Presedintele Traian Basescu a anuntat, ieri, in Parlament ca va propune declansarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal. I-a consultat pe parlamentari si le-a solicitat sprijinul. De asemenea, el a solicitat modificarea Constitutiei pentru modernizarea urgenta a clasei politice. Aceasta solicitare a fost lansata intr-o sala pe jumatate goala, fiindca opozitia a decis sa nu fie prezenta la citirea mesajului. Au fost prezenti doar parlamentarii PNL, PD, PLD si UDMR. In loja, printre invitati s-a numarat liderul PLD, Theodor Stolojan, iar ministrul Macovei a stat in locurile rezervate deputatilor PD. Propunerea sefului statului a venit in contextul in care opozitia il ameninta cu un referendum pentru suspendare. Presedintele stabileste data declansarii referendumului.
Presedintele considera ca “romanii nu au incredere, in general, in institutiile politice romanesti, iar acesta este semnalul clar ca trebuie sa facem o schimbare profunda in clasa politica”. Invocand neincrederea in institutiile politice, presedintele a anuntat ca va declansa un referendum prin care va solicita romanilor sa opteze pentru introducerea votului uninominal. Seful statului si-a exprimat speranta ca Parlamentul Romaniei va declansa procedurile, atat de necesare, pentru modificarea Constitutiei.
Basescu a oferit si motivele pentru care doreste votul uninominal: ”Am vazut politicieni judecati pentru coruptie, dar rareori am vazut demisii. Perpetuarea acestei stari de fapt nu ar fi fost posibila in cazul in care respectivul politician ar fi fost ales in mod direct de catre cetateni“. El a condamnat “practica ascunderii in spatele listelor de partid, a migratiei dintr-un judet in altul, in speranta ca anonimatul va proteja din nou interesele, inca un ciclu electoral”, ceea ce in 17 ani a constituit o modalitate de a evita responsabilitatea directa in fata cetatenilor.
Fara intelegeri la varf, in spatele usilor inchise
“Am vazut coalitii transpartinice impotriva reformei si impotriva dorintei opiniei publice. Am vazut cum, in actualul sistem electoral, se poate guverna fara sprijinul opiniei publice. Am vazut cum, in actualul sistem electoral, sunt mai importante controlul asupra parghiilor statului si intelegerile de culise decat sprijinul opiniei publice si dorinta acesteia de reforma“, a sintetizat Basescu opinia sa despre actualul sistem. Aceste coalitii transpartinice – a avertizat Basescu – “se bazeaza pe intelegeri la varf, in spatele usilor inchise, in care politicieni fara un sprijin real in randul electoratului protejeaza alti politicieni asemeni lor, politicieni care isi permit cu aroganta sa incerce in mod repetat sa influenteze justitia si pentru motivul ca nu au ajuns niciodata sa dea socoteala direct cetatenilor, ci doar sponsorilor si prietenilor”. In opinia sa, “votul uninominal va inversa raporturile de putere in cadrul partidelor, ajungandu-se la situatia in care conducerea partidului va depinde de sprijinul parlamentarilor, nu parlamentarii de sprijinul conducerii”.
Politicienii care fac legi pentru infractori
Seful statului a dat prin mesajul sau si un raspuns nemultumirilor parlamentarilor fata de declaratiile sale de la DNA unde i-a condamnat pe politicienii care fac legi pentru infractori: ”Eu nu m-am referit la Parlament, ci la – citez – politicieni care fac legi pentru infractori. Si acest lucru nu tine doar de politicieni aflati in Parlament, tine si de politicieni aflati in consiliile locale, in Guvern. Boala este extinsa in tot sistemul nostru politic si administrativ, iar cele peste 100 de interpelari ale parlamentarilor, din tot spectrul politic, pe tema coruptiei se constituie si ele intr-o marturie solida”.
Telefoanele catre justitie mai functioneaza
Seful statului a remarcat, ironic, ca “exista o stare de nervozitate” pentru o parte din oamenii politici deoarece nu mai functioneaza telefonul catre procurori si judecatori. Seful statului s-a referit si la “legatura stransa intre unii oameni de afaceri si parte din oamenii politici, tandem prin care s-a reusit un transfer de putere politica dinspre politicieni spre respectivii oameni de afaceri”. Potrivit lui Traian Basescu: “Sunt aceiasi oameni de afaceri pe care ii gasim la putere continuu prin influenta pe care au dobandit-o asupra oamenilor politici la varf. În plus, oamenii de afaceri sunt aceia care declanseaza si opresc campanii de presa. Din acest punct de vedere, este esential ca politicienii sa se decupleze din acest tandem si sa lucreze pentru interesul general, si nu pentru interesele acestei clientele”.
Temele presedintelui
Discursul presedintelui a punctat doua teme: propunerea de organizare a unui referendum pentru introducerea votului uninominal, menit a duce la reformarea clasei politice, si critica coalitiilor transpartinice, formate din tandemuri corupte, politicieni-oameni de afaceri.
1. Propunerea de referendum
Potrivit presedintelui, referendumul pentru introducerea votului uninominal este o chestiune motivata de existenta unor “coalitii transpartinice impotriva reformei si impotriva dorintei opiniei publice, care se bazeaza pe intelegeri la varf, in spatele usilor inchise”. Traian Basescu a precizat ca, spre deosebire de societatea romaneasca, clasa politica nu evolueaza in acelasi ritm, iar innoirea partiala produsa in 2004 nu a presupus si o reforma a acesteia. Concluzia s-a impus de la sine, daca clasa politica nu se reformeaza, exista riscul sa piarda complet increderea opiniei publice si sa primeasca un vor de blam.
2. Tandemul coruptiei
Seful statului a acuzat tandemul politicieni-oameni de afaceri are lucreaza pentru interesul propriei clientele si da legi in folosul acesteia, este cea de-a doua idee majora a discursului prezidential, din care, evident, a derivat necesitatea reformarii clasei politice. Prin intermediul acestui tip de legatura oamenii de afaceri au reusit sa obtina o imensa influenta asupra politicii la varf. Exemplificarile au constat in legile emise de Parlament, in ordonantele prin care agenti economici au fost scutiti de plata datoriilor catre stat.
3. Nici un cuvant despre Monica Macovei
Din discursul presedintelui a lipsit orice fel de referire la adresa Monicai Macovei, orice gest de sustinere, la doar o zi dupa ce aceasta primise un vot de blam din partea Senatului. Pana si numele ministrului Justitiei a lipsit, iar aprecierile pentru reformele din justitie au fost pasate in cateva cuvinte – “As spune ca justitia a inceput sa functioneze, ceea ce creeaza un disconfort major celor care au facut din politica doar vehiculul imbogatirii”.
4. In loc de scuze, noi acuze
Presedintele a nuantat intr-un fel destul de ciudat afirmatia “politicienii care fac legi pentru infractori”, spunand ca nu s-a referit doar la politicienii din Parlament, ci si la cei aflati in consiliile locale si in Guvern. Astfel, in loc sa tempereze spiritele, le-a inflamat si a largit aria celor care s-ar putea simti prejudiciati.