29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSportRaluca Prună critică șefii închisorilor pentru condițiile „deplorabile”: Cred că nu au...

Raluca Prună critică șefii închisorilor pentru condițiile „deplorabile”: Cred că nu au niciun fel de scuză managerială

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a criticat, luni seara, șefii închisorilor, precizând că ei nu nicio scuză managerială pentru condițiile „deplorabile” din penitenciare, potrivit Agerpres.

„Am fost în mai multe penitenciare. Sunt unele în care se poate respira, sunt altele în care nu se poate respira, în care sunt ploşniţe, şobolani, în care starea de igienă este absolut îngrozitoare. (…) Cred că înainte de a aştepta bugete necesare foarte mari pentru a consolida sau renova o infrastructură foarte veche, trebuie să ne facem şi curat în propria casă şi aceşti şefi de penitenciare care admit ca starea de igienă să fie una deplorabilă şi până la urmă o ameninţare la sănătatea publică, cred că nu au niciun fel de scuză managerială. Anul acesta eu îi voi evalua, eu voi contrasemna. (…) Anul ăsta am să fiu destul de strictă”, a declarat ministrul Justiției, luni, la Realitatea TV. 

Raluca Prună a explicat, în context, că CEDO a pronunţat anul trecut 75 de hotărâri în urma cărora au fost plătite despăgubiri persoanelor care s-au adresat acestui organism plângându-se de modul în care se execută pedepsele în România. 

„Nu am ceva cu ANP-ul, are CEDO ceva cu ANP-ul şi cu modul în care se execută pedepsele în România. Anul trecut au fost 75 de hotărâri CEDO, am plătit nenumărate despăgubiri pe bună dreptate. (…) România riscă acum să se pronunţe împotriva ei o decizie pilot de către CEDO care ar asigura o reparaţie bănească compensatorie persoanei condamnate, dar care nu ar rezolva o problemă de sistem. (…) Cei care sunt acum şefi de penitenciare pot lua imediat măsuri manageriale încât aerul să fie mai respirabil şi să nu aibă o invazie de ploşniţe. Pentru asta nu trebuie un buget suplimentar”, a adăugat Prună. 

Raluca Prună a precizat că în cursul zilei de vineri va avea o întâlnire cu toţi şefii de penitenciare din ţară, iar la finalul acesteia va anunţa ce măsuri vor fi luate. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă