21.7 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSportReteaua Cozmanca, in slujba lui Oprescu

Reteaua Cozmanca, in slujba lui Oprescu

» Octav Cozmanca a sunat goarna pentru refacerea retelei de activisti pesedisti din "era Iliescu" pentru a sustine candidatura "independentului" Sorin Oprescu.

» Fostul lider al PSD a fost dat afara ieri din partid, dupa ce a acuzat "sforariile si minciuna, agramatismul si comportamentul necivilizat" ale unor membri ai actualei conduceri.

» Din "trupa" lui Cozmanca fac parte fosti membri PCR, fosti colaboratori ai Securitatii si fosti baroni PSD.

Cozmanca a lasat sa se inteleaga ca echipa sa va fi formata in special din ex-presedinti de filiale social-democrate – nominalizand judete precum Hunedoara, Bistrita Nasaud, Cluj, Alba, Dolj, Iasi si Olt – care au fost inlaturati "in mod abuziv" din functii de catre oamenii lui Mircea Geoana. Mai toti, apropiati ai lui Ion Iliescu. Social-democratii sustin ca s-au creat deja, in cele mai multe judete, nuclee formate din structuri asa-zis independente, asteptandu-se doar anuntul candidaturii lui Sorin Oprescu (posibil la acest sfarsit de saptamana) pentru inceperea campaniei.

Sociologul Vasile Dancu face o radiografie a actiunii lui Cozmanca, sustinand ca manevrele politice ale acestuia i-ar dauna lui Oprescu. "Cozmanca urmareste sa-si consolideze o retea de activisti pe care i-a folosit in perioada cand era secretar general la PSD. Telefoneaza, aduna din PSD o generatie care a pierdut in 2005 puterea in partid, o data cu faptul ca n-a mai fost presedinte Ion Iliescu. Sigur ca Ion Iliescu s-a intors la partid si n-a vrut niciodata sa dea curs presiunilor care se faceau din partea «generatiei Cozmanca» de a rupe partidul. si acum Iliescu joaca corect fata de partid", a declarat Dancu. Acesta a precizat ca multi fosti lideri care "au fost marginalizati" vor fi recrutati de Cozmanca pentru a sprijini candidatura lui Oprescu.

Deja unii dintre acesti fosti lideri ai PSD si-au anuntat intentia de a intra in echipa lui Cozmanca. Viorel Pupeza, fost prefect de Bistrita Nasaud in perioada guvernarii Nastase (2001-2004), ne-a declarat ca deja s-au format nuclee "in mai toate judetele" pentru sustinerea candidaturii lui Oprescu. Pupeza a fost secretar PCR pe judet, fiind deconspirat de CNSAS ca a colaborat cu Securitatea. Acesta a recunoscut ca fostii lideri ai PSD care au fost trecuti "pe linie moarta" vor trece in tabara lui Oprescu. "Cred ca toti care au facut istorie in PSD, care au participat la viata politica a acestui partid se vor ridica la lupta la primul semnal de mobilizare pentru campania lui Oprescu", ne-a spus Pupeza. El spune insa ca nu se va constitui  o structura politica pentru primarul general al Capitalei, "ci vom fi doar niste oameni care il vor ajuta". "Ne-am saturat de clanul lui Basescu, de clanul lui Geoana. Vom crea nuclee de independenti in fiecare judet, format din nemultumitii fata de partidele politice", a mai spus Pupeza.

Ion Solcanu, un alt fost lider al PSD marginalizat de apropiatii lui Geoana, si-a anuntat si el, oficial, "angajarea" in campania lui Oprescu. In "era Iliescu", Solcanu isi impartea puterea cu Octav Cozmanca pe zona Moldovei, fiind timp de peste zece ani presedinte al organizatiei Iasi. Insa dupa ce Iliescu a pierdut presedintia partidului, Solcanu a fost trecut pe linie moarta. Noua conducere asigurata de Mircea Geoana l-a promovat in fruntea filialei Iasi pe primarul Gheorghe Nichita. In acest context, Solcanu a declarat ca ar fi dispus sa coordoneze campania pe Iasi a lui Sorin Oprescu. "Voi accepta aceasta propunere, dar cu unele conditii. Am discutat aluziv cu Octav Cozmanca, nu am stabilit inca nimic", a spus Solcanu. Acesta a precizat ca "sunt destule resurse la Iasi pentru a forma o echipa de campanie puternica" pentru sprijinirea lui Oprescu.

Pe zona Moldovei, Cozmanca inca mai controleaza structuri politice din PSD. El a avut influenta in judetele Suceava si Botosani, dar o parte din oamenii sai au fost "epurati" din functii de catre Gheorghe Nichita. Astfel, dupa ce l-a dat jos pe Ion Solcanu, Nichita l-a inlaturat din functie si pe Constantin Contac, fost presedinte al consiliului judetean. Pana acum, Contac si-a declarat sprijinul pentru Traian Basescu, dar el spune ca Octav Cozmanca mai are oameni pe care se poate baza in Botosani. La Suceava, un apropiat al sau este chiar actualul presedinte al filialei, Gavril Marza. Desi Marza a fost cel care a anuntat demiterea din PSD a lui Cozmanca, surse social-democrate din Suceava cred ca nu este exclus ca Marza sa treaca in tabara lui Oprescu, tinandu-se cont de unele nemultumiri ale acestuia fata de conducerea de la Bucuresti.

In tabara lui Cozmanca s-ar putea inregimenta si alti fosti lideri de organizatii locale. Printre acestia s-ar numara, potrivit unor surse, celebri baroni locali si fosti activisti PCR, care s-au "remarcat" mai ales in perioada guvernarilor Vacaroiu si Nastase. De exemplu, la Cluj, ar putea fi reactivati Grigore Zanc (fost prefect, fost ministru al Culturii, fost senator) si Alexandru Lapusan, ex-ministru al Agriculturii. Amandoi au fost promovati si sprijiniti sa obtina demnitati de Octav Cozmanca. De la Alba, in campania lui Oprescu ar putea fi recrutat Ioan Rus, demis de la conducerea organizatiei de catre apropiatii lui Geoana. La Hunedoara, un om de baza al lui Cozmanca pe vremea guvernarii lui Nastase a fost ex-presedintele consiliului judetean Mihail Rudeanu, cuscrul lui Nicolae Mischie. Baron consacrat al judetului si mare latifundiar, Rudeanu s-a facut pe sine insusi cetatean de onoare al municipiului Hunedoara, aceasta onoare oferindu-le-o si fratelui si tatalui sau.

» Iliescu: Il sustin pe Geoana, desi are slabiciuni
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ieri ca il sustine pe Mircea Geoana la alegerile prezidentiale, chiar daca acesta are "insuficienta experienta si formare politica, unele inabilitati si stangacii". In schimb, Geoana are o experienta utila in politica externa, are "capacitatea intelectuala si potentialul necesar de a depasi problemele din domeniul international". "Eu cred ca oricare dintre contracandidati este de preferat in locul lui Basescu", a precizat fostul sef al statului. "In viziunea lui Iliescu, in acest moment "lucrul cel mai grav ar fi realegerea lui Traian Basescu".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă