Aceasta a fost activitatea celor 23 de ministri mai mult sau mai putin controversati. Noi le-am acordat un numar de bile albe si negre in urma unei analize minutioase a activitatii lor, bazandu-ne inclusiv pe reactiile primite la redactie inca de la instalarea Cabinetului Tariceanu pana acum. Au fost voci critice, au fost voci laudative fata de demersul nostru. Unii ne-au criticat pentru subiectivism, altii, din contra, au spus ca analizele "R.L.” li s-au parut obiective, scurte si concise si au regretat ca nu am acordat un spatiu chiar mai mare pentru a spune lucrurilor pe nume.
Demersul jurnalistic a vrut sa le dovedeasca politicienilor nostri guralivi ca, daca ar fi dat dovada de o minima vointa in aceasta privinta, restructurarea (pentru a se evita risipirea banului public si reduce birocratia) s-ar fi putut face foarte usor. Sigur ca n-ar fi putut fi cu totii multumiti, unor partide parandu-li-se ca merita mai multe portofolii. Si, in mod cert, analiza lor n-ar coincide cu a noastra.
Dar nici asa, pe scheletul unui Guvern clientelar, cum a fost Cabinetul Adrian Nastase, lucrurile nu mai pot continua. Le vom prezenta in curand cititorilor nostri inclusiv date despre activitatea celor 50 de agentii guvernamentale, foarte multe inutile.
La inceputul saptamanii trecute, in sedinta CNC al coalitiei, partidele aflate la guvernare au acceptat, din punct de vedere politic, ca restructurarea Guvernului este „o necesitate”, fiecare formatiune urmand sa prezinte pana astazi „propria evaluare” despre reorganizarea Executivului. Intre timp s-au inregistrat intepaturi, mai ales catre weekend. Presedintele PD, Emil Boc, a avertizat inca de vineri ca partidele din coalitie trebuie sa convina, astazi, asupra formulei de restructurare a Guvernului, deoarece, in caz contrar, se va intra in criza de timp, avand in vedere ca Parlamentul intra in vacanta la sfarsitul lunii iunie. „Daca avem vointa politica, trebuie sa uitam, pentru o ora, de factorul politic”, a spus Emil Boc. El spera ca finalizarea procesului sa aiba loc cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii iunie. PD insista pentru un numar de 15-17 ministere.
Vicepremierul Marko Bela, presedintele UDMR, a declarat sambata, la Oradea, ca este nevoie de restructurare, insa „reala si rationala”. In acelasi timp, a anuntat si care sunt ministerele pentru care UDMR se va bate: Telecomunicatii, Amenajarea Teritoriului si Transporturi. Dar a precizat ca UDMR nu-i interesata de reimpartirea functiilor, ci de principiile pe baza carora Guvernul sa functioneze mai bine. Un deputat PD, Cezar Preda, l-a atacat pe ministrul Agriculturii, pe care l-ar vedea sigur inlocuit.
Iar Anca Boagiu crede ca posturile de vicepremier ar trebui desfiintate, ea precizand, ieri, intr-o conferinta de presa la sediul MIE, ca face aceasta apreciere „in nume personal, ca reprezentant al Partidului Democrat”. Intrebata daca crede ca posturile de vicepremier ar trebui desfiintate, Boagiu a raspuns: „Parerea mea? A mea personala? Anca Boagiu, reprezentantul Partidului Democrat? Raspunsul este da”. Ea a precizat ca modelul guvernamental european „nu vizeaza in special” posturile de vicepremier, dar, la nivelul Guvernului Romaniei, importanta este stabilirea clara a domeniilor de responsabilitate intre ministere, agentii si institutii, astfel incat „fiecare sa stie clar ce are de facut”.
Boagiu a mai spus ca Romania are nevoie de o structura guvernamentala flexibila si supla, in conformitate cu standardele europene. Cert este ca azi e a doua repriza din episodul inclestarii pe subiectul restructurarii Executivului.