39.3 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSportProtocolul PDL-UDMR: Pastrarea cotei unice, buget multianual, largirea drepturilor minoritatilor

Protocolul PDL-UDMR: Pastrarea cotei unice, buget multianual, largirea drepturilor minoritatilor

Protocolul PDL-UDMR este valabil pana la alegerile din 2012 si include pastrarea cotei unice, regandirea impozitului minim obligatoriu, buget multianual, descentralizare inclusiv financiara, largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale si modificarea regiunilor economice de dezvoltare, scrie NewsIn.

Protocolul de colaborare dintre cele doua formatiuni porneste de la cateva premise: "PDL si UDMR sunt membre ale aceleiasi formatiuni politice – PPE, Romania are nevoie de un Guvern cu puteri depline pentru a lua masurile ce se impun pentru relansarea economiei si consolidarea cresterii economice, este nevoie de un set de masuri privind descentralizarea deciziilor administrative, a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona care formuleaza noi prevederi privind functionarea institutiilor respectand principiul subsidiaritatii, este nevoie de o continuare a imbunatatirii relatiilor interetnice in Romania".

In aceste conditii preliminare, partile semnatare convin constituirea coalitiei intre PDL si UDMR "avand ca scop asigurarea guvernarii si a  sprijinului parlamentar necesar".

"Cooperarea dintre cele doua parti are la baza principiul asumarii in comun a guvernarii, printr-o colaborare la nivel parlamentar, guvernamental si local, conform prevederilor constitutionale, legale si ale prezentului Protocol", se mai arata in document.

"Obiectivele guvernarii pe care se bazeaza cooperarea dintre cele doua formatiuni politice sunt urmatoarele: 1.Asigurarea unui set de masuri care sa asigure relansarea economiei si consolidarea cresterii economice. 2.Revizuirea Constitutiei in vederea modernizarii statului, a perfectionarii mecanismului de functionare a puterilor in stat si punerea in aplicare a rezultatelor Referendumului national. 3.Respectarea angajamentelor cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. 4.Asigurarea unui sistem fiscal echitabil prin mentinerea cotei unice de 16 % si reducerea numarului de taxe si impozite. 5.Regandirea impozitului minim obligatoriu bazat pe OUG nr. 37/2009 aprobat prin legea 227/2009. 6.Trecerea la elaborarea bugetului de stat in sistem multianual. 7.Revizuirea sistemului de pensii pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a acestuia. 8.Descentralizarea inclusiv financiara, a administratiei publice prin delimitarea clara a competentelor pe principii europene in scopul cresterii puterii de decizie, cu respectarea principiului subsidiaritatii si introducerea standardelor de cost. 9.Sprijinirea mediului de afaceri si elaborarea unor set de politici noi pentru sprijinirea IMM-urilor. 10.Consolidarea clasei de mijloc si solidaritate pentru cei aflati in nevoie. 11.Accelerarea sistemului de absorbtie a fondurilor europene  si asigurarea resurselor financiare necesare pentru cofinantarea proiectelor realizate. 12.Sprijinirea prin masuri concrete a agriculturii in vederea dezvoltarii industriei alimentare, modernizarea satului si reabilitarea sistemului national de irigatii. 13.Dezvoltarea in ritm rapid a infrastructurii. 14.Reforma in domeniul educatiei. 15.Reforma in domeniul sanatatii. 16.Largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale, pentru pastrarea identitatii culturale, etnice ale comunitatilor minoritare. 17.Regandirea regiunilor economice de dezvoltare. 18.Consolidarea rolului si statutului Romaniei in UE ca al saptelea stat ca marime in UE", stipuleaza documentul oficial.

"Cele doua formatiuni politice se angajeaza sa finalizeze reformele legislative si institutionale conform angajamentelor asumate. Mecanismul de functionare a Coalitiei de guvernare se asigura prin cooperarea pe plan politic, guvernamental, parlamentar si la nivel local", se mai arata in Protocol.

"Prezentul protocol este valabil pe durata mandatului Parlamentului ales la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008. Prezentul protocol intra in vigoare dupa semnarea sa de catre Presedintii celor doua parti, sub conditia adoptarii ulterioare de catre parti a Programului de guvernare. Incetarea prezentului Protocol are loc in urmatoarele situatii: 1.la expirarea duratei prevazute anterior; 2.prin conventia partilor; 3.prin incalcarea, de catre o parte, a prevederilor prezentului Protocol, a Programului de guvernare si a altor intelegeri ulterioare, constatata in cadrul Consiliului de Coordonare Centrala", prevede documentul semnat sambata de Emil Boc si Marko Bela, "in 4 exemplare de valoare egala, cate doua pentru fiecare parte".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă