Europarlamentarul PDL Teodor Stolojan a declarat, luni, întrebat în legătură cu afirmaţia lui Cristian Preda privind apariţia unei noi formaţiuni de dreapta de 5-7%, că cei care vor să rămână în PDL trebuie să lucreze pentru întărirea acestui partid şi nu pentru crearea unuia nou, potrivit Mediafax.
„Noi suntem în PDL şi cei care vrem să rămânem în PDL vrem să lucrăm pentru întărirea acestui partid şi nu pentru crearea unui nou partid”, a spus Teodor Stolojan.
Citeşte şi Cristian Preda: Mulţi români se simt nereprezentaţi politic; Un partid nou? Ce credeţi?
Întrebat despre afirmaţia lui Cristian Preda privind o nouă formaţiune de dreapta de 5-7%, preşedintele PDL Vasile Blaga a spus: „Dacă fiecare dintre noi ar putea, într-un termen de un an şi jumătate, să pună la punct o formaţiune politică care să obţină 5-7%, şi eu aş indica zece colegi, iată, am avea 70% pentru alegerile parlamentare”.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine, pe blog, că mulţi români se simt nereprezentaţi politic, iar o parte dintre aceştia consideră că decepţiile produse de CDR, ADA sau ARD pot fi compensate doar printr-un partid nou, „de 5-7%”, el scriind, la final: „Un partid nou? Ce credeţi?”
„Mulţi cetăţeni români se simt nereprezentaţi politic. Sunt în contact cu două categorii care cunosc această tristă condiţie. E vorba despre cei care lucrează în mediul privat, fie în filiale ale unor multinaţionale, fie în IMM-uri locale care au funcţionat – aş sublinia: în mod programatic – fără contracte cu statul. Două sunt reproşurile pe care le aduc aceştia partidelor prezente: calitatea dezastruoasă a celor care pregătesc şi a celor care iau deciziile ministeriale, respectiv crearea unei false economii private, prin distribuirea arbitrară a unor fonduri publice importante. Aşteptarea principală a lor este o alocare raţională a resurselor prin piaţă şi o sporire a expertizei birocraţilor şi decidenţilor politici”, scrie Preda.
Potrivit acestuia, a doua categorie este cea a unor oameni care au educaţie înaltă şi foarte înaltă, dar care lucrează în sectorul public.
„Activi la începutul anilor ’90 în opoziţia faţă de ceea ce se numea atunci neocomunism, aceştia trăiesc în momentul de faţă cu sentimentul că decepţiile produse de CDR, Alianţa DA sau ARD nu pot fi compensate decât prin crearea unei forme politice noi”, scrie Preda.
El menţionează că ar putea fi vorba despre un partid de „5-7%”.
„Un asemenea proiect ar trebui să combine o ambiţie măsurată – să fie un partid de 5-7%, care să facă însă presiune în direcţia modernizării europene – şi o autenticitate mult-aşteptată. Demobilizarea acestei categorii s-a produs de fiecare dată când politicienii care au promis ruperea de trecut au acceptat compromisuri compromiţătoare. Nereprezentaţii pomeniţi aici se auto-plasează în clasa medie şi sunt în aşteptare. Le va răspunde cineva? Vreunul dintre partidele consacrate, care se va trezi din adormire? Un partid nou? Ce credeţi? Cine vă reprezintă? Sau vă consideraţi nereprezentat(ă)?”, scrie europarlamentarul.