19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportGrefierii anunță că, în cadrul negocierilor cu ministrul Raluca Prună, s-a făcut...

Grefierii anunță că, în cadrul negocierilor cu ministrul Raluca Prună, s-a făcut primul pas în adoptarea unui nou statut al personalului auxiliar. Propunerile Ministerului Justiției

UPDATE 19.34: Ministerul Justiției face mai multe propuneri, după întâlnirea cu reprezentanți ai grefierilor, potrivit Agerpres.

În ce privește Regulamentul de ordine interioară al instanțelor, personalul auxiliar va transmite Ministerului Justiției propuneri și observații privind documentul, în principal cu privire la termenele de efectuare a lucrărilor și corelarea cu termenele din legislația primară. Ministerul Justiției va analiza aceste propuneri și va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii.

De asemenea, referitor la Statutul personalului de specialitate — Ministerul Justiției va iniția o nouă procedură legislativă, pe baza proiectului de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, promovat în anul 2011.

Cât privește salarizarea unitară la nivel național, Ministerul Justiției precizează că va sprijini curțile de apel în determinarea unitară a nivelului de salarizare, eliminând discrepanțele existente în prezent între acestea.

Întrucât problemele expuse necesită consultări și cu alte organizații sindicale ale acestei categorii de personal, precum și cu reprezentanți ai personalului neafiliat organizațiilor sindicale, în ultima săptămână a lunii octombrie Ministerul Justiției va programa o întâlnire cu participarea acestora. La întâlnire vor fi invitați reprezentanți ai CSM și ai Școlii Naționale de Grefieri, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.

17.32: Reprezentanții grefierilor susțin că, după discuțiile cu ministrul Justiției, Raluca Prună, s-a făcut un prim pas în adoptarea unui nou statut al personalului auxiliar din justiţie, iar negocierile vor continua la sfârşitul lunii octombrie, informează News.ro.

Până la finalul lunii octombrie, Ministerul Justiției va încerca să găsească soluţii la problemele reclamate, printre care condiţiile de muncă, personalul insuficient, neplata orelor suplimentare şi inchităţile salariale.

Preşedintele Federaţiei Sindicale Projust, Ştefania Teleman, a declarat, după negocierile cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi cu secretarul de stat Gabriela Scutea, că nu s-a ajuns încă la o decizie finală. Cu toate acestea, ea a susținut că discuția reprezintă un prim pas în adoptarea unui nou statut al personalului auxiliar.

„S-a făcut un prim pas, în sensul că s-a agreat ideea adoptării unui nou statut al personalului auxiliar de specialitate. E de precizat că doamna ministru în continuare nu va susţine reducerea vârstei de pensionare. Dânsa este de părere că personalul auxiliar nu ar trebui să beneficieze de pensie specială, invocându-ne legislaţiile din alte ţări fără a ţine seama şi de condiţiile de muncă şi de salarizare”, a spus liderul Federaţiei Projust.

Ştefania Teleman a precizat că Ministerul Justiţiei a făcut demersuri în ceea ce priveşte uniformizarea salarială, dar că reprezentanţii Federaţiei Projust vor face solicitări şi pentru suplimentarea personalului.

„Referitor la angajări, este o chestie care ţine de decizie politică. Urmează să facă demersuri în acest sens, de altfel se va emite o solicitare în sensul acesta, dar evident este nevoie de acordul Ministerului de Finanţe. Urmează o nouă întâlnire, la sfârşitul lunii octombrie, în măsura în care lucrurile vor evolua satisfăcător şi vom vedea în ce măsură ne vom nuanţa formele de protest. În momentul acesta este un soi de perioadă de răgaz în care ministerul să încerce să găsească soluţii. Există o solicitare făcută de Consiliul Superior al Magistraturii, dar doar strict cu privire la aplicarea unei legi, legea insolvenţei persoanei fizice, unde s-a cerut suplimentarea numărului de judecători cu 700 de posturi. Nu ştim încă, din acestea, câte sunt de grefieri, urmează să ne fie comunicate aceste date în cursul săptămânii viitoare”, a mai spus Ştefania Teleman.

Liderul Federaţiei Projust a afirmat că au fost probleme la unele instanţe, unde grefierilor le-a fost teamă să protesteze din cauza eventualelor sancţiuni din partea preşedinţilor de instanţă. Ştefania Teleman a precizat că aşa cum s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, când grefierilor li s-a interzis să protesteze şi nu le-au fost compensate orele suplimentare pe care le-au efectuat.

„La Tribunalul Bucureşti ştiu că au existat represalii în acest sens, la protestele spontane de acum două săptămâni. În alte instanţe li s-a interzis pur şi simplu să protesteze, li s-a refuzat chiar acordarea unei zile de concediu pentru a face deplasarea la Bucureşti şi, de asemenea, compensarea orelor suplimentare pe care ei le-au efectuat. Sunt abuzuri, însă împotriva acestor abuzuri nu prea avem cum să luptăm. Ăsta este unul dintre moduri. Poate cineva va înţelege şi va lua măsuri şi în ceea ce ne priveşte”, a mai spus Teleman.

10.00: La momentul începerii protestului grefierilor, la pichetul din fața Ministerului Justiției se aflau aproape 1000 de oameni, informează Digi 24. Principala lor revendicare nu este mărirea salariilor ci suplimentarea numărului de angajați, întrucât grefierii spun că volumul lor de muncă a crescut foarte mult.

——————————————

Grefierii din toată ţara îşi întrerup activitatea, vineri, între orele 10:00 – 13:00, anunță un comunicat al Asociaţiei Grefierilor din România.

Potrivit acestui comunicat, întreruperea lucrului reprezintă un “protest spontan”. Tot vineri, grefierii vor organiza un pichet de protest în fața sediului Ministerului Justiției.

“Pentru recunoaşterea, apărarea drepturilor şi intereselor categoriei profesionale a grefierilor, grefieri arhivari şi registratori, grefieri statisticieni şi grefierii documentarişti din cadrul instanţelor şi parchetelor de pe lângă acestea, întrerupem activitatea în data de 07.10.2016 între orele 10 – 13, prin protest spontan in toate oraşele din ţară, în faţa sediilor instanţelor sau parchetelor, atat grefieri de instanţe cât şi cei din cadrul parchetelor, simultan cu desfăşurarea mitingului la Bucureşti”, precizează comunicatul de presă al Asociaţiei Grefierilor din România.

La București, în fața sediului Ministerului Justiției, între orele 10 – 13, va fi organizat un pichet al Federaţiei Naţionale Sindicale Projust.

“Scopul acestor manifestări constituţionale şi legale este determinat de necesitatea îmbunătăţirii situaţiei profesionale şi economice a categoriei noastre de personal, parte componentă şi esenţială a sistemului judiciar”, precizează comunicatul.

 

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă