-1.6 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSportRovana Plumb: Solicităm în instanţă anularea acordul de mediu pentru proiectul minier...

Rovana Plumb: Solicităm în instanţă anularea acordul de mediu pentru proiectul minier de la Certej

Acordul de mediu pentru proiectul aurifer de la Certej, judeţul Hunedoara, este ilegal şi iresponsabil şi a fost eliberat fără ca Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) să fie informate, iar în aceste condiţii se solicită anularea documentului, a declarat, marţi, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Pădurilor, potrivit Mediafax.

„Facem un pas necesar pentru repararea unei ilegalităţi. Vor fi parcurse toate etapele legale. Astăzi (marţi, 18 septembrie 2012, a.c.), Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului depune la Tribunalul Bucureşti, prin care se solicită nulitatea avizului emis de către Agenţia Regională Timişoara pentru proiectul de la Certej, precum şi suspendarea efectelor juridice pe întreaga perioadă a derulării procesului. În urma verificărilor efectuate în perioada 4-12 septembrie s-a constatat faptul că acordul de mediu în cazul proiectului de la Certej eliberat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara este ilegal şi iresponsabil. Este ilegal pentru că încalcă legislaţia românească şi cea europeană. Astfel, se încalcă o convenţie internaţională privind impactul de mediu transfontalier, în sensul că unul dintre cele două state consultate, respectiv Ungaria, a dat un răspuns negativ, fapt ce nu a fost luat în calcul”, a explicat Plumb.

Aceasta a adăugat faptul că în cazul Certej se mai încalcă alte două directive europene, respectiv Habitate şi Păsări, iar cei care au eliberat acest acord vor fi sancţionaţi.

Citeşte şi

Ministrul Mediului a semnat Ordinul pentru identificarea şi protejarea pădurilor virgine

„S-au încălcat două directive europene, respectiv Habitate şi Păsări. Sancţionarea celor care au dat drumul acordului de mediu pentru Certej. Acesta face obiectul cercetării Comisiei de Disciplină, iar rezultatele vor fi aduse la cunoştinţă. În al treilea rând, obligaţiile de mediu de dinainte privatizării nu au fost transferate în acordul de mediu, cum prevede legea. La data depunerii de către o companie a solicitării privind emiterea acordului de mediu, ARPM Timişoara nu era îndreptăţită să iniţieze această procedură. Competenţa îi revenea ANPM. Eliberarea acordului s-a făcut fără ca Ministerului Mediului şi ANPM să fie informate, şi a fost determinată de iresponsabilitatea angajaţilor”, a menţionat ministrul Mediului.

Rovana Plumb a apreciat, totodată, că fiecare proiect minier care prevede eliberarea unui acord de mediu trebuie tratat în mod particular, iar cazul Certej nu poate constitui un precedent.

„Fiecare proiect care prevede eliberarea unui acord de mediu sau acord integrat de mediu trebuie tratat independent şi particular de la caz la caz. În cazul proiectului Certej, nu poate constitui un precedent şi nu poate fi asemănător cu proiectul de la Roşia Montană. Resursele Românei nu vor fi niciodată obiect de tranzacţie pe sub mână pentru niciun funcţionar public. Resursele trebuie tratate cu toată responsabilitate şi fiecare proiect trebuie evaluat separat în acest sens”.

Săptămâna trecută, ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a catalogat acordul de mediu dat exploatării de aur de la Certej (jud. Hunedoara, vest) drept unul ‘ilegal’, care ‘nu respectă normele europene’.

Compania canadiană Eldorado Gold Corporation a obţinut avizul de mediu pentru exploatarea auriferă din comuna Certeju de Sus, dar mai multe organizaţii de mediu contestă acest fapt apreciind că tehnologia de prelucrare, în care se folosesc cianurile, este riscantă pentru mediul înconjurător.

Reprezentanţii Deva Gold, parte a Eldorado Gold Corporation, au explicat, la începutul acestei luni, că folosirea cianurilor se va limita la concentratul aurifer, care reprezintă 10% din totalul minereului exploatat în cariera de la Certej.

Exploatarea minereului aurifer se va face în carieră deschisă, la suprafaţă, pe o perioadă de 16 ani, urmând ca la final să fie executate şi lucrări de închidere care vor dura alţi patru ani. Se estimează că vor fi create circa 800 de locuri de muncă în faza de pregătire, urmând ca apoi numărul acestora să se stabilizeze la circa 500-550.

Valoarea investiţiei de la exploatarea minieră Certej se ridică la 200 de milioane de euro. Producţia preconizată este de 32 de milioane de tone de minereu aurifer, cu un conţinut mediu de aur estimat la 2,1 g/tonă.

Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă