21.7 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSport"Senatul ar trebui sa-si reconsidere pozitia"

„Senatul ar trebui sa-si reconsidere pozitia”

Baroneasa Emma Nicholson de Winterbourne este membru al Aliantei Liberal-Democratilor Europeni (ALDE) si a fost raportorul Parlamentului European pentru Romania in timpul guvernarii Nastase (1999-2004).

– Cum comentati motiunea adoptata marti de Senat impotriva ministrului Justitiei Monica Macovei?

– Nu sunt foarte familiarizata cu motivele si detaliile ce au dus la acest vot in Senat, dar ce va pot spune este ca admir foarte mult munca doamnei Monica Macovei. Si sper ca i se va da ocazia sa continue reformele incepute in justitie si lupta impotriva coruptiei.

– Partidul Conservator care doreste afilierea la grupul dvs, ALDE, a fost cel care a initiat aceasta motiune. Considerati ca este o actiune in conformitate cu angajamentele Romaniei, de a continua reformele si dupa aderare?

 

– Din nou, detaliile acestei motiuni imi sunt neclare. Dar consider ca daca nu exista un motiv serios, unanim si supus unei dezbateri publice oneste, Senatul ar trebui sa-si reconsidere pozitia. Toate aceste tensiuni interne care consuma atata energie sunt de neinteles, mai ales acum, cand Romania a devenit membru al Uniunii Europene. Este foarte important ca aceste tensiuni sa nu afecteze numirea in posturi a romanilor competenti. Sunt la Strasbourg acum si sunt incantata sa lucrez cu europarlamentarii romani, care mi-au facut o impresie foarte buna.

– Saptamana trecuta, un alt ministru a fost nevoit sa demisioneze, Mihai Razvan Ungureanu. Vi s-a parut exagerata masura luata de premierul Tariceanu?

 

– Din cate am inteles, a fost o problema in fluxul de informatii dinspre Ministerul de Externe, ceea ce l-a pus pe premier intr-o pozitie proasta. Deci era normal ca in acest caz sa existe o sanctiune.

– In acest moment este clara formarea unei majoritati anti-reforma in Parlament. Cum vedeti iesirea din acest impas?

 

– As vrea sa fac o observatie: multe din tarile est-europene care au aderat in 2004 au trecut prin turbulente politice violente pe scena interna – ajunge sa ne uitam la Cehia, Ungaria sau Polonia. Nu stiu de ce, dar constat ca asta s-a intamplat. Asa ca tineti-va bine, furtuna va trece pana la urma.

– Credeti ca lipsa unui tel precis, cum a fost aderarea, care a tinut unite fortele politice si le-a obligat sa sprijine reformele, ar fi o explicatie?

 

– Este o observatie foarte buna. Dar o alta cauza este si adaptarea la noul club. Tot felul de resurse, inclusiv umane, trebuie acum tintite in afara tarii, ceea ce dilueaza capacitatea in interior. UE reprezinta aproape 500 de milioane de oameni, este destul de noua ca institutie si inca in curs de dezvoltare. Nu e ca SUA, care exista de cateva sute de ani si nici ca India, care are si ea peste 50 de ani. Asa ca aderarea la UE provoaca socuri seismice ce sunt resimtite puternic in tara. Dar din experienta mea cu tari in curs de aderare, pot sa va spun ca acest lucru s-a intamplat cu fiecare.

– Ce indemn ati transmite clasei politice romanesti?

 

– Multa lume a spus ca Romania nu era pregatita sa adere. Eu nu am fost de acord cu ei si am sustinut cauza Romaniei, impreuna cu alti cativa. Am reusit. Romania a reusit. Sa nu stricam acest lucru. Haideti sa continuam reformele, cu bucuria de a fi un membru deplin si energic al Uniunii Europene!

 

Un interviu acordat Valentinei Pop

Cele mai citite

Prețurile locuințelor noi din China înregistrează cea mai mare scădere din ultimii nouă ani

Prețurile locuințelor noi din China au înregistrat în august cel mai accentuat declin din ultimii peste nouă ani, potrivit datelor oficiale, întrucât măsurile de...

Momente emoționante pentru Andreea Marin. Fiica ei se pregătește să plece la facultate

Andreea Marin și-a exprimat recent emoțiile sale legate de viitorul educațional al fiicei sale, Violeta Bănică. Andreea Marin, copleșită de emoții Tânăra se află în...

România, noul centru medical din sud-estul Europei, atrage tot mai mulți pacienți străini

România se conturează ca un pol important al serviciilor medicale în sud-estul Europei, atrăgând din ce în ce mai mulți pacienți din afara țării...
Ultima oră
Pe aceeași temă