2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSportProiectul ordonanţei de urgenţă privind indemnizaţia pentru mame, pe agenda şedinţei de...

Proiectul ordonanţei de urgenţă privind indemnizaţia pentru mame, pe agenda şedinţei de guvern

Proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este reglementat sistemul concediului de creştere a copilului a fost inclus pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului, pentru a fi discutat şi aprobat de către miniştri, au declarat agenţiei Mediafax surse politice.

Miniştrii Finanţelor şi Muncii, Gheorghe Ialomiţianu şi Ioan Botiş, au venit, miercuri, la Palatul Victoria pentru a avea cu premierul Emil Boc o nouă discuţie privind indemnizaţia de creştere a copilului, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

În clădirea Guvernului s-a aflat şi liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela.

În faţa sediului Guvernului sunt câteva zeci de mame care au venit să protesteze faţă de anunţul Guvernului de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului.

Premierul Emil Boc anunţa, luni seară, că perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea acesteia, modificări care nu vor fi aplicate şi beneficiarilor actuali.

Liderul UDMR Marko Bela a declarat, marţi, că ordonanţa privind concediul de creştere a copilului nu a fost aprobată de Guvern, fiind deschise astfel “toate posibilităţile” pentru discuţii.

Întrebat ce mai poate face Uniunea în condiţiile în care ministrul Muncii, Ioan Botiş, a anunţat că ordonanţa va fi adoptată miercuri, Marko a răspuns că reprezentanţii UDMR mai pot discuta încă o dată cu partenerii de coaliţie, cu premierul, cu colegii din Guvern pentru a se ajunge la o concluzie.

Surse guvernamentale au declarat, marţi seara, că miniştrii UDMR nu au avut observaţii, în şedinţa de guvern, la propunerea de reducere cu un an a perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru mame şi că premierul Emil Boc rămâne în continuare deschis dialogului pe această temă cu partenerii de guvernare.

De la 1 iulie 2010, cuantumul indemnizaţiei de maternitate a fost redus cu 15%.

Curtea Consituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.

Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an, dar nu mai mult de 4.000 de lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă