13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportRusia, interzisă la Olimpiadă și Mondiale

Rusia, interzisă la Olimpiadă și Mondiale

Decizia WADA vine în urma repetatelor încălcări ale regulamentelor antidoping, pentru a sancţiona falsificarea datelor controalelor efectuate de laboratorul din Moscova.

Astfel, Rusia nu va putea participa cu delegații proprii la toate competițiile sportive timp patru ani. Printre cele mai importante evenimente care urmează să aibă loc în această perioadă se numără Jocurile Olimpice de vară din 2020, Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, găzduit de Qatar, cât și Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, care vor avea loc la Beijing.

Potrivit raportului WADA, Rusia ar fi șters sute de rezultate suspectate ale testelor antidoping din fişierele transmise Agenţiei Mondiale Antidoping la începutul anului. Trimiterea acestor date era o condiție necesară pentru ridicarea sancţiunilor anterioare împotriva Agenţiei ruse antidoping (RUSADA), aflată în centrul unui sistem instituţionalizat de dopaj între anii 2011 şi 2015.

Pentru precedentele nereguli descoperite în urmă cu patru ani, Rusia a lipsit de la Olimpiadele care au avut loc la Rio, în 2016, şi PyeongChang, în 2018.

În ceea ce privește echipa națională de fotbal, Rusia va putea participa la preliminariile pentru Cupa Mondială din 2022, însă dacă se va califica, nu va avea dreptul să ia parte la faza finală a competiţiei, din Qatar.

Sancțiunile nu se vor aplica și în cazul Campionatului European din 2020, iar cele patru meciuri programate a se disputa la Sankt Petersburg vor fi găzduite de orașul clădit de Petru cel Mare.

Cu toate acestea, există portițe pentru „fentarea” interdicției, iar mai multe federaţii sportive din Rusia au declarat că vor trimite reprezentanţi la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo, sub drapel neutru. Oficialii ruși pot contesta această decizie într-un termen de 21 de zile la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă