22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSportReactii internationale: Boc, recunoscut pentru fidelitatea fata de Basescu

Reactii internationale: Boc, recunoscut pentru fidelitatea fata de Basescu

Farsa politica, o noua criza, bulversare – acestea sunt reactiile negative reflectate in presa internationala dupa retragerea brusca a lui Theodor Stolojan.

» Die Welt. "Farsa  politica in Romania: Premierul desemnat este acum Emil Boc", a titrat cotidianul german. "Singura sa explicatie, ca vrea sa lase loc generatiei mai tinere, nu a facut decat sa bulverseze", se arata in articolul unde se atrage atentia ca Boc este vazut ca "un sustinator neconditionat al presedintelui Traian Basescu". Ca primar al Clujului, Boc a reusit sa dezvolte puternic orasul din punct de vedere industrial si se stie ca, printre alte companii, Nokia a deschis si ea o fabrica in zona,  dupa ce a inchis-o pe cea de la Bochum.

» Frankfurter-Rundschau. Cotidianul german subliniaza ca varianta Stolojan era una mai echilibrata. "Desemnandu-l initial pe Theodor Stolojan ca premier, presedintele Basescu reusise sa gaseasca un expert impartial. Prin desemnarea lui Emil Boc, revin vechile ingrijorari: politicianul de 42 de ani este considerat umbra lui Basescu si este vazut de adversarii politici ca fiind doar o portavoce a presedintelui." F.R. considera ca "asa cum se prezinta democrat-liberalii astazi, ei pot fi considerati o creatie a unui presedinte imbatat de putere. El s-a folosit de acest partid si in galceava sa cu guvernarea, dar si pentru excesele sale populiste".

» Wiener Zeitung. Cotidianul austriac arata in articolul intitulat "Premierul pleaca, guvernarea ramane" ca Theodor Stolojan a fost "responsabilul pentru elementul-surpriza care a facut senzatie", la numai cateva ore dupa ce PDL si PSD semnasera protocolul de colaborare. "PSD a dat deja semnale ca parteneriatul intre cele doua partide ramane in picioare si sub guvernarea lui Boc. Protocolul dintre PDL si PSD prevede pasi concreti pentru stabilizarea unei industrii in impas si anumite programe sociale pentru populatia care sufera de pe urma saraciei."

» Reuters. Liderul Partidului Democrat-Liberal (PDL), Emil Boc, a obtinut luni mandatul de a forma un guvern de centru-stanga, dupa ce adjunctul sau a refuzat nominalizarea, alimentand temerile cu privire la certuri politice si instabilitate, relateaza Reuters. Boc, in varsta de 42 de ani, se confrunta cu dificila sarcina de a apropia diferentele de viziune politica dintre partidul sau si partenerii de stanga din coalitie, social-democratii, si de a introduce reduceri drastice ale cheltuielilor, pentru a fi sigur ca Romania poate face fata crizei financiare globale. Economistii avertizeaza ca orice guvern nou trebuie sa se miste cu rapiditate pentru a convinge pietele financiare ca da dovada de seriozitate in legatura cu disciplina fiscala, ca sa reduca riscul de recesiune. Venind in intampinarea acestor ingrijorari, Boc a spus ca intentia sa este de a avea guvernul gata pana la 22 decembrie.

» AFP. Recunoscand ca este dificil de gasit un "echivalent" pentru Stolojan in cadrul PDL, Basescu si-a justificat decizia de a-l nominaliza pe Emil Boc prin necesitatea de a vedea un nou guvern instalat inainte de Craciun, asa cum promisese deja, in timp ce Romania are nevoie rapid de un buget pentru 2009, arata AFP. Agentia franceza atrage atentia ca, desi Boc nu a fost implicat in afaceri dubioase, analistii pun la indoiala competentele sale in domeniul economiei, opinia generala fiind aceea ca guvernul trebuie condus de un economist in aceasta perioada de turbulente provocate de criza globala. Anticipand dificultatile care vor veni, Boc a anuntat imediat dupa nominalizare ca va coopta un grup de consilieri, format din economisti si experti ai Bancii Centrale si ai Academiei Romane, care sa ii ofere "asistenta" in domeniu.

» Hurriyet. Ziarul turc considera ca Romania a intrat intr-o noua criza politica, dupa incertitudinea generata de rezultatul neconcludent al alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

» Les Echos. Publicatia arata ca Boc este cunoscut pentru fidelitatea sa fata de presedintele tarii si pentru onestitatea sa in materie de coruptie, intr-o tara in care aceasta este considerata un rau endemic.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă