21.9 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăSportŞedinţa CSAT, în lipsa lui Ponta. Ce spune Preşedinţia după această întrunire

Şedinţa CSAT, în lipsa lui Ponta. Ce spune Preşedinţia după această întrunire

UPDATE. ”Membrii CSAT au avut o discuţie constructivă legată de acest proces de privatizare având ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” – S.A”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat strategia de privatizare a CFR Marfă prin Hotărârea CSAT nr. 23/5.02.2013.

Nu s-a emis o altă decizie CSAT, informează Preşedinţia.

La şedinţă au participat viceprim-ministrul Guvernului României, domnul Gabriel Oprea, viceprim-ministrul Guvernului României, ministrul Finanţelor Publice, domnul Daniel Chiţoiu, ministrul Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Interne, domnul Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, domnul Teodor-Viorel Meleşcanu, şeful Statului Major General, domnul general-locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, domnul Iulian Fota, secretarul CSAT, domnul general Ion Oprişor, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, domnul Bogdan Oprea. A mai participat, ca invitat, domnul consilier prezidenţial Claudiu-Constantin Dinu, şeful Departamentului Constituţional Legislativ.

Şedinţa CSAT s-a încheiat. S-a discutat despre privatizarea CFR Marfă. Stroe, Robert Cazanciuc şi secretarul de stat de la Transporturi au ajuns deja la Guvern.

La şedinţa CSAT au fost prezenţi, potrivit imaginilor video transmise de Administraţia Prezidenţială, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul de Interne, Radu Stroe, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

Dintre miniştrii membri de drept ai CSAT a lipsit Varujan Vosganian, ministrul Economiei, informează Mediafax.

La şedinţă au mai fost prezenţi şeful SRI, George Maior, şeful SIE, Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă, secretarul CSAT, Ioan Oprişor şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota.

De asemenea, au fost prezenţi consilierul prezidenţial pentru probleme constituţionale şi legislative, Claudiu Constantin Dinu şi purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, aceştia nefiind membri CSAT.

Şedinţa CSAT pe tema privatizării CFR Marfă a început. Premierul Victor Ponta este înlocuit de vicepremierul Gabriel Oprea. Varujan Vosganian, este absent din şedinţa CSAT.

Preşedenţia: Rugăm Guvernul să dea dovadă de responsabilitate

Referitor la convocarea unei şedinţe de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de către preşedintele României, domnul Traian Băsescu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, domnul Bogdan Oprea, face următoarea declaraţie:

– „Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a convocat de urgenţă o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării astăzi, chiar a doua zi după ce Guvernul României a solicitat acest lucru în mod oficial (documentele privind privatizarea CFR Marfă au fost trimise de Guvernul României Secretariatului CSAT joi, 1 august a.c., la ora 17.05, după plecarea din ţară a domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta). Urgenţa este justificată de presiunile pe care chiar membrii Guvernului României, în frunte cu domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta, le-au făcut în ultimele săptămâni pentru convocarea acestei şedinţe, de faptul că procesul de privatizare a creat incertitudini în rândul salariaţilor CFR Marfă şi al familiilor acestora, dar şi ca urmare a angajamentului de finalizare a procesului de privatizare în cursul lunii septembrie.

Rugăm Guvernul României să dea dovadă de mai multă responsabilitate şi acurateţe în furnizarea informaţiilor către public pentru a evita eventuale dezinformări şi să corecteze informaţia publicată în comunicatul de presă din data de 26 iulie 2013 în care se spune că «Guvenul României aşteaptă în contiuare convocarea CSAT de către preşedintele României» şi că documentele privind privatizarea CFR Marfă «au fost trimise către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării» (în realitate, documentele au fost trimise abia după o săptămână, joi, 1 august a.c., la ora 17.05).”.

Vicepremierul Gabriel Oprea i-a convocat la Guvern pe miniştrii care participă la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru o discuţie privind privatizarea CFR Marfă înainte de începerea reuniunii, informează Mediafax.

La discuţii participă miniştrii Apărării, de Interne, Externe, Finanţe, Justiţie.

Vineri dimineaţă, Guvernul a emis un comunicat de presă în care se arată nemulţumirile faţă de organizarea şedinţei CSAT.

”Guvernul României a luat act de decizia preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, de a convoca Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, cu privire la Hotărârea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător, având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” – S.A”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

CITIŢI ŞI: CSAT, convocat de urgenţă, vineri, de Traian Băsescu, pe tema CFR Marfă

Guvernul României precizează faptul că nu a cerut convocarea ”de urgenţă” a CSAT, ci a solicitat preşedintelui să dispună includerea pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului a proiectului de HG amintit anterior. Solicitarea Guvernului României a fost făcută în baza dispoziţiilor articolului 4 litera d) şi ale articolului 7 din Legea nr.415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, potrvit comunicatului Guvernului.

Guvernul României consideră că discutarea în CSAT a subiectului nu trebuie să aibă drept scop sau consecinţă pasarea responsabilităţii între instituţiile statului, ci eventuala evidenţiere a unor informaţii noi, care pot pune la îndoială viabilitatea procesului de privatizare a CFR Marfă, sau care pot elimina dubiile ridicate în ultima perioadă. Fără o astfel de clarificare, procesul de privatizare nu poate fi continuat.

”Guvernul României vede ca fiind o forţare decizia preşedintelui de a convoca ”de urgenţă” CSAT, cunoscut fiind faptul că hotărârile în cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot”, se mai arată în comunicat.

 Victor Ponta se află în concediu. Vicepremierul Gabriel Oprea îl va înlocui pe premier, însă acesta nu are drept de vot.

Cele mai citite

Liban: 22 persoane au fost ucise și 117 rănite în două atacuri israeliene asupra Beirutului

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise şi 117 au fost rănite în două lovituri israeliene la Beirut, joi seara, potrivit unui nou...

Fermierii afectați de secetă își pot amâna datoriile până în august 2025, dar impactul real al măsurii rămâne necunoscut

Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă în proporție de peste 50% nu vor fi obligați să își plătească datoriile către bănci...

România, printre statele UE cu cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante

România se află printre țările membre ale Uniunii Europene cu una dintre cele mai scăzute rate ale locurilor de muncă vacante în sectoarele industriale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă