5.1 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSportPSD va contesta rezultatele. Apoi se va ocupa de Geoana

PSD va contesta rezultatele. Apoi se va ocupa de Geoana

» Dupa rasturnarea rezultatelor din cursul diminetii, social-democratii au facut ieri front comun in jurul ideii de fraudare a alegerilor si s-au pregatit de contestarea rezultatelor.

» Unii pesedisti nu s-au ferit sa avanseze ideea ca ar putea chiar initia o noua suspendare a presedintelui Basescu, pentru a-l impiedica sa stea la Palatul Cotroceni inca cinci ani. In acelasi timp, capul lui Geoana este dorit de tot mai multi social-democrati.

Dupa euforia de duminica seara, rasturnarea rezultatelor i-a prins pe liderii PSD pe picior gresit, acestora scapandu-le ideea ca la PDL "a functionat mai bine" sistemul de fraudare a alegerilor. "E foarte clar ca am castigat la vot, iar la ei sistemul a functionat mai bine", a declarat vicepresedintele PSD Victor Ponta.

PSD se va plange la Curtea Constitutionala
Dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD, Mircea Geoana a iesit sa anunte ca partidul a decis contestarea alegerilor la Curtea Constitutionala si la Biroul Electoral Central. "Obligatia de a respecta vointa suverana a poporului roman, a celor peste cinci milioane de romani care ne-au votat, ne obliga sa contestam la Curtea Constitutionala acest scrutin. (…) Romanii merita sa-si aleaga presedintele pe care l-au ales cu adevarat", a declarat Geoana, adaugand ca PSD nu si-ar dori sa creeze "o stare de confuzie si instabilitate in Romania". Totodata, liderul PSD a spus ca social-democratii vor continua contactele cu majoritatea parlamentara formata cu PNL si UDMR, excluzand orice colaborare cu PDL.

Ideea contestarii rezultatelor a fost avansata de liderii PSD chiar de la primele ore ale zilei, cand Biroul Electoral Central incepuse sa confirme cifrele avansate de PDL, in urma numaratorii paralele. "Este suspecta aceasta modificare de rezultat si, sigur, trebuie vazut concret (…). Dar mie mi se pare ca au fost foarte multe fraude", a declarat presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. La randul sau, seful de campanie al PSD, Viorel Hrebenciuc, a apreciat ca exit-poll-urile "au fost bune", dar ca "frauda la prezidentiale a fost mai mare decat si-a imaginat". Totodata, Hrebenciuc a anuntat ca reprezentantii PSD din sectiile de votare nu vor semna procesele-verbale cu rezultatele alegerilor. si secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a spus ca partidul ar fi obligat sa conteste rezultatele alegerilor, pe motiv ca majoritatea romanilor s-ar fi pronuntat de fapt in favoarea lui Mircea Geoana.

 

"Plecand de la rezultatele exit-poll-urilor, pornind de la numarul de voturi nule foarte mare fata de diferenta prezentata de BEC intre cei doi candidati, pornind de la procesele-verbale modificate in Birourile Electorale Judetene fara verificarea voturilor valabil exprimate, pornind de la turismul electoral masiv, aceste fapte ne obliga la contestarea acestor alegeri", a declarat Dragnea.
Mircea Geoana a fost practic singurul lider al PSD care nu a dat declaratii. Ajuns la sediul partidului in timp ce jurnalistii stateau de vorba cu Adrian Nastase, Geoana a preferat sa se strecoare in cladire fara a spune vreun cuvant.
Mai rezervat in declaratii a fost ieri si liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan. Acesta a facut un apel catre colegii sai de partid sa-si asume infrangerea suferita. "Traim intr-o tara democratica si trebuie sa respectam principiul democratic nu doar atunci cand castigam, ci si cand pierdem. Trebuie sa dam dovada de demnitate si cand pierdem, si cand castigam", a spus Oprisan.

Diaspora este "de vina"
Unii social-democrati s-au grabit ieri sa sustina ca rezultatul prezidentialelor nu ar fi corect, deoarece a fost influentat de diaspora. Printre acestia s-a numarat si presedintele PSD Cluj, Valentin Cuibus. "Nu mi se pare corect ca rezultatul alegerilor prezidentiale sa fie influentat de alegatorii din diaspora, care sunt rupti de realitatile romanesti. Sunt unii plecati de zece ani din Romania si vin o data pe an, in concediu, acasa. Nu stiu ce se intampla in tara", a sustinut social-democratul.
La randul sau, deputatul Valeriu Zgonea, coordonatorul numaratorii paralele a PSD, a declarat ca nu a crezut "ca mita electorala va avea un impact asa de mare asupra transilvanenilor" (in aceasta provincie istorica, Traian Basescu a obtinut mai multe voturi decat Mircea Geoana).

