11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportS-a format careul de ași la CM 2018

S-a format careul de ași la CM 2018

 Mult a fost, puțin a mai rămas. Campionatul Mondial a intrat în linie dreaptă, însă asta nu înseamnă că broaștele țestoase, caracatițele sau papagalii clarvăzători vor avea o misiune mai ușoară în ultima săptămână, în tentativa lor de a prezice corect viitoarea campioană mondială. Este o sarcină la fel de grea și pentru specialiștii de pe tot Globul, care au fost prinși în general cu temele din nou nefăcute și la această ediție. Pentru că, să fim serioși!, semifinale fără cel puțin una dintre Germania, Spania, Brazilia și Argentina nu concepea probabil nimeni în urmă cu o lună.

Dintre „granzii” prezenți la startul turneului, doar Franța și-a respectat blazonul până acum. Echipa pregătită de Didier Deschamps a demonstrat că prezența în finala Euro 2016 nu a fost o întâmplare și că declarațiile optimiste dinaintea Mondialului nu erau menite doar să aglomereze spațiul semantic. Les Bleus nu au părut să iasă din viteza întâi în cele trei meciuri din grupe, însă, odată ajunși în optimi, au apăsat accelerația până acolo încât atacantul Kylian Mbappe a reușit să fie mai rapid decât sprinterul Usain Bolt în timpul cursei de 60 de metri care a condus la primul gol al Franței în victoria contra Argentinei, 4-3. În sfertul cu Uruguay-ul, Albaștrii au arătat o maturitate în joc greu de anticipat pentru al doilea cel mai tânăr lot de la acest turneu.

 

Dacă e marți, e Belgia!

Pentru naționala din Hexagon urmează poate cel mai greu test de la Campionatul Mondial, marți, în semifinala contra Belgiei.

Formația pregătită de Roberto Martinez era privită ca o aspirantă la titlul mondial, însă nimeni nu-i garanta neapărat prezența în semifinale, mai ales că acest statut îl avusese și la CM 2014, și la Euro 2016. Între timp, Dracii Roșii au adăugat experiență talentului uriaș care există în lot, iar rezultatele au confirmat că alcătuiesc o echipă foarte valoroasă. Belgia este singura formație dintre cele patru rămase în competiție care a terminat victorioasă în 90 de minute, în toate cele cinci meciuri jucate până acum. Când calculele arătau că un eșec contra Angliei, în ultimul meci din grupă, i-ar fi adus un traseu mai ușor în fazele eliminatorii, Belgia și-a dorit să câștige. „Asta a arătat cât de mult avem încredere în noi”, a spus portarul Thibaut Courtois. Nu este exclus ca supradoza de încredere să-i fi relaxat puțin în meciul din optimi contra Japoniei, când Dracii Roșii au fost conduși cu 2-0 în minutul 69, pentru ca inspirația lui Martinez și cinismul la finalizare să le aducă o victorie in extremis. Revenirea senzațională nu a făcut decât să întărească ideea că Belgia a pășit către elita mondială, iar eliminarea Braziliei în sferturi a pecetluit statutul de echipă mare dobândit la acest turneu.

Într-o situație asemănătoare se află și Croația, națională care a făcut legea într-o grupă cu Argentina, Nigeria și Islanda. Roș-Albii au ieșit vii și nevătămați din „grupa morții”, însă au avut mai multe dificultăți în a-și croi drum către careul de ași. Echipa mai puțin cunoscutului Zlatko Dalic a avut nevoie de lovituri de departajare și contra Danemarcei, și împotriva Rusiei, pentru a merge mai departe, dar, la fel ca în cazul Belgiei, asta nu face decât să arate că naționala Croației a trecut la un alt nivel de forță fizică și mentală. Totodată, Ivan Rakitic a dezvăluit care este starea de spirit în lot prin prisma unei declarații despre coechipierul său
Luka Modric: „Căpitanul nostru merită în primul rând să fie urmat de noi. În orice moment, facem ce ne arată el și mergem unde ne spune el. Asta arată cât de uniți suntem“.

 

Revoluția „omului în vestă”

Unitatea reprezintă probabil principalul atu al Angliei, o echipă care a ajuns în semifinalele unui Campionat Mondial pentru prima dată după 1990 și pentru a treia oară în istorie. Principalul artizan al acestei performanțe este considerat nu căpitanul Harry Kane, care este și golgheterul la zi al turneului, cu șase reușite, ci selecționerul Gareth Southgate. Nemulțumit de atmosfera proastă care exista de regulă în lotul Leilor pe vremea când era jucător, fostul internațional englez a încercat să creeze un vestiar unit care să treacă și prin foc atunci când în joc se află blazonul Reginei. Fost coleg cu Southgate la națională, Robbie Fowler a explicat rolul major pe care „omul în vestă“ îl are în parcursul bun al Angliei, echipă care a avut însă parte și de un culoar favorabil, cu Columbia și Suedia, echipele eliminate în optimi și, respectiv, sferturi. „Să recunoaștem: nimeni nu l-a vrut selecționer, pentru că nimeni nu credea că are calitatea necesară pentru acest post. Uneori, nu se rezumă însă totul la abilitățile de antrenor. Uneori, contează cunoștințele pe care le ai în anumite situații și cum construiești o echipă și un spirit de echipă”, a spus fostul atacant al lui Liverpool.

Probabil că, mai mult ca niciodată, la acest Campionat Mondial, spiritul de echipă a fost mai important decât numărul de staruri pe metru pătrat din alte naționale de mult plecate acasă. Franța, Belgia, Croația și Anglia au păstrat cel mai bine acest atu, dar învingătoare va ieși doar una. Cine va fi aceasta? Răspunsul este… 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă