Cupa Mondială din Qatar, fără fotbaliști ruși

Rusia, interzisă la Olimpiadă și Mondiale

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a sancționat Rusia cu interzicerea participării la Jocurile Olimpice și la Campionatele Mondiale timp de patru ani.

Share

Cătălin Mihai 0 comentarii

Actualizat: 11.12.2019 - 09:43

Decizia WADA vine în urma repetatelor încălcări ale regulamentelor antidoping, pentru a sancţiona falsificarea datelor controalelor efectuate de laboratorul din Moscova.

Astfel, Rusia nu va putea participa cu delegații proprii la toate competițiile sportive timp patru ani. Printre cele mai importante evenimente care urmează să aibă loc în această perioadă se numără Jocurile Olimpice de vară din 2020, Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, găzduit de Qatar, cât și Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, care vor avea loc la Beijing.

Potrivit raportului WADA, Rusia ar fi șters sute de rezultate suspectate ale testelor antidoping din fişierele transmise Agenţiei Mondiale Antidoping la începutul anului. Trimiterea acestor date era o condiție necesară pentru ridicarea sancţiunilor anterioare împotriva Agenţiei ruse antidoping (RUSADA), aflată în centrul unui sistem instituţionalizat de dopaj între anii 2011 şi 2015.

Pentru precedentele nereguli descoperite în urmă cu patru ani, Rusia a lipsit de la Olimpiadele care au avut loc la Rio, în 2016, şi PyeongChang, în 2018.

În ceea ce privește echipa națională de fotbal, Rusia va putea participa la preliminariile pentru Cupa Mondială din 2022, însă dacă se va califica, nu va avea dreptul să ia parte la faza finală a competiţiei, din Qatar.

Sancțiunile nu se vor aplica și în cazul Campionatului European din 2020, iar cele patru meciuri programate a se disputa la Sankt Petersburg vor fi găzduite de orașul clădit de Petru cel Mare.

Cu toate acestea, există portițe pentru „fentarea” interdicției, iar mai multe federaţii sportive din Rusia au declarat că vor trimite reprezentanţi la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo, sub drapel neutru. Oficialii ruși pot contesta această decizie într-un termen de 21 de zile la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Comentarii