13.2 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportRadu F. Alexandru spune că Traian Băsescu subminează autoritatea lui Emil Boc

Radu F. Alexandru spune că Traian Băsescu subminează autoritatea lui Emil Boc

Senatorul PDL Radu F. Alexandru îi reproşează lui Traian Băsescu faptul că subminează autoritatea preşedintelui PDL Emil Boc şi apreciază că declaraţiile publice de atenţionare a PDL făcute de şeful statului sunt „nişte proaste practici”, subliniind că a venit momentul decuplării PDL de Băsescu, potrivit Newsin.

Într-un interviu acordat Revistei 22, senatorul democrat-liberal a declarat că PDL ar trebui să analizeze nu numai lista de servicii pe care preşedintele Băsescu le-a făcut partidului, ci şi lista „extrem de lungă a deserviciilor” aduse formaţiunii.

Întrebat dacă i se par justificate criticile pe care Traian Băsescu le-a adus PDL şi Guvernului Boc, senatorul PDL a precizat:
„Sigur că sunt o mulţime de lucruri pe care Traian Băsescu le amendează cu perfectă motivaţie. Întrebarea care se pune este în ce calitate o face? De preşedinte al României? De fost preşedinte al PD? Care este relaţia normală dintre preşedintele ţării şi oricare partid de pe scena politică, chiar dacă este partidul din rândurile căruia ai pornit ca să ajungi la Cotroceni? Lista serviciilor pe care preşedintele Traian Băsescu le-a făcut PD şi PDL este extrem de lungă, dar trebuie să ne uităm şi pe lista deserviciilor pe care preşedintele Băsescu le face PDL”, a comentat Radu F. Alexandru.

În privinţa deserviciilor aduse PDL de şeful statului, democrat-liberalul a afirmat că Băsescu ar trebui să lase partidul să evolueze fără a interveni şi a-l dirija „clipă de clipă”. „Nu e suficient să te întâlneşti cu grupurile parlamentare şi cu conducerea partidului şi să le spui: vă rog să realizaţi că aţi intrat în epoca post-Băsescu. În momentul în care partidul a intrat în epoca post-Băsescu, ceea ce este un truism, lasă partidul să evolueze la capacitatea lui naturală, sub conducerea legitimă pe care o are şi nu interveni clipă de clipă, dirijând într-o parte sau alta partidul. Eu cred că acesta e un mare deserviciu”, a explicat Alexandru.

El a subliniat că Traian Băsescu nu are, din punct de vedere constituţional, dreptul să avertizeze partidul de anumite „rele practici”. „Traian Băsescu este preşedintele tuturor românilor, echidistant faţă de toate partidele de pe scena politică. Când a venit la Cotroceni, a lansat o sintagmă care a surprins şi mulţi au privit-o cu suspiciune. A spus: . Dar acea sintagmă ar fi trebuit să fie completă şi să spună: . În măsura în care eşti preşedinte jucător doar într-o echipă, toate sentimentele şi toate resentimentele scenei politice şi ale opiniei publice se canalizează şi se revarsă în avantajul sau dezavantajul acelui partid”, a afirmat senatorul.

Radu F Alexandru a comentat că, pe de altă parte, „conducerea acelui partid, a PDL în speţă, este anulată ca autoritate, ca drept de a avea ultimul cuvânt în decizia pe care o ia”. „În momentul de faţă, consider că Emil Boc este un om a cărui principală este o loialitate desăvârşită faţă de Traian Băsescu”, a punctat democrat-liberalul.

În urma comentariului jurnalistului, potrivit căruia „lui Emil Boc i se reproşează tocmai faptul că este o marionetă a lui Traian Băsescu”, senatorul PDL a ţinut să sublinieze că „loialitate nu înseamnă marionetă”. „Marionetă înseamnă slugărnicie, lipsă de personalitate, de inteligenţă, înseamnă oportunism. Or, Emil Boc nu este acest personaj, scos din jobenul lui Traian Băsescu şi pus acolo ca un ventriloc. Emil Boc a fost unul dintre cei mai pertinenţi şi mai activi membri din Parlamentul României, este un om care a câştigat două mandate la Primăria Cluj, care a făcut un gest care nu poate fi ignorat sau minimalizat: când premierul desemnat, d-l Theodor Stolojan, s-a retras, atunci, preşedintele partidului, Emil Boc, a înţeles că trebuie să-şi asume sarcina asta şi a făcut-o fără să stea o clipă pe gânduri. În felul în care e tratat astăzi Emil Boc de preşedintele Băsescu, toată autoritatea lui este anulată atât în interioul partidului, cât şi în afara lui. Ceea ce e extrem de grav şi pentru guvern, şi pentru partid”, a spus senatorul.

