Parlamentul se reuneลte, luni, în sesiune extraordinarฤ. Primul subiect de pe ordinea de zi este statutul aleลilor, adicฤ legea specialฤ care reglementeazฤ drepturile ลi obligaลฃiile parlamentarilor, informeazฤ digi24.ro.
Constrânลi de bugetul insuficient pentru cei 588 de senatori ลi deputaลฃi, aleลii trebuie sฤ reducฤ o bunฤ parte din privilegiile de care s-au bucurat în ultimii 23 de ani.
Proiectul prevede ca parlamentarii care nu locuiesc în Bucureลti sฤ primeascฤ 4.000 de lei pentru cazarea în Capitalฤ, suma fiind de douฤ ori mai micฤ decât cea de care beneficiau pânฤ acum aleลii.
De asemenea, cheltuielile pentru cฤlฤtoriile cu avionul ลi maลina vor fi limitate, iar diurna va fi ลi ea redusฤ. Aleลii sperฤ cฤ, prin aceste mฤsuri, vor face economii de peste 29 de milioane de lei pe an. Cel puลฃin la nivel de discurs public ei par sฤ se fi împฤcat cu ideea bugetului de austeritate.
Citeลte ลi Ce parlamentari au CASE în Bucureลti ลi au cerut ลi CAZARE de la Parlament
„Reducerea cheltuielilor e binevenitฤ. Eu cred cฤ din acei 4.000 de lei se poate descurca un demnitar închiriind un apartament în Bucureลti”, este de pฤrere Mate Andras Levente, liderul deputaลฃilor UDMR.
O poziลฃie similarฤ are ลi deputatul PDL Ioan Oltean. „Modul în care a fost gestionatฤ pânฤ acum cazarea parlamentarilor a fost o risipฤ curatฤ. E o mฤsurฤ care ar fi trebuit de mult sฤ fie luatฤ”, a spus acesta.
Schimbarea prevederilor privind imunitatea parlamentarฤ a stârnit, de asemenea, dezbateri aprinse.
Citeลte ลi Vezi câลฃi BANI publici CHELTUIESC parlamentarii români cu CAZAREA
Potrivit documentului, solicitarea procurorilor de retragere a imunitฤลฃii trebuie însoลฃitฤ de probe relevante, puse la dispoziลฃie de catre parchet.
Democrat-liberalii au declarat deja cฤ nu sunt de acord cu aceste modificฤri.
Noul statut mai prevede cฤ aleลii care chiulesc sฤ plฤteascฤ absenลฃele cu bani din indemnizaลฃie. Mai mult, aceasta va fi suspendatฤ în cazul în care parlamentarii sunt reลฃinuลฃi sau arestaลฃi.
Fฤrฤ rude angajate la birourile parlamentare
Pentru prima datฤ sunt prevฤzute sancลฃiuni cu privire la conflictul de interese ลi este specificat clar faptul cฤ deputaลฃii ลi senatorii nu îลi pot angaja rudele la birourilor parlamentare.
„Cred cฤ oamenii care sunt angajaลฃi la cabinetul parlamentar e bine sฤ fie specialiลti. Nu trebuie sฤ ne angajฤm nici surorile, nici nepoatele”, declarฤ liderul deputaลฃilor PP-DD, Radu Popa.
Elaborarea statutului a stârnit controverse în USL. Liberalii ลi-au arฤtat nemulลฃumirea când preลedintele Camerei Deputaลฃilor, social-democratul Valeriu Zgonea, a trimis proiectul de stat mai multor instituลฃii publice printre care ลi Administraลฃiei Prezidenลฃiale.
„De ce n-am trimis ลi la Institutul Meteorologic? Parcฤ pânฤ acum clamam cu toatฤ forลฃa cฤ Parlamentul este cea mai importantฤ instituลฃie ลi acum ce facem? Înseamnฤ cฤ se justificฤ ลi atitudinea preลedintelui Traian Bฤsescu faลฃฤ de Parlament ลi parlamentari”, a comentat Puiu Haลotti, liderul senatorilor PNL.
Preลedintele Traian Bฤsescu le-a transmis parlamentarilor cฤ o consolidare a imunitฤลฃii ar fi o gravฤ eroare.
Parlamentarii iau în discuลฃie diminuarea sumelor de cazare la 4.000 lei / lunฤ, limitarea cฤlฤtoriilor cu avionul ลi maลina la douฤ pe sฤptฤmânฤ, reducerea diurnei pentru economii de 29.000.000 lei pe an.