Daca tot au avut grija sa-si protejeze averile, modificand Legea ANI pana la anularea aproape totala a atributiilor de control, PC, PSD si PRM si-au dat din nou mana, spre atingerea unui scop "nobil": verificarea averilor cetatenilor. Mai mult de atat, conservatorii vor ca bunurile dovedite ca au fost dobandite ca urmare a unei infractiuni sau contraventii sa fie confiscate sau valoarea lor impozitata cu 80%.
Propunerea, initiata de 11 senatori PC, in frunte cu Dan "Felix" Voiculescu, prevede, sub pretextul combaterii coruptiei si a evazionismului fiscal, dar si pentru "protectia averilor dobandite in mod licit", sa fie controlate "averile semnificative, in legatura cu care exista indicii ca depasesc veniturile obtinute legal". Cu alte cuvinte, conservatorii ar dori sa fie controlate averile tuturor. In Comisia juridica, reprezentantul PC a fost "fortat" sa accepte sa fie controlate toate categoriile… cu exceptia demnitarilor, pe motiv ca acestia din urma sunt vizati de viitoarea ANI.
In viziunea conservatoare, corectitudinea dobandirii averii ar trebui stabilita in trei etape: verificarea prealabila (in sarcina DNA), controlul (exercitat de o comisie de cercetare infiintata pe langa fiecare Curte de Apel) si judecata. Dupa parcurgerea acestora, conservatorii ar fi vrut ca bunul sau cota-parte gasite a fi nejustificate sa fie confiscate ori proprietarul sa plateasca o suma de bani egala cu valoarea acestora. Ca urmare a dezbaterilor din Comisia juridica si a argumentelor ca o astfel de masura ar fi neconstitutionala, conservatorul Gavrila Vasilescu a acceptat modificarea textului, in sensul ca masura confiscarii sa se ia doar in cazul constatarii unei infractiuni sau contraventii. Ca alternativa, in cazul bunurilor nejustificate, dar in legatura cu care nu s-a constatat o infractiune sau contraventie, pecistul a propus impozitarea cu 80%. "Trebuie sa se poata face un control al averilor. De 17 ani se tot vorbeste ca exista coruptie, dar nu avem un instrument de lupta impotriva acesteia", s-a vaitat, in comisie, senatorul Gavrila Vasilescu, uitand probabil ca ai sai colegi de partid s-au intrecut in "mutilarea" Legii ANI. Argumentatia conservatoare i-a convins insa pe social-democrati si peremisti. Propunerea a cazut, la vot, la limita, dar nu pentru ca ar fi fost mai multi impotriva decat in favoarea legii, ci deoarece nu s-a intrunit numarul minim necesar de voturi "pentru". In favoarea proiectului PC au votat conservatorul Gavrila Vasilescu, pesedistii Serban Nicolae si Doru Ioan Taracila, precum si peremistul Valentin Dinescu, iar impotriva s-au pronuntat udemeristul Peter Eckstein Kovacs si liberalul Mario Oprea. Senatorul PNL Norica Nicolai s-a abtinut.
Initiativa conservatoare are insa toate sansele sa treaca de plenul Senatului, dat fiind ca PC, PSD si PRM detin majoritatea.