12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportDOCUMENT PSD vrea să înființeze o armată paralelă cu cea națională, care...

DOCUMENT PSD vrea să înființeze o armată paralelă cu cea națională, care va fi subordonată prefecților. Ce atribuții ar avea Garda Civilă

Mai mulți parlamentari PSD au depus un proiect de lege care prevede înființarea unei noi structuri a statului român, denumită Garda Civilă.

Surprinzător este faptul că această structură ar urma să funcționeze în paralel cu cele deja existente în organigramele Ministerului Apărării și a Ministerului de Interne, fiind subordonată primarilor și prefecților.

Textul proiectului arată că membrii Gărzii Civile sunt voluntari care vor face un "stagiu de pregătire militară și civilă" și vor interveni "în situații de urgență (inundații, incendii, alunecări de teren, cutremure, etc) și ori de câte ori situația o impune".

Voluntarii vor primi un grad militar și un livret militar. În perioada de instruire ei vor fi plătiți cu salariul minim pe economie iar această perioadă va fi considerată vechime în muncă. Voluntarii vor putea executa instruirea în cadrul Ministerului Apărării Naționale sau la Pompieri, Poliția de Frontieră, Jandarmerie, ISU, Serviciul de Telecomunicații Speciale.


Soldații și gradații rezerviști voluntari nu sunt considerați personal militar în activitate dar au obligația să se prezinte la 15 zile de instruire militară păe an. După semnarea contractului, rezerviştii voluntari îşi vor desfăşura activităţile militare în unităţile în care au fost repartizaţi, respectiv 15 zile anual – conform art. 22 din Legea nr. 270 / 2015, în condiţiile şi la standardele prevăzute pentru personalul militar în activitate.

Garda Civilă va funcționa la nivel local în subordinea primarilor și va fi coordonată la nivel județean de prefect.

Este de observat că în subordinea primarilor funcționează deja Poliția Locală ale căror atribuții se intersectează, deseori, cu cele ale Poliției Naționale – din Ministerul de Interne. Totuși, între viitoarea Gardă Civilă și actuala Poliția Locală nu va exista nicio legătură – decât aceea a subordonării comune, față de primar.

Un alt element straniu este că Garda Civilă ar urma să ia ființă în condițiile în care MApN a anunțat deja ideea înființării unui serviciu militar format din rezerviști voluntari.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

MAE: Unul din cele două grupuri de români blocați în Aeroportul din Dubai a ajuns acasă

Unul dintre cele două grupuri de cetăţeni români blocaţi în Aeroportul Internaţional Dubai a revenit în ţară, joi, cu o cursă care a operat...

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...

ANAF a publicat noile reglementări pentru închiriere sau subînchiriere a bunurilor mobile și imobile

ANAF a publicat miercuri Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile. Potrivit sursei citate, contribuabilii care obțin venituri...
Ultima oră
Pe aceeași temă