Parchetul General a solicitat ieri Camerei Deputatilor avizarea inceperii urmaririi penale fata de Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului si Sportului, pentru infractiunile de abuz in serviciu, fals intelectual, instigare la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, precum si pentru instigare la infractiunea de stergere de date informatice fara drept. Cea mai grava acuzatie care poate atrage condamnarea ar fi "stergerea urmelor nelegalitatilor", sustin surse judiciare.
In fapt, Monica Ridzi este suspectata ca, fara a respecta reglementarile legale, a incheiat trei contracte de achizitii publice pentru organizarea serbarilor de Ziua Tineretului, valoarea prejudiciului fiind de circa 630.000 de euro. Ulterior, ea ar fi ordonat administratorului retelei informatice a ministerului sa stearga urmele nelegalitatilor pentru a scapa de raspundere. Inainte de a demisiona, Ridzi a dat declaratii la DNA, fara a face uz de imunitatea ministeriala. Iar procurorii anticoruptie au gasit indiciile de savarsire a infractiunilor in documentele ridicate de la minister. Pe langa Ridzi, au fost pusi deja sub invinuire directorul economic al ministerului, Paul Diaconu, directorul de achizitii Marius Marcuta, consilierul Ioana Varsta, operatorul retelei informatice a MTS, precum si doi reprezentanti de la firmele contractante.
"Ridzi nu poate invoca faptul ca nu a incalcat legea – asa cum au procedat pana acum toti fostii ministrii cercetati penal –, deoarece a ordonat distrugerea probelor prin stergerea datelor din sistemul informatic al ministerului. Mai precis doamna Ridzi stia ca a comis o nelegalitate si a dorit sa ascunda probele pentru a scapa de raspundere", au explicat surse judiciare pentru "Rl".
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ca a primit solicitarea procurorului general, Laura Codruta Kovesi, iar cererea de incepere a urmaririi penale impotriva Monicai Iacob Ridzi va intra pe ordinea de zi a Biroului Permanent de luni. Dupa ce Comisia juridica intocmeste un raport, plenul Camerei Deputatilor se pronunta asupra solicitarii Parchetului. Anuntul ca DNA i-a cerut procurorului general inceperea urmaririi penale a fost facut in direct la o emisiune televizata, miercuri seara, de catre procurorul-sef Daniel Morar. "Au fost pusi sub invinuire sase oameni si s-au instituit sechestre asupra unor conturi", a afirmat el.
Monica Iacob Ridzi a demisionat pe 14 iulie din functia de ministru, dupa ce a fost acuzata de nereguli in cheltuirea sumei de peste 700.000 euro din bugetul ministerului pentru organizarea "Zilei Tineretului". Confruntati cu un scandal ce se deconteaza in imaginea partidului, premierul Emil Boc a repetat ca nu doreste sa faca din Parlament "un scut" in jurul unui membru al sau, cum fac alte partide, sustinand ca deputatii PDL vor vota pentru inceperea urmaririi penale in cazul in care va exista o solicitare in acest sens. La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, a afirmat ca solicitarea DNA pentru ministrul Ridzi este una "normala", precizand ca aceasta, la fel ca si alte "doamne ministru", a "brevetat" o adevarata reteta de "sifonare" a banului public.