O noua suspendare a presedintelui, peste trei ani?
Desi i-au acuzat pe democrat-liberali, inaintea alegerilor, ca intentioneaza sa nu recunoasca rezultatele in cazul in care acestea l-ar fi dezavantajat pe Traian Basescu, social-democratii au mers ieri si mai departe. Concret, Victor Ponta a lasat a se intelege ca PSD ar putea recurge la inca o suspendare pentru a-l impiedica pe Traian Basescu sa stea inca cinci ani la Cotroceni. "Va spun: eu am 37 de ani, peste trei ani vreau sa scap de Traian Basescu, nu peste cinci", a declarat ieri Ponta. Vicepresedintele PSD nu a oferit mai multe detalii pentru moment.

Scaunul lui Geoana se clatina tot mai tare
Odata depasit momentul prezidentialelor, in PSD se ascute lupta pentru sefia partidului. Atacuri directe au venit ieri de la Miron Mitrea si Madalin Voicu. Fostul secretar general al PSD a admis ca rezultatul alegerilor a fost foarte putin previzibil, mai ales ca in spatele lui Mircea Geoana s-au aliniat trei partide. Mitrea a mai aratat ca staff-ul liderului PSD a fost unul "foarte slab" si ca au existat "greseli de campanie absolut evidente". La randul sau, Voicu a spus ca a prevazut esecul lui Geoana. "Eu cred ca, daca faceam parte din staff-ul de campanie, ori m-as fi retras, ori i-as fi spus ca nu are sanse. El nu este lider, l-am tras mereu dupa noi. Cum sa sari ca un pitigoi in fata romanilor, cand nu esti sigur de rezultat?", a declarat Madalin Voicu. Inaintea alegerilor, Mircea Geoana a declarat ca-si va depune mandatul de presedinte al PSD in cazul in care pierde.

 

"In clipa in care-ti asumi o responsabilitate, sa conduci un partid atat de mare cum este PSD, si cand convingi milioane de oameni sa-ti dea increderea, in clipa in care ai reusit, esti bun, in clipa in care nu ai reusit, multumesc frumos, imi pun mandatul. (…) Din punct de vedere al jocului democratic, nu sunt nuante: ai castigat, te duci mai departe, daca nu, te-ai dus frumos la partid si ai spus: «Dragii mei colegi, va multumesc pentru efort». Nu cauti scuze, nu cauti sa acuzi, esti responsabil ca lider al partidului. Punct si de la capat", spunea Geoana inainte de prezidentiale. sefia partidului este dorita de mai multi social-democrati, printre care Adrian Nastase, Liviu Dragnea si Dan Nica.

Frauda electorala, greu de demonstrat
Desi PSD ameninta ca se va hotari sa conteste alegerile, procedura legala pentru acest lucru se dovedeste complicata. Astfel, pare destul de putin probabil ca partidul lui Mircea Geoana sa poata declansa mecanismul constitutional inainte ca PNL sa schimbe taberele. Doar Curtea Constitutionala poate decide invalidarea unor alegeri, in urma unei plangeri de fraudare a scrutinului inaintate de un partid politic. Legea 370/2004 arata la articolul 24: "Curtea Constitutionala anuleaza alegerile in cazul in care votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului". Curtea solutioneaza contestatiile si analizeaza dovezile aduse in ideea de a se face demonstratia ca rezultatul alegerilor a fost viciat.

Inainte insa, Biroul Electoral Central centralizeaza datele, valideaza procesele-verbale primite de la birourile electorale judetene si de sector si intocmeste un proces-verbal final. Acest proces-verbal este trimis Curtii Constitutionale, care, daca nici o contestatie nu se dovedeste intemeiata, valideaza rezultatul alegerilor.  Marian Muhulet, purtatorul de cuvant al BEC, sustine ca PSD poate depune contestatia privind anularea alegerilor la Curtea Constitutionala. Analistii semnaleaza insa unele lacune in privinta demonstrarii cu argumente legale a fraudei electorale. "Trebuie sa fie dovezi foarte clare, sa fie intocmit un dosar voluminos pentru a se stabili vicierea alegerilor", a declarat Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia. Acesta a explicat, pe de alta parte, ca BEC este o institutie politizata, formata din reprezentanti ai partidelor, care nu este intotdeauna impartiala in analizarea contestatiilor.

 

Acesta a mai spus ca nici votul romanilor din strainatate nu poate fi controlat, ca partidele nu au reprezentanti in tarile unde traiesc romani. "Nu sunt decat niste diplomati care organizeaza alegerile. Nimeni nu poate observa modul in care se voteaza, nimeni nu sesizeaza o eventuala mita electorala", a mai spus Parvulescu, adaugand ca este greu de spus, de exemplu, daca a fost sau nu mita electorala la romanii din Republica Moldova.
La randul sau, directorul IPP, Adrian Moraru, sustine ca frauda electorala este greu de demonstrat. "E nevoie de un dosar greu, cu dovezi indubitabile. Ca au fost prinsi unii ca au dat mita electorala nu inseamna vicierea rezultatului alegerilor. Este vorba doar de fapta penala, si nu electorala, iar organele trebuie sa stabileasca vinovatia, ceea ce nu schimba insa rezultatul numaratorii voturilor", a spus Moraru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă