci salarii minime brute pe tara pentru fiecare candidat in contul Autoritatii Electorale Permanente violeaza articolul 2, alineatul 2 din Constitutie, deoarece conditioneaza exercitarea dreptului de a fi ales pe criterii de avere. Desi prevederea era in favoarea partidului lui C.V. Tudor, PRM acuza pana si introducerea pragului electoral alternativ, care nu mai este procentual (5%) pentru partidele mici, ci se raporteaza la obtinerea a sase colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si trei pentru Senat. "Acest articol incalca norma constitutionala care consacra caracterul egal al votului, creandu-se din nou discriminare", se arata in sesizarea PRM. In documentul trimis Curtii se contesta faptul ca atribuirea mandatului in conditiile in care un candidat a obtinut majoritatea intr-o circumscriptie electorala este conditionata de indeplinirea de catre competitorul care l-a propus a pragului electoral alternativ, ceea ce ar incalca vointa direct exprimata a electoratului. De asemenea, PRM considera ca "delimitarea colegiilor uninominale prin hotarare de guvern incalca prevederile Constitutiei, care prevede ca sistemul electoral poate fi reglementat doar prin lege". La fel de neconstitutionala este considerata si alegerea uninominala a presedintilor consiliilor judetene. "Prin alegerea prin vot uninominal a presedintelui CJ, acesta capata un caracter institutional propriu, nemaifiind membru al CJ, institutia ca atare nefiind prevazuta in Constitutie", se argumenteaza in sesizare. PRM considera ca si o serie de prevederi privind drepturile electorale acordate minoritatilor sunt discriminatorii fata de cetatenii romani. Acest partid se refera la posibilitatea din partea maghiarilor de a participa la alegeri prin intermediul unei organizatii cetatenesti – UDMR, dar si prin intermediul unui partid etnic – Partidul Civic Maghiar. In sesizare, se mai arata ca numirea judecatorilor in birourile electorale implica exercitarea unor atributii contrare statutului lor constitutional.
Chiar daca intrarea in vigoare a actului normativ pare tot mai indepartata, partidele sunt deja cuprinse de efervescenta delimitarii colegiilor uninominale, in conditiile in care de marimea si modul de constituire a acestora poate depinde substantial numarul de mandate obtinute. Aproape toate formatiunile si-au pus in miscare "aparatul" din teritoriu si au desemnat persoanele care sa centralizeze propunerile liderilor locali. Totodata, la nivelul senatorilor si deputatilor din Comisia de cod electoral devine tot mai clara ideea ca lor le va reveni misiunea de a delimita colegiile, fara a se mai ajunge la infiintarea unei alte comisii parlamentare.
"Li s-a cerut colegilor parlamentari sa-si faca fiecare pe judet o gandire de cum ar trebui impartite in colegii uninominale", ne-a declarat deputatul PD-L Valentin Iliescu. Potrivit acestuia, a fost insarcinat cu centralizarea propunerilor Mircea Toader, fost secretar de stat in Ministerul de Interne. Situatia se prezinta asemanator la nivelul PSD. Existenta unor simulari facute deja pentru anumite judete este negata, admitandu-se insa ca "sef" a fost numit pentru aceasta problema senatorul Doru Ioan Taracila. Liberalii par, in schimb, sa oscileze, printre parlamentarii PNL circuland ideea ca ar fi mai bine ca negocierile intre partide pentru delimitarea colegiilor sa aiba loc la nivel judetean, si nu sa fie centralizate propunerile de catre conducere, in vederea unor negocieri ulterioare.
» Divergente intre partide
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca demersul PRM si al PC de a contesta la Curtea Constitutionala Legea uninominalului reprezinta "o incercare disperata de a schimba mersul istoriei, bazata pe teama ca nu vor intra in Parlamentul urmator". In schimb, vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a spus ca introducerea votului uninominal in varianta votata recent in Parlament va dezavantaja UDMR si comunitatea maghiara, care vor avea mai putini reprezentanti. "Este un sistem foarte ciudat. E un fel de ruleta ruseasca. In cazul in care nu are 50% plus unu, nu castiga fara o redistribuire. Vine o redistribuire foarte ciudata, in care nu stii cine va fi cel care nimereste, cum se spune, in aceasta ruleta. Mi se pare total aiurea sa nu decida cetateanul", a adaugat Borbely. La randul sau, presdintele PC, Daniela Popa, a sustinut ca senatorii conservatori au semnat sesizarea adresata Curtii Constitutionale privind Legea uninominalului, intrucat contesta trei prevederi ale actului normativ, nu acest sistem de vot.