18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportŞeful ANAF: Reforma agenţiei nu se poate finaliza din poziția de "rudă...

Şeful ANAF: Reforma agenţiei nu se poate finaliza din poziția de „rudă săracă” a Ministerului Finanţelor

Gelu Ștefan, şeful ANAF, a declarat, miercuri, că reforma ANAF nu se poate finaliza din poziția de „rudă săracă” a Ministerului Finanţelor Publice, adăugînd că pentru a susţine schimbarea profundă a instituţiei a propus premierului un board de specialiști după modelul Fiscului din SUA, se arată într-un comunicat al Agenţiei.Mediafax.

Cine cunoaște cu adevărat ce înseamnă activitatea ANAF știe că ANAF nu poate finaliza această reformă din poziția de rudă săracă a Ministerului Finanţelor Publice, aflată la discreția decizională a funcționarilor din minister„, afirmă Diaconu într-un comunicat de presă transmis de Agenția de Administrare Fiscală (ANAF).

Schimbarea profundă a instituţiei nu poate avea loc în condițiile în care ANAF depinde de prea multe ori de bunăvoința și interesele unor instituții precum Agenția Națională a Funcționarilor Publici, atunci când vine vorba de avizările necesare în cadrul procesului de restructurare sau își irosește resursele ca urmare a sarcinilor primite de la Curtea de Conturi, implicată prea mult în activitățile de control, fapt constatat și certificat inclusiv de misiunea FMI din august, avertizează şeful ANAF.

Ieri (marți, n.r.), i-am propus premierului Victor Ponta o formulă de reorganizare care să consolideze autonomia decizională a ANAF, în afara condiționalităților de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral. De aceea, propunerea mea a vizat constituirea unui board de specialiști cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care îl vom adapta, firește, cadrului legislativ autohton și care va coordona politicile și strategia ANAF, în locul unei singure persoane, respectiv în locul președintelui ANAF. Pentru a finaliza reforma profundă a instituției pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului, în aprilie 2013, consider că această soluție de management, care distanțează ANAF de posibilele influențe poltice, este singura variantă reală și profesionistă„, afirmă Diaconu.

Fără o autonomie instituțională sporită, reforma ANAF care înseamnă în primul rând transformarea într-un adevărat partener al mediului de afaceri și nu doar o simplă unealtă de adus bani la buget, nu poate fi implementată până la capăt, a spus el. Sper că acest proiect va beneficia de întreg sprijinul factorilor decidenți și va fi implementat cât mai curând, în condițiile în care cei mai buni specialiști ai noștri se apropie de finalizarea redactării proiectului ce va fi supus unor analize și rafinări ulterioare. Mai multe detalii vom oferi după finalizarea proiectului„, mai spune Diaconu.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că doreşte înfiinţarea unui „board al ANAF” care să asigure implementarea politicilor bugetare, precizând că vrea să continue modernizarea agenţíei. Am discutat cu ministrul de Finanţe şi cu preşedintele ANAF, în colaborare cu partenerii noştri internaţionali FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi vreau să mergem mai departe pe zona de restructurare şi de modernizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală„, a declarat Ponta.

 

 

Cele mai citite

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată: Populația a scăzut cu peste 18% în ultimele trei decenii

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației, estimările indicând o diminuare cu 20% a numărului de locuitori în...

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată: Populația a scăzut cu peste 18% în ultimele trei decenii

În ultimii 30 de ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației, estimările indicând o diminuare cu 20% a numărului de locuitori în...
Ultima oră
Pe aceeași temă