36.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSportSefii judeteni doresc si mai multa putere

Sefii judeteni doresc si mai multa putere

Dupa ce s-au vazut inscaunati in fruntea judetelor, unii dintre ei prin votul a doar 30.000-40.000 de cetateni, presedintii de consilii judetene pun acum presiune pentru a-si "trage" cat mai multe atributii.

Cea mai mare presiune se simte din partea social-democratilor, cei care au impus in Parlament, de altfel, ca presedintii de consilii judetene sa fie si ei alesi prin vot uninominal, pentru a nu mai fi "la mana" consilierilor judeteni. Goana dupa cat mai multe atributii vine in conditiile in care, gratie prevederilor legislative permisive, presedintii de CJ au fost alesi intr-un singur tur de scrutin, unii dintre ei inscaunandu-se in fruntea judetelor cu mai putin de 40.000 de voturi.
Semnalul a venit de la Dolj, de la presedintele consiliului judetean, social-democratul Ion Prioteasa, trimis la inaintare de colegii sefi de CJ. Potrivit acestuia, PSD va supune dezbaterii parlamentare un proiect de lege prin care sa fie creata institutia presedintelui de CJ, acesta urmand sa preia aproape in intregime atributiile prefectului si sa coordoneze o sumedenie de servicii deconcentrate. Cu alte cuvinte, sefii de CJ ar urma sa dirijeze Politia, sa se ocupe de scolarizarea si de starea de sanatate a oamenilor din judet si de tot felul de alte domenii. In total, nu mai putin de 19 servicii au fost enumerate de Prioteasa, dorite sa intre in coordonarea presedintilor de CJ. Toate acestea, sub pretextul "continuarii procesului de descentralizare" si al "transferului autoritatii si responsabilitatii administrative la nivel judetean", ceea ce va permite "introducerea criteriilor de performanta pentru fiecare unitate prestatoare de servicii publice si va introduce legile concurentei intre unitatile administrativ-teritoriale".

 

Prioteasa considera ca are si alte justificari pentru a cere sporirea atributiilor: ii vede pe sefii de CJ pe locul trei ca importanta dupa presedintele tarii si primarul general al Capitalei. "Mi se pare normal ca, dupa ce ai creat aceasta institutie – a treia ca importanta dupa votul pentru presedintele Romaniei si dupa votul pentru primarul general al Capitalei –, sa ii dai si alte prerogative", declara Prioteasa in momentul anuntarii intentiei PSD de a modifica actuala legislatie. Singurul impediment pe care social-democratul il vedea era timpul extrem de scurt ramas pana la terminarea actualei sesiuni parlamentare, dar existenta proiectului si depunerea lui au fost trecute la capitolul certitudini.
Din Parlament lucrurile se vad insa altfel. Deputatul PSD Mircea Dusa, vicepresedinte al Comisiei pentru administratie publica, a negat existenta unui proiect legislativ, admitand ca problema atributiilor sefilor de CJ s-a pus, dar "la faza de discutie". Dusa ne-a declarat ca ar trebui regandite, totusi, atributiile presedintelui de CJ, pentru ca acum acestea ar fi prea limitate. Deputatul PD-L Traian Igas, de asemenea vicepresedinte al Comisiei pentru administratie publica, a admis si el ca "actualul cadru legislativ trebuie ajustat si corectat", insa nu asa cum ar vrea PSD si nu prea curand. "Pot sa o faca prin ordonanta de guvern daca vor castiga alegerile la toamna. Pana atunci, mi-e greu sa cred ca se va intampla ceva", ne-a declarat Igas.

 

In tabara liberala pozitiile sunt si mai transante, mai ales ca vaduviti de puteri ar iesi, din aceasta poveste, prefectii, adica reprezentantii in teritoriu ai Guvernului. "Dupa parerea mea, a face propuneri doar bazate legislative pe contextul unei oportunitati politice mi se pare bataie de joc fata de cei care te-au ales", ne-a declarat deputatul PNL Relu Fenechiu. "Toate functiile alese si numite trebuie sa aiba o anumita logica. Atata vreme cat serviciile deconcentrate sunt institutii guvernamentale, este logic ca ele sa fie in subordinea prefectului", a mai aratat presedintele Comisiei pentru administratie publica din Camera Deputatilor. si mai radicala este pozitia senatorului PNL Ilie Stoica. Acesta considera ca ar trebui desfiintate consiliile judetene si atunci, implicit, ar disparea si functia de presedinte de CJ, actualele atributii putand fi trecute la prefectura.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă