Sectiile de vot de la Roma, Torino, Chisinau, Paris si Cernauti au cerut duminica seara prelungirea programului de vot, a declarat pentru NewsIn presedintele Biroului Electoral pentru strainatate, judecatorul Mirel Vasilescu.
Biroul Electoral Central este cel care trebuie sa decida daca va prelungi programul de vot.
Potrivit informatiilor obtinute de la romanii de peste hotare, se pare ca in aceste orase sunt inca cozi destul de lungi in fata sectiilor de votare cu numai o ora sau doua inainte de inchiderea urnelor.
La sectiile de vot deschise in strainatate au votat, pana la ora 17.00, ora Romaniei, aproximativ 50.000 de romani, cea mai mare participare fiind inregistrata in R. Moldova, Italia si Spania.
Votul in strainatate se desfasoara pe parcursul a 35 de ore. Prima urna s-a deschis in Noua Zeelanda, la Auckland, sambata, la ora 20.00, ora Romaniei. La ora 17.00, ora Romaniei, s-au deschis si ultimele sectii de vot din strainatate, cele de pe coasta de vest din SUA
MAE a organizat in total 294 de sectii de vot in strainatate, iar dintre acestea, 55 se afla in Italia si 38 in Spania. Cele mai multe buletine de vot au fost trimise in Italia, anume 167.600, urmand Spania cu 155.200 si R. Moldova cu 52.000 de buletine de vot.
La prezidentiale si referendum pot vota si turistii, iar actele de identitate pe baza carora se poate vota in strainatate sunt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, titlul de calatorie, valabile in ziua votarii.