33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSportPSD s-a impus: ministerele PNL acoperă gaura din buget

PSD s-a impus: ministerele PNL acoperă gaura din buget

Confruntat cu micşorarea încasărilor la buget, premierul Victor Ponta a decis să scadă cheltuielile ministerelor cu 1,63 miliarde lei . Echilibrarea s-a realizat prin tăieri de 1,93 miliarde lei şi suplimentări de 300 milioane lei.

La capitolul tăieri, ministerele conduse de liberali au suportat reduceri în valoare de 1, 23 de miliarde de lei, din cele 1,93 de miliarde, adică aproape două treimi. Ministerul Muncii pierde 520,4 de milioane de lei, cel al Finanţelor aproape 500 de milioane de lei, cel al Transporturilor 134 de miliarde de lei. Ministerul Economiei va rămâne fără 62,2 milioane lei, cel al Sănătăţii fără 54,5 milioane lei. Restul tăierilor sunt operate la ministerele PSD şi PC.

În schimb, instituţiile conduse de liberali primesc în jur de o treime din sumele pentru suplimentare de 300 de milioane de lei:  Ministerul Afacerilor Interne primeşte 104 de milioane de lei iar Senatul 9,2 milioane lei. Restul suplimentărilor se duc către ministerele PSD şi către serviciile secrete.

Preşedintele comisiei economice din Camera Deputaţilor, Mihai Tudose (PSD), a caracterizat drept “speculaţii” calculele referitoare la componenta politică a rectificării bugetare. “În unele cazuri, poate fi vorba de renunţarea la nişte cheltuieli care nu s-au efectat. Dacă vorbim despre reducerea încasărilor, ANAF trebuie să se ocupe de stoparea evaziunii şi de creşterea gradului de colectare”, a declarat Mihai Tudose pentru “România liberă”. Gelu Diaconu, şeful ANAF,  a fost propus de PNL.

În declaraţiile oficiale, nici liberalii nu se arată nemulţumiţi. “Este vorba de a se închide bugetul, pe baza situaţiei actuale. Vom discuta măsuri despre creşterea încasărilor, dar acestea pot afecta doar bugetul pe 2014. Deocamdată, din ceea ce ştiu, încasările din octombrie au fost mai mari comparativ cu luna septembrie”, ne-a declarat Gheorghe Dragomir (PNL), preşedintele comisiei pentru buget a Camerei Deputaţilor.

 

CAS nu poate scădea

 

Totuşi, rectificarea bugetară nu ar fi singurul capitol la care PNL va pierde. Premierul Victor Ponta le-ar fi transmis liberalilor, potrivit unor surse din USL, că, în condiţiile actuale, reducerea CAS cu 3% nu poate fi susţinută. Măsura fusese anunţată de liberali ca o prioritate pentru 2014. „Este o decizie pe care am luat-o şi pe care suntem hotărâţi şi cred că vom avea concursul şi al partenerilor din PSD şi al partenerilor din Guvern să o introducem”, afirma, recent, liderul PNL, Crin Antonescu.

 

 

Bâlbe la nivel înalt

 

Luni după-amiază, Victor Ponta afirma că nu toate pensiile şi salariile bugetare vor creşte cu 3,75% anul viitor. Ieri, însă, premierul a revenit, precizând că toate pensiile vor fi indexate cu 3, 75%.

„A fost o eroare a mea, în sensul în care eu mă refeream la indexarea salariilor şi am spus din greşeală şi de pensii. Doamna ministru Câmpeanu  m-a sunat imediat şi mi-a reamintit că avem o decizie a Curţii Constituţionale, pensiile sunt bazate pe contribuţii şi nu poţi să le opreşti, să le îngheţi pe cele mai mari şi să le creşti doar pe cele mici. „, a explicat Ponta.

În ceea ce priveşte salariile din sistemul bugetar, acestea vor fi mărite doar pentru categoriile profesionale care au salarii mici.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă