1.7 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSportS-a încheiat votul de învestitură în Parlament. GUVERNUL UNGUREANU a fost validat

S-a încheiat votul de învestitură în Parlament. GUVERNUL UNGUREANU a fost validat

UPDATE Membrii noului Cabinet, condus de Mihai Răzvan Ungureanu, vor depune jurământul, joi, la ora 18.00, la Palatul Cotroceni.

Citeşte mai multe aici.

UPDATE Votul, de învestitură s-a încheiat în Parlament. Guvernul Ungureanu a fost validat.

Ioan Oltean a anunţat că au fost 237 de voturi “pentru” şi două voturi “împotrivă”.

“Avem Guvern!”, a anunţat Oltean pe holurile Parlamentului.

Pentru învestirea Guvernului, erau necesare 232 de voturi “pentru”.

UPDATE Parlamentarii au început votul pentru învestirea Cabinetului Ungureanu.

UPDATE  Discurs surpriză al lui Victor Ponta.Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat, joi, la şedinţa Parlamentului de învestire a noului Guvern, că USL va susţine Cabinetul Ungureanu în 15 puncte, cu caracter european, social şi anticorupţie.

Citeşte mai multe aici.

UPDATE Mircia Giurgiu şi Florentin Gust spun că vor vota împotriva învestirii Cabinetului Ungureanu .”Voi vota împotrivă, pentru că nu m-au convins”, a precizat Mircia Giurgiu.

Marian Săniuţă, fost membru PSD până în urmă cu un an, a precizat că va fi prezent la şedinţa plenului reunit în care urmează să fie dat votul pentru învestirea Cabinetului Ungureanu. “Dacă îmi sunt acceptate amendamente la programul de guvernare, votez Cabinetul”, a declarat Săniuţă.

Citeşte mai multe aici.

UPDATE Deputatul Nicolae Păun a declarat, joi, că parlamentarii minorităţilor “susţin condiţionat” Guvernul Ungureanu, condiţiile fiind creşterea pensiilor şi a salariilor din mai şi îmbunătăţirea mediului de afaceri şi că, dacă nu se respectă aceste cerinţe, sunt dispuşi să voteze prima moţiune de cenzură

Citeşte mai multe aici.

Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu propune, joi, unui Parlament în care vor vota doar reprezentanţii coaliţiei, dar care pot asigura majoritatea, un Cabinet cu trei independenţi, trei reprezentanţi ai UDMR, doi ai UNPR – toţi prezenţi şi în Guvernul Boc – şi nouă democrat-liberali, potrivit Mediafax.

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru prezentarea programului şi a listei Guvernului de către Mihai Răzvan Ungureanu, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru, este programată să înceapă la ora 11.00.

Pentru a fi învestit, Guvernul propus de Ungureanu trebuie să primească votul majorităţii de 233 de parlamentari, lucru fezabil, în absenţa unor elemente surpriză, în condiţiile în care grupurile din arcul guvernamental au, împreună, 244 de deputaţi şi senatori.

Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, alcătuit din 17 deputaţi, va anunţa joi dimineaţă decizia privind susţinerea Guvernului.

În plen, Puterea se bazează pe voturile a 245 de parlamentari, în contextul în care, în prezent, are 177 de deputaţi şi 68 de senatori, incluzându-l şi pe Iulian Urban, care s-a declarat independent, dar afiliat la PDL, potrivit Agerpres.

Opoziţia numără 147 de deputaţi şi 66 de senatori.

În Parlament mai există cinci deputaţi şi un senator neafiliaţi.

Potrivit Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună.

După învestirea din plenul reunit, primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune, individual, în faţa preşedintelui României, jurământul de credinţă faţă de ţară. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

Dacă Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, conform Legii fundamentale, preşedintele ţării poate să dizolve Legislativul, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.

Mihai Răzvan Ungureanu a prezentat, miercuri, componenţa Cabinetului său.

