14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportRevoltă în tenisul mondial împotriva politizării turneului de la Wimbledon

Revoltă în tenisul mondial împotriva politizării turneului de la Wimbledon

Tot mai mulți sportivi și organizatori din tenis se revoltă după ce sportivilor din Rusia și Belarus le-a fost interzisă prezența pe tabloul turneului de la Wimbledon, din acest an.

Organizatorii evenimentului de la Londra au anunțat pe 20 aprilie că niciun jucător de tenis din Rusia și Belarus nu va avea voie să participe la ediția din acest an. Motivul este agresiunea armată a acestor țări împotriva Ucrainei.

Decizia All England Club înseamnă că Wimbledon va rata, printre alții, pe Daniil Medvedev, al doilea în clasamentul ATP, și Andrei Rublev, al optulea. Cea mai bine clasată jucătoare rusă în lista WTA este pe locul 20, Anastazga Pavlyuchenkova. Belarusa Arina Sabalenka a ocupat locul șapte.

Mai multe mari nume din lumea tenisului, printre care Rafael Nadal și Novak Djokovic, au criticat decizia fermă a organizatorilor Wimbledon 2022 de a interzice participarea jucătorilor din Rusia și Belarus la Grand Slamul englez.

Andy Murray, campion la Wimbledon în 2013 și 2016, este de aceeași părere cu colegii săi din circuit, considerând nedreaptă excluderea jucătorilor de tenis din Rusia și Belarus de la All England Club.

„Nu sunt de acord ca jucătorii să fie interzişi. Recomandările guvernului britanic nu au fost de ajutor. Ceea ce am înţeles eu din acestea a fost că cei din Rusia și Belarus pot juca dacă semnează o declaraţie că sunt împotriva războiului şi împotriva regimului rus.

Nu sunt sigur cât de confortabil m-aş simţi dacă s-ar întâmpla ceva cu unul dintre jucători sau cu familiile lor (n.r. – ca urmare a semnării declaraţiei).

Nu cred că există un răspuns corect. Am vorbit cu unii dintre jucătorii ruşi. Am vorbit cu unii dintre jucătorii ucraineni. Îmi pare foarte rău pentru jucătorii care nu au voie să joace şi înţeleg că li se va părea nedrept.

Dar îi cunosc, de asemenea, pe unii dintre cei care lucrează la Wimbledon şi ştiu cât de dificilă a fost poziţia în care s-au aflat. Îmi pare rău pentru toată lumea, îmi pare rău pentru jucătorii care nu pot evolua şi nu susţin o parte sau alta” – Andy Murray.

Este revoltă cu două luni înaintea turneului de la Wimbledon după ce tensimenii din Belarus și Rusia au fost interziși

Luni, Andy Murray (78 ATP) va evolua în primul tur de la Madrid Open împotriva austriacului Dominic Thiem (91 ATP).

În tenis, turneele din Rusia şi Belarus au fost anulate, iar cele două ţări au fost excluse de la competiţiile pe echipe (Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, amândouă câştigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.

Totuşi, cele patru turnee de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, sunt independente de circuitul masculin şi cel feminin, conform hotnews.ro.

Următorul turneu de Grand Slam va avea loc între 22 mai şi 5 iunie la Roland Garros, iar organizatorii francezi nu au comunicat până în prezent nicio interdicţie pentru jucătorii ruşi şi belaruşi, aşa cum se întâmplă şi în cazul US Open.

Andrey Rublev a cerut, în cadrul unui interviu oferit la Madrid, ca Rafael Nadal și Roger Federer să vorbească despre situația tenismenilor ruși și belaruși, care au fost interziși la Wimbledon ca urmare a războiului din Ucraina.

Ibericul s-a conformat rapid și a oferit o primă reacție cu privire la situația în care se află sportivii din Rusia și Ucraina. Nadal a vorbit despre decizia organizatorilor Grand Slam-ului britanic, potrivit eurosport.ro.

Ocupantul locului 4 ATP a spus că nu i se pare corect că rușii și belarușii nu vor putea participa la Wimbledon, punctând că războiul nu este din vina lor.

Nu toată lumea s-a revoltat: Cristian Tudor Popescu susține această excludere

În ciuda acestei situaţii, Cristian Tudor Popescu e de acord cu iminenta excludere a ruşilor de la Wimbledon.

În rubrica sa săptămânală în Gazeta Sporturilor, reputatul comentator a publicat un text savuros, intitulat inspirat, „Vimbliedon“, cu aluzie la modul în care ruşii pronunţă numele întrecerii de la All England Club.

Ce a scris Cristian Tudor Popescu?

„ Se conturează interzicerea participării jucătorilor şi jucătoarelor de tenis din Rusia (posibil şi din Belarus) la Wimbledon. E dreaptă o astfel de hotărâre? Da, este. …Şi individual, jucătorii ruşi sunt datori să sufere. Simplii cetăţeni ai Rusiei sunt loviţi acum de sancţiunile economico-financiare ale Occidentului, trebuie să facă faţă devalorizării rublei, creşterii preţurilor, lipsei de produse de bază, şomajului, mulţumită războiului lui Putin. Ca să joace totuşi, Rusia poate organiza pentru ei un Vimbliedon la Moscova, cu participarea jucătorilor din China, Koreea de Nord, Iran…”, conform adevarul.ro.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă