39.3 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSportPSD si PD-L vor atribui sefia comisiilor in functie de titularii ministerelor

PSD si PD-L vor atribui sefia comisiilor in functie de titularii ministerelor

Viitorul guvern ar putea avea cu sapte portofolii ministeriale si un post de vicepremier mai mult decat actuala formula a Executivului. In plus, pentru a-si asigura linistea totala, PSD si PD-L isi vor imparti si comisiile parlamentare in functie de "culoarea" ministerelor.

Viitorul cabinet va fi alcatuit din premier, vicepremier si 23 de ministri, dintre care patru ministri delegati, conform anexei intocmite de PD-L si Alianta PSD±PC la "Regulamentul privind functionarea coalitiei la nivel central si local". Cu alte cuvinte, cu sapte portofolii ministeriale mai mult decat actualul cabinet. Ministrii delegati se vor ocupa cu bugetul, activitatea de cercetare, reforma administrativa si relatia cu Parlamentul. Vor ramane in continuare, cu acelasi nume sau cu mici modificari, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ministerul Sanatatii, Ministerul Infrastructurii si Transporturilor, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Ministerul Justitiei si Reformei Legislative.

 

Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale se va "sparge" in Ministerul Comertului, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri si Ministerul Turismului. Vom avea, totodata, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Energiei, Industriei si Resurselor, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, dar si un Minister pentru Afaceri Europene.
Din cele 23 de ministere, PSD va detine 12, iar PD-L 11. Postul de vicepremier revine partidului care nu detine functia de prim-ministru, adica social-democratilor.
In acelasi document a fost instituit si principiul ministerelor "monocolore", in sensul ca formatiunea care detine postul de ministru sa aiba si celelalte functii politice din respectiva institutie, cu exceptia unei functii de secretar de stat ce va reveni celuilalt partid. Secretariatul General al Guvernului va fi condus de un democrat-liberal, iar acesta va avea un adjunct social-democrat.

Pe de alta parte, surse din PD-L au acreditat ideea ca sefia comisiilor parlamentare va fi atribuita in functie de culoarea ministerelor. Concret, daca un partid detine un minister, lui ii va reveni si presedintia comisiei parlamentare insarcinate sa se pronunte pe fond asupra actelor normative emise de respectivul minister. Cu alte cuvinte, pesedistii si pedelistii vor sa se asigure ca vor avea liniste totala in Parlament!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă