» Inainte de a se apuca de restantele legislative, noii parlamentari s-au dovedit a fi mai preocupati de cumulul de functii. Pana acum, nu mai putin de 17 senatori au primit unda verde pentru a fi parlamentari, avocati, profesori, dar si directori de teatre ori spitale.
Practica nu este noua in parlament, dar solicitarile actualilor senatori sau deputati ridica o serie de semne de intrebare, fie si numai din perspectiva timpului necesar indeplinirii functiilor. Aceasta pentru ca, de pilda, senatorul PSD Doina Silistru vrea sa fie si in Parlament, dar si cercetator stiintific principal la Statiunea de Cercetare pentru Cultura Pajistilor, tocmai din Vaslui, iar liberalul Liviu Titus Pasca vrea sa-si continue activitatea de medic de familie in localitatea Copalnic Manastur, din Maramures, unde are deschis un cabinet. La randul sau, senatorul PNL Paul Ichim si-a convins colegii din Comisia juridica de faptul ca poate si trebuie sa ramana si sef de sectie la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" din Galati, iar colegul sau Liviu Campanu, fost deputat, actual senator, a reusit sa obtina unda verde pentru a fi si medic de familie in localitatea botosaneana Darabani.
Planuri si mai ambitioase are senatorul PDL de Dolj Tudor Udristoiu, care si-a propus sa imbine activitatea legislativa de la Bucuresti cu cea de profesor universitar si sef de sectie la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova si, respectiv, de secretar stiintific la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj. Liber la cumul de functii a mai primit senatorul PNL Mircea Diaconu, care va ramane la conducerea Teatrului Nottara din Bucuresti. De avocatura se vor putea ocupa in continuare udemeristul Gyorgy Frunda si democrat-liberalul Florin Mircea Andrei. Pe de alta parte, vor putea imbina activitatea de parlamentar cu cea de profesor conservatorul Dan Voiculescu (la Academia de stiinte Economice, Bucuresti), democrat-liberalul Gheorghe David (Facultatea de Agricultura Timisoara), pesedistii serban Valeca, Ioan Mang, Ioan Chelaru (Universitatea Hyperion) si Dan sova (Universitatea Bucuresti).
Nu in ultimul rand, senatorul PDL Viorel Riceard Badea va trebui sa gaseasca modalitatea de a-i reprezenta pe romanii din strainatate datorita carora a intrat in Parlament si de a fi si vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrii Bucuresti. Tot intre Parlament si o Camera de Comert si Industrii (a Romaniei insa) se va imparti si democrat-liberalul Radu F. Alexandru, in vreme ce Iulian Urban (PDL) se va ocupa si de legi, si de alegatorii din Ilfov, si de Agentia de Colectare Debite Urban si Asociatii.
Ori de cate ori s-a ridicat problema cumulului de functii, "alesii" au invocat nevoia de a pastra contactul cu breasla. O privire pe declaratiile de avere arata insa ca nici factorul pecuniar nu este de neglijat. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a obtinut, de pilda, potrivit ultimei declaratii de avere, 63.606 de lei de la Parlament si 346.614 de lei din avocatura. Venituri frumoase gasim din activitatile extraparlamentare ale lui Tudor Udristoiu: 79.027 de lei ca profesor universitar si 79.775 de lei ca medic. La randul lui, Liviu Campanu a incasat, in 2008, din prestarea de servicii medicale, 22.804 de lei, iar Liviu Pasca, 67.110 de lei.
Cu sau fara solicitari adresate colegilor din Comisiile juridice, numarul parlamentarilor care indeplinesc mai multe activitati este mult mai mare, iar unii nu se opresc la doar doua-trei locuri de munca. Este binecunoscut, in acest sens, cazul fostului premier Adrian Nastase, care, pe langa activitatea parlamentara si atributiile ce deriva din functia de vicepresedinte al Camerei, este profesor universitar la trei institutii de invatamant superior si presedinte al Consiliului Fun-datiei Europene Titulescu. De pe urma acestor activitati, Nastase a obtinut in total, potrivit ultimei declaratii de avere, 90.652 de lei.
Statutul parlamentarilor stabileste incompatibilitatea dintre calitatea de senator sau deputat si functiile de conducere din societati comerciale (inclusiv banci) si institutii publice, precum si cu statutul de manager sau membru al consiliilor de administratie ale regiilor autonome, ale companiilor si societatilor nationale.