Întrebat ce îi reproşează concret şefului statului, senatorul a subliniat că „Traian Băsescu subminează autoritatea preşedintelui partidului”. În plus, Radu F Alexandru l-a criticat pe şeful statului că, după alegerile din 2008, ar fi decis „unilateral” intrarea PDL la guvernare alături de PSD. „S-a făcut atunci un lucru de o gravitate extremă: ne-am încălcat un angajament faţă de un partener politic care întotdeauna a fost corect, mă refer la UDMR, şi am intrat într-o guvernare alături de un partid pe care, în campania de alegeri, l-am tocat necontenit. Eu, două luni, n-am mai ieşit în colegiu, pentru că-mi era ruşine să dau ochii cu oamenii care m-ar fi întrebat: d-le senator, aţi fost de acord cu asta? Şi ar fi trebuit să le spun: nu m-a întrebat nimeni. Nu a fost întrebat nimeni. A fost o decizie unilaterală, care nu a aparţinut PDL şi personal cred că nu a fost cea mai bună”, a relatat el.

Solicitat să precizeze dacă Băsescu nu s-a consultat la momentul respectiv nici cu conducerea partidului, pedelistul a spus: „Eu nu pot să spun că nu s-a consultat cu Boc sau cu ceilalţi, cu toate că declaraţiile liderului PSD, Ilie Sârbu, vorbeau de discuţiile mult anterioare avute doar cu Traian Băsescu pe această temă. Pot să spun că nu s-a consultat cu grupurile parlamentare, exact oamenii care am scos scorul PDL în alegerile parlamentare. N-am auzit pe nimeni din partid să fi fost întrebat. Ne-am trezit că s-a găsit soluţia ca PDL să guverneze cu PSD. Care a fost bilanţul, care a fost „câştigul” acestei coaliţii contra naturii ştim foarte bine. Este un lucru care ar trebui discutat”, a spus parlamentarul.

Întrebat dacă atenţionările publice la adresa PDL făcute de Traian Băsescu reprezintă o „practică proastă”, Radu F. Alexandru a confirmat. „Eu, personal, consider declaraţiile pe care le face public nişte proaste practici. Consider nişte foarte proaste practici că oameni care au lucrat în administraţia prezidenţială nu au altă voluptate decât să dea cu noroi în guvern, în primul ministru. Sunt oameni care pe blog sau în emisiuni de televiziune nu pierd ocazia să spună că avem un guvern şi un prim-ministru de trei parale”, a mai susţinut pedelistul.

„Mi se pare că e un moment în care trebuie să dai drumul copilului din mână şi să-i spui: mergi singur, te împiedici, foarte bine, ai să te ridici, ţi-e frică, poate greşeşti, poate traversezi pe unde nu trebuie şi ţi-am spus să nu traversezi pe-acolo”, a mai comentat senatorul.

În privinţa unui viitor înlocuitor pentru Traian Băsescu, democrat-liberalul a opinat că , dacă se caută „o sosie” a acestuia în PDL, „va trece multă apă pe gârlă, nu se va găsi şi PDL va rămâne în scutece”. „Traian Băsescu nu a fost un înlocuitor al lui Petre Roman în PD, a fost cu totul altceva şi, în momentul de faţă, cel care sper să ajungă să fie autoritatea respectată în PDL, cu siguranţă, nu va putea să fie un Traian Băsescu 2”, a apreciat Alexandru.

În legătură cu identificarea în PDL a unei noi „locomotive”, senatorul a susţinut că Emil Boc, ca preşedinte al partidului, „ar fi fost un preşedinte performant şi PDL ar fi fost în continuare puternic”, însă că „este practic imposibil ca preşedintele partidului să fie şi prim-ministru”. În momentul de faţă, Emil Boc şi toţi cei din guvern sunt oameni a căror posibilitate de a se implica zi de zi în activitatea partidului tinde spre zero”, a declarat senatorul.

El a precizat că a venit momentul decuplării de Băsescu. „Nu vreau să vorbesc de Traian Băsescu ca o forţă de ocupaţie. Vreau să vorbesc despre Traian Băsescu ca despre o treaptă a unei rachete care şi-a făcut cu prisosinţă datoria şi trebuie văzut dacă racheta poate merge mai departe, decuplată de la această treaptă, sau este sortită unui eşec pe care trebuie să şi-l asume partidul, cu conducerea lui legitimă. PDL trebuie să se dovedească un partid de sine stătător, care îşi ia soarta în propriile mâini şi că nu este un partid prezidenţial care nu execută decât ce vine de la Cotroceni. Cred că singura cale a PDL, în momentul de faţă, este să fie lăsat să funcţioneze, cu câtă minte, cu cât har, cu câtă cinste, câtă competenţă are, să funcţioneze absolut de sine stătător. PDL are dreptul la o evoluţie şi o soartă proprie”, a subliniat pedelistul.

Pe de altă parte, senatorul PDL a apreciat că principala eroare pe care guvernarea PDL trebuie să şi-o asume este „lentoarea unor măsuri de reformă care trebuiau aplicate din prima zi în care s-a venit la guvernare”.

Cele mai citite

Medic stomatolog condamnat la zece ani de închisoare pentru lipsire de libertate și agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Un cutremur a zguduit lumea medicinei dentare după ce medicul Costin Iulian Berechet a fost condamnat la zece ani de închisoare cu executare. Berechet,...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă