26.9 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSportSenat: Comisia juridică adoptă raport de admitere Ordonanţei privind funcţionarea CC

Senat: Comisia juridică adoptă raport de admitere Ordonanţei privind funcţionarea CC

Senatorii din Comisia juridică au adoptat, miercuri, raportul de admitere la OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale, potrivit căreia Curtea Constituţională este competentă să soluţioneze acele hotărâri care afectează valori şi principii constituţionale, potrivit Mediafax.

Senatorii jurişti au aprobat câteva amendamente ale senatorilor PDL, prin care s-a eliminat din proiectul de OUG sintagma „normativ” şi sintagma „cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia Parlamentului cât şi hotărârile şi actele juridice cu caracter individual”.

Iniţiatorul amendamentelor, senatorul PDL Ion Ruşeţ a declarat că, prin aceste amendamente, se dă posibilitatea Curţii Constituţionale să decidă care este o hotărâre care afectează valori, reguli şi principii constituţionale şi nu să existe o prevedere în lege prin care, în mod expres, să nu fie supuse controlului actele juridice cu caracter individual sau hotărârile care vizează autonomia internă a Parlamentului.

Ruşeţ a explicat că o astfel de hotărâre privind autonomia internă a Parlamentului ar putea să fie o hotărâre care încalcă Constituţia şi chiar normele de tip comun, iar pentru această hotărâre trebuie să se pronunţe Curtea Constituţională.

„Am păstrat sintagma pe care Curtea a folosit-o în dispozitivul deciziei sale, eliminând acele excepţii”, a mai spus Ruşeţ.

Amendamentele PDL au fost adoptate cu 4 voturi „pentru” şi 3 voturi „împotrivă”, reprezentanţii puterii nefiind majoritari la această şedinţă a Comisiei juridice.

Preşedintele Comisiei juridice, social-democratul Toni Greblă a declarat, la finalul şedinţei, că, până acum doi ani, Curtea Constituţională nu examina hotărârile Parlamentului, în urma modificării acestei legi, s-a dat în atribuţiile Curţii examinarea constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului.

El a mai arătat că, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, aceste competenţe au fost luate de la Curtea Constituţională, dar Curtea s-a exprimat în acest sens, de curând, stabilind că toate hotărârile care afectează valori şi principii constituţionale pot fi examinate de Curtea Constituţională.

„Celelalte hotărâri, care nu au caracter normativ, cu caracter individual, nu pot fi examinate de CC, pentru că ele sunt hotărâri interne ale Parlamentului, care pot eventual încălca prevederi ale legii, dar nu ale Constituţiei. Am pus de acord Ordonanţa de Urgenţă cu decizia Curţii Constituţionale, scriind exact cum e formularea foarte bună a Curţii, că numai acele hotărâri ale Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale sunt vizate de controlul constituţionalităţii”, a precizat Toni Greblă.

Greblă a mai explicat că hotărârile cu caracter individual sunt cele ce privesc desemnări de persoane, în diverse comisii sunt unele care ţin de organizarea internă, precum aprobarea bugetului Parlamentului, defalcarea bugetului pe capitole de cheltuieli.

„Toate acestea sunt aprobate prin hotărâri ale Parlamentului, dar scapă controlului de constituţionalitate. Dar dacă s-ar dori revocarea unui parlamentar, atunci acest lucru încalcă principii ale Constituţiei, dacă este contestată la Curtea Constituţională şi dacă este considerată cu încălcarea principiilor constituţionale, Curtea poate să se pronunţe asupra acestei chestiuni”, a adăugat preşedintele Comisiei juridice.

Întrebat dacă schimbarea din funcţie a preşedinţilor Camerelor mai poate fi atacată la CC, Greblă a spus că, dacă această schimbare este făcută cu încălcarea prevederilor constituţionale, ea poate fi atacată la Curtea Constituţională.

„Sper ca la plen să treacă varianta aprobată de Camera Deputaţilor, care este mult mai clară din acest punct de vedere, varianta PDL aprobată în Comisia juridică fiind mai ambiguă”, a mai arătat Toni Greblă.

Legea adoptată de Camera Deputaţilor prevede modificarea OUG privind CC în sensul că se pot contesta la Curtea Constituţională hotărârile Parlamentului care au caracter normativ şi care afectează valori şi principii constituţionale.

Cele mai citite

Fondul de rezervă, scut pentru Metrorex: 131,3 milioane de lei pentru a acoperi datorii

Metrorex SA se află în imposibilitatea de a plăti obligaţii restante, ceea ce conduce la penalităţi şi chiar la blocarea activităţii de către creditori Într-o...

Lasconi cere să se facă lumină pe cerul cu drone al României

Președinta USR le-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Marcel Ciolacu să explice prezența dronelor ruseşti care au intrat pe teritoriul României Într-o postare pe...

MApN: A fost urmărit traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi a părăsit teritoriul spre Ucraina

Sistemul de supraveghere radar a identificat şi urmărit cu două avioane F-16 traseul dronei Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor...
Ultima oră
Pe aceeași temă