Grupurile parlamentare PNL au depus, ieri, la Camera Deputatilor pachetul de legi privind siguranta nationala, asumandu-si astfel proiectele care au fost discutate de Guvern, fara sa primeasca avizul CSAT.
Potrivit propunerilor liberale, serviciile de informatii si Autoritatea Nationala pentru Interceptarea Comunicatiilor (ANIC) vor fi supuse unui control riguros politic, economic si juridic, iar parlamentarii vor avea acces la documentele primare ale serviciilor. Liberalii propun ca ANIC sa fie in subordinea Parlamentului, iar seful acestei institutii sa fie un magistrat numit tot de Legislativ. De asemenea, va fi infiintata o singura comisie parlamentara de control a activitatii serviciilor, iar presedintele ei va fi membru al CSAT.
Presedintele Comisiei SRI, Radu Stroe, a explicat ca principalele prevederi ale proiectelor se refera la limitarea atributiilor ofiterilor de informatii care, potrivit pachetului elaborat de Palatul Cotroceni, puteau face – zice Stroe – anchete premergatoare urmaririi penale si nu raspundeau pentru eventualele infractiuni comise in timpul misiunii. Liberalii au acceptat ca actele premergatoare anchetei penale sa poata fi desfasurate de catre ofiteri doar in cazul amenintarilor de terorism, dar numai in colaborare cu procurorii si simultan cu demararea procedurilor de obtinere a mandatului de la judecator. Pachetul de legi PNL mai stipuleaza ca serviciile nu mai pot primi sponsorizari, singura sursa de venit fiind bugetul de stat, iar ofiterii nu pot avea afaceri personale pentru simplul motiv ca ar putea folosi in interes personal informatiile la care au acces. O alta modificare pe care o aduce pachetul de legi consta in transformarea SPP si STS in directii in cadrul MAI. Legea va preciza explicit ca ofiterii sub acoperire nu trebuie sa mai fie infiltrati in Parlament, Guvern, sindicate sau mass-media si va fi interzisa activarea acelor ofiteri care au lucrat si in structurile Securitatii si au comis abuzuri in domeniul drepturilor individului, mai exact au facut politie politica.
Liberalii admit ca multe din prevederile pachetului de legi se regasesc si in propunerile PSD si spun ca marea diferenta se refera la faptul ca pesedistii doresc sa se mentina posibilitatea finantarii serviciilor de informatii din alte surse decat cele bugetare.