» In judetul Teleorman au aparut peste noapte fundatii si asociatii nonguvernamentale, care s-au acreditat la Autoritatea Electorala Permanenta.
» Acestea erau formate din someri sau instalatori si aveau un numitor comun: simpatia pentru PSD.
Alegerile din judetul Teleorman au fost atent supravegheate de reteaua de partid a lui Liviu Dragnea, presedintele PSD al Consiliului Judetean. Dragnea a creat un grup de "interventie rapida" care sa raporteze imediat toate evenimentele care se intampla in sectiile de votare. Pe langa reprezentantii partidului care au impanzit tot judetul, Dragnea a pus bazele unei structuri paralele de observatie a scrutinului, prin inter-mediul unor organizatii cu inclinatie de stanga. Astfel, in judetul Teleorman au aparut peste noapte fundatii si asociatii nonguvernamentale, care s-au acreditat la Autoritatea Electorala Permanenta. Acestea erau formate din someri sau instalatori si aveau un numitor comun: simpatia pentru PSD. Membrii fundatiilor au fost platiti si trimisi special pentru a observa alegerile, mai degraba in interes de partid decat neutru. Una dintre aceste institutii, fundatia CRED, a fost creata cu putin timp inainte de alegeri si activeaza numai in Teleorman.
O alta organizatie nonguvernamentala pusa in slujba PSD este si Fundatia "FADO pentru Europa", a carei filiala din Teleorman a fost infiintata tot de oamenii lui Dragnea. Totodata, PSD Teleorman a editat un "ghid al observa-torului", un document intern de partid in care "observatorii" social-democrati erau invatati sa trimita imediat raportorilor zonali tot ce se intampla in sectiile de vot. Foarte importanta pentru PSD a fost "raportarea telefonica, imediat ce s-a incheiat numaratoarea voturilor, a rezultatului alegerilor" catre coordonatorii regionali, constituiti in asa-zisa "retea de interventie". Intreaga operatiune de control prin intermediul ONG-urilor pesediste a fost dirijata de Dana Pitis, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Teleorman, o apropiata a presedintelui Consiliului Judetean Liviu Dragnea. Sotul ei este Petre Pitis, directorul general al firmei SC "Tel Drum", controlata, de asemenea, de Dragnea.
Din "reteaua de interventie" au mai facut parte, pe zona Alexandria, stefan Postunia, director executiv al Primariei Alexandria (primarul din partea PSD), pe zona Rosiorii de Vede, Daniel Gheorghinescu, director coordonator Agentia de Mediu, tot membru PSD, iar pe zona Zimnicea, Gheorghe Calota, consilier judetean PSD.
"Castigam si noi un ban"
Observatorii ONG-urilor au recunoscut nonsalant ca sunt membri PSD sau ca "au fost rugati" de primarii social-democrati sa fie reprezentanti interni la sectiile de votare in interes de partid. Ei nu au auzit niciodata de organizatiile nonguverna-mentale pe care le reprezinta, dar au fost instruiti sa raporteze PSD cum decurg lucrurile in sectiile de votare. Observatorii au primit legitimatiile acasa, acestea fiind trimise de lideri PSD din Alexandria.
De asemenea, li s-a promis si faptul ca vor fi platiti pentru actiunea lor. Un observator CRED din satul Plosca a recunoscut ca este membru PSD si ca a venit din Bucuresti special pentru aceasta operatiune. "M-a rugat primarul sa vin. Eu lucrez la Spitalul Municipal din Bucuresti, la internari", a declarat acesta. Observatorul s-a aratat chiar ingrijorat de pers-pectivele castigarii alegerilor de catre actualul presedinte: "In cazul in care castiga Basescu, ne-am dus dracului!".
In sectia speciala de votare din comuna Vartoape, CRED si FADO au trimis ca reprezentanti un instalator si un somer. "Suntem membri PSD. Castigam si noi un ban. Avem niste numere de telefon si raportam ce se intampla", ne-a declarat instalatorul Gabriel Brabete. In comuna Troianul, la sectia de votare 402 intalnim o familie intreaga: sotul, Rolea Florea, este observator din partea FADO, iar sotia, Rolea Cecilia, este reprezentant PSD. Tot in aceasta localitate parintele Bara Doru a cumulat ieri patru calitati: preotul satului – a tinut slujba duminicala, consilier PSD – a observat din partea partidului modul in care se desfasoara alegerile, observator intern din partea Radio Impact (asa scria pe ecusonul sau), dar si ziarist al acestui post de radio din Rosiorii de Vede, care a transmis informatii despre scrutin. Insa, la un moment dat, parintele Bara a inversat rolurile: a intrat in haine preotesti, cu ecusonul de observator neutru intr-o sectie de vot.
De asemenea, PSD a creat si organizatia UDMR in Teleorman, desi in tot judetul nu sunt mai mult de 150 de maghiari. Dupa modelul descoperit in Giurgiu si folosit de PNL, reprezentantii partidului condus de Mircea Geoana au trimis in toate sectiile de vot oameni care reprezentau Uniunea Maghiara.
Surse din cadrul PSD Teleorman au justificat aceste masuri deosebite de preventie prin faptul ca PDL si-a pus, prin intermediul prefectului Teodor Nitulescu, oamenii sai in pozitiile de presedinte si loctiitor in sectiile de vot. "Aveam nevoie sa punem oameni ai nostri in sectiile de vot, pentru a observa ce fac presedintii si loctiitorii", au precizat sursele citate.