Cei opt membri ai Guvernului Boc propuşi să îşi continue activitatea la ministerele pe care le-au gestionat:

Marko Bela (UDMR) – vicepremier

Cătălin Predoiu (independent) – ministru al Justiţiei

Leonard Orban (independent) – ministru al Afacerilor Europene

Kelemen Hunor (UDMR) – ministru al Culturii

Laszlo Borbely (UDMR) – ministru al Mediului

Ritli Ladislau (UDMR) – ministru al Sănătăţii

Cristian Diaconescu (UNPR) – ministru al Afacerilor Externe

Gabriel Oprea (UNPR) – ministru al Apărării

Cei nouă candidaţi propuşi de PDL pentru a face parte din Cabinetul Ungureanu sunt:

Lucian Bode – ministru al Economiei

Gabriel Berca – ministrul Administraţiei şi Internelor

Cristian Petrescu – ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului

Alexandru Nazare – ministru al Transporturilor

Stelian Fuia – ministru al Agriculturii

Cătălin Baba – ministru al Educaţiei

Răzvan Mustea – ministru al Comunicaţiilor

Claudia Boghicevici – ministru al Muncii

Bogdan Drăgoi – ministru al Finanţelor

Democrat-liberalii, cu o medie de vârstă de 38 de ani şi diferite profesii – între care inginer, analist financiar, lector universitar – au fost propuşi să-i înlocuiască pe toţi reprezentanţii partidului în Guvernul Boc. Cinci dintre miniştrii desemnaţi de PDL sunt deputaţi, unul este senator şi trei au fost secretari de stat în ministerele pe care urmează să le conducă.

Miniştrii desemnaţi au fost audiaţi, miercuri, în comisiile parlamentare de specialitate, doar de către parlamentarii puterii, reprezentanţii opoziţiei absentând. Unii dintre ei au primit avizul favorabil al comisiilor, alţii doar o “recomandare” către plen, în situaţia în care cvorumul de şedinţă nu a putut fi întrunit.

Avizul comisiilor este consultativ.

La şedinţa de plen de joi, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru urmează să îşi prezinte programul şi lista Guvernului. La cererea reprezentanţilor grupurilor parlamentare, preşedintele le dă acestora cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere. După încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedinţii Camerelor şi se înaintează preşedintelui României pentru numirea Guvernului. Primul-ministru şi membrii Cabinetului depun apoi jurământul, individual, în faţa preşedintelui. Guvernul îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

La votul din plenul Parlamentului vor participa doar grupurile parlamentare ale coaliţiei.

Conducerea PNL a confirmat, miercuri, decizia ca parlamentarii liberali să nu participe la şedinţele Legislativului pentru învestitura noului Guvern.

Şi liderul PSD Victor Ponta a spus că decizia politică a USL de a nu participa la procedurile parlamentare de învestire a noului Guvern rămâne neschimbată. El a precizat însă că va fi prezent, joi, la şedinţa comună a Parlamentului, în care se va da votul de învestitură, pentru a explica poziţia USL şi a expune aşteptările opoziţiei de la noul guvern. Ponta va fi prezent în plen împreună cu cei patru lideri ai grupurilor PSD şi PNL de la Camera Deputaţilor şi de la Senat.

Opoziţia a anunţat, pe de altă parte, că ar putea face o sesizare la Curtea Constituţională.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că dacă unele comisii parlamentare au întocmit, după audierea miniştrilor propuşi, avize fără existenţa cvorumului, opoziţia va sesiza CC. Ponta a spus că opoziţia va verifica dacă au existat comisii parlamentare care i-au audiat pe miniştrii candidaţi unde au fost întocmite avize fără existenţa cvorumului. El a precizat că, dacă vor fi astfel de cazuri de nerespectare a procedurilor parlamentare, opoziţia va sesiza Curtea Constituţională, atacând eventuala hotărâre a Parlamentului de învestire a Cabinetului Mihai Răzvan Ungureanu.

“Este o problemă de procedură, dar un nou guvern porneşte greşit dacă porneşte prin încălcarea regulilor de funcţionare a instituţiilor democratice. Avizul comisiilor nu este obligatoriu, este consultativ. Adică şi dacă era negativ, primul ministru putea decide să păstreze un ministru. Dar avizul este absolut necesar pentru a putea să vii în plen cu membrii Guvernului. Dacă Parlamentul emite o hotărâre fără respectarea procedurilor privind audierea miniştrilor o vom contesta la Curtea Constituţională”, a spus Ponta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă